Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ODOBRENA EKSHUMACIJA TELA PABLA NERUDE

Telo književnika Pabla Nerude biće ekshumirano radi utvrđivanja uzroka njegove smrti.

Neruda je umro nekoliko dana nakon vojnog puča 1973. godine u Čileu, tokom kojeg je okončan i život njegovog bliskog prijatelja socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea.

Aljende je izvršio samoubistvo 11. septembra 1973. godine.

Pošto su snage generala Avgusta Pinočea ubijale sve istaknutije levičare, Nerudini prijatelji su pripremili avion kojim bi on pobegao. Neruda je u to vreme bio u bolnici, jer je bolovao od raka. Njegovi prijatelji rekli su da navedeni zvaničan uzrok njegove smrti od ekstremne neuhranjenosti nema nikakvog smisla, jer je on u to vreme imao 100 kilograma.

Forenzički stručnjaci ističu da će biti veoma teško iz Nerudinih ostataka utvrditi da li mu je dat neki medikament, čija bi prekomerna količina mogla da ga ubije.

Fondacija Pabla Nerude saopštila je danas da podržava istragu koju je najavio sudija Mario Karoza radi utvrđenja uzroka smrti književnika.

Pablo Neruda, čije pravo ime je Neftali Rikardo Rejes, bio je čileanski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Svoj literarni pseudonim kreirao je inspirisan prezimenom češkog i pisca Jan Nerude. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1971.godine.

Izvor:BlicOnline/Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *