Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRODUBLJIVANJE SARADNJE SA KINOM

Srbija je spremna za dalje produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva s Kinom i preduzimanje konkretnih akcija u narednom periodu u tom pravcu, rekao ministar kulture i informisanja Bratislav Petković u Pekingu.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković učestvovao je na Prvom ministarskom forumu kulturne saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, čija je tema bila „Unapređenje praktične saradnje i stvaranje lepše sutrašnjice“.

Obraćajući se okupljenima, Petković je istakao izuzetne bilateralne odnose između Srbije i Kine i naglasio da Kina u Srbiji ima tradicionalnog i pouzdanog prijatelja.

Ministar je rekao da je Srbija spremna za dalje produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva i preduzimanje konkretnih akcija u narednom periodu u tom pravcu.

„Smatram da, u vreme svetske krize, koja nije samo ekonomska već, i socijalna moramo da udružimo energiju i raspoložive kapacitete kako bi dobili najbolje moguće rezultate, a to su zajednički programi i projekti koji istinski doprinose unapređenju saradnje u oblasti kulture i umetnosti. Takođe smernice koje ćemo danas usvojiti predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj, kao instrument za učvršćivanje dobre volje i prijateljstva u kojoj će Srbija i dalje imati aktivnu ulogu“, rekao je Petković.

Na Prvom ministarskom forumu kulturne saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope usvojene su smernice na nivou 16 zemalja učesnica koje definišu potrebu za daljom saradnjom.

Iz tih smernica će proisteći izrada akcionih planova čija realizacija ima za cilj očuvanje kulturne raznolikosti kroz podsticanje direktne saradnje između ustanova kulture, umetničkih grupa i festivala i istraživanje novih modela razmene između strana koje su potpisnice dokumenta, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Kina je iskren prijatelj , a možemo mnogo da naučimo od Kine iz njene slavne prošlosti, ali i prefinjene sadašnjosti.

„Prodaja politike“ u Galeriji RTS-a Lista ustanova kulture od nacionalnog značaja Produbljivanje saradnje sa Kinom Petković u Kini Kocert za jubilej srpskog filma

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *