Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKI ŠARL BODLER


U STOTOM „plavom kolu“ Srpske književne zadruge objavljena je i u četvrtak predstavljena nova pesnička knjiga „Đavolov drug“, Novice Tadića (1949), jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, ovenčanog brojnim književnim priznanjima, među kojima je „Meša Selimović“ za knjigu godine, za zbirku „Neznan“ (2006).
Podsećajući da se Tadić prvom zbirkom „Prisustva“ oglasio pre tri i po decenije, a da je posle druge, „Smrt u stolici“, kritika u njemu prepoznala nov, drugačiji i originalni pesnički glas, dr Duško Babić je rekao:
– U gotovo svim svojim knjigama Tadić se predano bavi teškom temom zla. On gleda na svet kao na izokrenuto, posrnulo mesto u kome je čovek osuđen da živi nedostojnim, bednim životom. Ispod takvih pesničkih prizora krije se traganje za dobrotom što se može videti iz prvog ciklusa „Povratnici“ i poslednjeg „Teško meni“ u kome su izuzetne molitve, koje podsećaju na Venclovića. U traženju svetskog pesnika koji je po svojim temama i pevanju sličan našem pesniku, došao sam do zaključka da je to autor „Cveća zla“, pa se usuđujem da kažem da je Novica Tadić – srpski Bodler. Ova knjiga biće ulaznica velikog pesnika u srpske čitanke.

Po prirodi skroman i škrt na rečima, Novica Tadić je kratko istakao da se njegove pesme, iako moderne i savremene, uklapaju u srpsku poeziju i tradiciju i u tom smislu pomenuo Đuru Jakšića i Momčila Nastasijevića.

Izvor: Večernje Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *