Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA O T.S. ELIOTU U BIBLIOTECI MATICE SRPSKE

NOVI SAD – Povodom 125 godina od rođenja engleskog pisca i kritičara Tomasa Sternsa Eliota (1888-1965), Biblioteka Matice srpske pripremila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Autorke postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, urednik Miro Vuksanović.

Izložba se može pogledati od 8. maja do 3. juna 2013. godine u javnom katalogu Biblioteke. Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs.

Tomas Sterns Eliot, jedan od najznačajnijih pesnika 20. veka, rođen je u Sent Luisu (SAD), ali je 1927. uzeo englesko državljanstvo, proglasivši se „anglokatolikom u religiji, klasicistom u književnosti i rojalistom u politici“.

Studirao je na Harvardu, Sorboni, Marburgu i Oksfordu, radio kao profesor, računovođa, i direktor izdavačke kuće. Prve pesme objavio je kao student, u listu Harvardski advokat, a prvu zbirku Prufok i druga zapažanja 1917. godine.

Slavu mu je donela poema Pusta zemlja (1922), za kojom su usledile Čista sreda i Četiri kvarteta. Smatra se jednim od najobrazovanijih pesnika (često je optuživan za elitizam i inetelektualni snobizam), koji nije krio uticaj tradicije na sopstveno pesništvo („Pozivam se na tradiciju koja počinje sa Bodlerom, a kulminira u Valeriju.“).

Bavio se književnom kritikom (Tradicija i individualni talenat, Funkcija poezije i funkcija kritike, Ka definiciji kulture i dr.), i dramom (Ubistvo u katedrali, Porodični sastanak, Poverljivi činovnik, Koktel i dr.) i njima je, prema mišljenju kritike, napravio prekretnicu u evropskoj i svetskoj književnosti 20. veka. Snažan književni uticaj imao je i njegov časopis Kriterion (Criterion), koji je 17 godina izlazio u Londonu.

Tomas Sterns Eliot, dobitnik Nobelove i Geteove nagrade i nosilac 16 počasnih doktorata, umro je u Londonu 1965. godine.

Izvor: RTV/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *