Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OVACIJE ZA MARIJU ŽOAO PIREŠ

Legendarna pijanistkinja Marija Žoao Pireš prvi put nastupila u Beogradu. Sa Bazelskim kamernim orkestrom, u Kolarčevoj zadužbini, izvela muziku Frederika Šopena. Pireš izjavila da se ipak ne povlači, kako je to bilo najavljeno.

Čuvena pijanistkinja i najautentičniji izvođač Šopenovih dela, Marija Žoao Pireš, po prvi put je nastupila pred beogradskom publikom u okviru ciklusa Velikani muzičke scene.

Za Mariju Žoao Pireš, Šopenova muzika je poetična, misaona i duboko intimna. Poznata je širom sveta kao pijanistkinja koja dela poljskog romantičara izvodi najautentičnije, a njeni snimci se smatraju istorijski vrednim.

„Počela sam veoma rano da sviram Šopenovu muziku i veoma sam naklonjena slavnom kompozitoru. Sa njegovom muzikom se uvek osećam kao kod kuće. Često sviram njegova dela i ona dolaze iz mog srca“, objašnjava čuvena pijanistkinja.

Duže od četiri decenije ova sićušna, nežna Portugalka oduševljava publiku širom planete. Iako suvereno vlada scenom, nije tajna da ne voli kada nastupa sama.

„Ne volim resitale, jer me umaraju, mada ponekad nastupam solistički. Ipak, prijatnije mi je kada nisam sama na sceni, volim društvo“, kaže Marija Žoao Pireš.

Društvo su joj pravili članovi uglednog Bazelskog kamernog orkestra. Ona godinama nastupa sa njima, tako da su se uspešna saradnja i dobra komunikacija sa lakoćom prenela i na emocije publike u Kolarčevoj zadužbini.

Odlično pripremljeno i sjajno izvođenje orkestra vodio je Trevor Pinok, engleski čembalista i dirigent, umetnik svetske reputacije.

Iako je koncert najavljivan kao deo oproštajne turneje, pijanistkinja nas je obradovala rekavši da se, ne povlači. Nastaviće da otkriva, i kako često izjavljuje, konstantno uči o muzici.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *