Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BELEŽNICE LEONARDA DA VINČIJA DOSTUPNE ON LINE

Britanska biblioteka u Londonu digitalizovala je beležnice Leonarda da Vinčija i postavila ih onlajn, omogućivši svakome da slobodno istražuje i prelistava ovo svedočanstvo jednog univerzalnog uma.

Rukopis i crteži koje je Leonardo ostavio svom učeniku Frančesku Melziju sačuvani su ili u vidu malih knjiga ili velikih listova papira koji su povezani nakon umetnikove smrti.

Te beleške su kasnije prodavane kraljevskim i imućnim kolekcionarima i obilazile su Evropu. Neke su završile u muzejima – od velike zbirke crteža i naučnih studija u Kraljevskoj biblioteci u Vindzoru, do beležnice u Torinu.

Nedavno digitalizovana beležnica iz Britanske biblioteke stigla je u Ujedinjeno Kraljevstvo u 17. veku, u prtljagu bliskog prijatelja Čarlsa I. To je pomalo haotična zbirka reči i slika koja pokriva više godina Leonardovog života i zapanjujući raspon njegovog uma koji se bavio svim i svačim, od mehaničkih problema do spiska za kupovinu. To su zaista lične beleške, a ne rukopis koji je bio spreman za štampanje.

Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *