Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STARI RIMSKI PUT ZAUSTAVIO NOVI METRO

SOLUN – Grčki arheolozi došli su do novih saznanja o rimskom putu starom 2.300 godina čiji su do tada nepoznati ostaci nadjeni 2006. godine, kada je u Solunu počela izgradnja metroa.

„Takvi putevi su postojali i u drugim rimskim gradovima, ali nema nijednog koji nije bio u upotrebi čitavih sedam vekova“, rekao je agenciji Frans pres Aristotelis Menzos s Fakulteta za istoriju i arheologiju Univerziteta u Solunu.

Put je sada pet metara pod površinom zemlje, a ostaci zgrada nadjenih uz njega omogućili su da se dodje do novih saznanja o gradskom životu Rimljana.

Udruženja inženjera su tražila da se vredni delovi starog puta, kao i ostaci zgrada izmeste, da bi se nastavila izgradnja metroa.

Tome su se, medjutim, oštro usprotivili arheolozi, navodeći da bi u tom slučaju bilo nemoguće da se nalazi sačuvaju: „Zamislite kako bi bilo da se izmesti Ajfelova kula ili Big Ben“, napisali su arheolozi u peticiji koju je potpisalo 12.000 ljudi.

Na mestu gde je nadjen stari put, iskopano je i 100.000 predmeta, izmedju ostalog 50.000 novčića, nakit i ostaci nadgrobnih ploča.

Izvor:Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *