Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PLOČICE – GRUPE IPO

Grupa IPO – Vukašin Nedeljković, Nenad Jeremić, Srđan Đurić, predstavljaju multimedijalni projekat „Pločice“ u galeriji DOB-a. Otvaranje izložbe je uutorak, 16. septembra u 19

Šetajući se beogradskim naseljima primećuje se da su fasade stambenih zgrada sagrađene 60-tih i 70-tih godina sačinjene iz mnoštva sitnih pločica. Takođe, primetilo bi se da su pločice otpadanjem formirale raznovrsne oblike, asocirajući na različite prizore. Interdisciplinarna grupa IPO sastavljena od fotografa, astrofizičara i matematičara postavila je sebi za cilj da pločicama priđe iz različitih uglova, korišćenjem metodologije sa matematičkom i naučnom inspiracijom, kako bi se fenomen što potpunije sagledao. Proistekle su fotografije, računarski program za prebrojavanje pločica, video radovi, kao i umetnička knjiga u kojoj se čitav rad sumira.
Sam naziv grupe je skraćenica od „Inverzni Prostor Ostrva“, što predstavlja jednu od formi koja je identifikovana na ovim digitalnim mozaicima. Ovo je istovremeno i naslov video rada nastalog u šetnji članova grupe sa komentarima o procesu otpadanja pločica. U sledećem video radu, stanari zgrada su intervjuisani i pridodali su svoj način viđenja ove pojave. Sama činjenica da na pojedinim segmentima ima i više od 15000 pozicija, usmerila je autore automatskom načinu prebrojavanja. IPO je razvio specijalan softver koji sa određenom tačnošću locira gde se nalaze pločice, a gde šupljine i mapira ih.

U tekućoj fazi pitanje autora ovih slika (namera arhitekte ili potpis vremena) i dalje ostaje nerešeno, ali izvesno je da će celokupno istraživanje IPO grupe posle njegovog uspešnog predstavljanja u Beču u MuseumsQuartier21, biti prvi put izloženo i u Beogradu u Galeriji Doma omladine.

Izložba traje do 28. septembra 2008. godine

Izvor: Arte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *