Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REINKARNACIJA FILMA IZ SEDAMDESETIH

Kineski reditelj Džang Jimou i Emir Kusturica

Na Mokroj Gori počeo Šesti međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“

KUSTURICA: Na ovom festivalu borimo se za filmsku umetnost koja je sedamdesetih bila spoj umetnosti i zabave i u tome uspevamo već šest godina

Mokra Gora – Kratkom hologramskom projekcijom tuče između Emira Kusturice, koji je za sebe rekao da predstavlja umetnički film, i Brusa Vilisa, simbola ideologizovanog filma u Drvengradu na Mokroj Gori, sinoć je počeo Šesti međunarodni filmski i muzički festival, koji će trajati do 22. januara. U hologramskom prikazu pod nazivom „Emir Kusturuca brani Andrićgrad“, holivudski superstar je, naravno, izvukao deblji kraj i na kraju se raspuknuo u kokice.

– Bila je to presudna tuča za pobedu autorskog, umetničkog filma, objasnio je Kusturica, dodavši da u Holivudu ne postoji nijedan glumac koji sa njim može da dobije bitku.

Rekavši da Brus Vilis predstavlja najideologizovaniji film, Kusturica je dodao da je svojevremeno bio užasnut kada je Vilis ponudio dva miliona dolara onome ko uhapsi ili ubije Sadama Huseina.

– Pitao sam se šta on kao glumac ima sa Sadamom Huseinom i shvatio da su njegovi filmovi ideologija, jer se non stop bori protiv junaka koji su agenti iz Istočne Nemačke i Rusije . To su uglavnom istočnjaci ili, po njihovom shvatanju, oni koji su evoluciono slabije napredovali – poručio je Kusturica, osnivač festivala Kustendorf, zahvalivši se Vladi Srbije na podršci.

– Na ovom festivalu borimo se za reinkarnaciju filmske umetnosti koja je sedamdesetih bila spoj umetnosti i zabave i u tome uspevamo već šest godina – istakao je Kusturica i izrazio zadovoljstvo što mladi umetnici iz celog sveta dolaze na taj festival.

Citirajući Tarkovskog da je „filmska umetnost nesrećna jer zavisi od novca“, selektorka Kustendorfa Dunja Kusturica objasnila je da „ipak taj festival dokazuje da to ne mora da bude tako“, posebno ističući da ta manifestacija nema nijednu jedinu reklamu.

Nakon svedočenja o svom prvom susretu sa filmskim projektorom šezdeseth godina prošlog veka, ali i o suzama svoje bake dok je gledala dokumentarac o atentatu na kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine, ministar kulture Bratislav Petković, nakon što je izrazio divljenje hologramskoj projekciji, otvorio je festival. Citirajući Voltera da „ako ljudima oduzme iluzija oduzima im se pola života“, ministar je poručio:

– Ipak, ovaj festival nije iluzija, već stvarnost koja će trajati vekovima.

Nakon koncerta francusko-srpskog benda The Devils & Trilers, čiji je član i naš poznati violinista Nemanja Radulović, usledila je projekcija filma „Cvetovi rata“, kineskog reditelja Džanga Jimoua, koji je na Mećavnik doputovao helikopterom i bio dočekan na tradicionalan način – pogačom i solju. U galeriji „Macola“ otvorena je izložba posvećena proslavljenom poljskom reditelju Kšištofu Kišlovskom i prikazan njegov film „Kinoamater“.

Danas će Džang Jimou i američki reditelj Ben Zeitlin održati radionice mladim umetnicima, a nakon toga uslediće i takmčarski program tokom kojeg će za sedam dana biti prikazano 28 filmova iz 18 zemlaja. U umetničkom delu festivala nastupiće francuska grupa Debout sur le zinc.

„Preotimanje“ Monike Beluči

– Nemam pojma da li Brus Vilis zna za našu bitku na Kustendorfu. On je verovatno zauzet snimanjem filmova, ali i da zna, bolje bi mu bilo da se to desi u fikciji, nego u realnosti – kazao je Kusturica. Na doskočicu novinara da mu je „preoteo“ Moniku Beluči koja je sa Vilisom snimala filmove, a koja će od subote biti specijalna gošća Kustendorfa, Kusturica je provokativno uzvratio – „Njime nije bila zadovoljna“.

Izvor: Danas N. Kovačević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *