Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOĆ NA GALICIJI

Snimljena zadnja klapa filma „Kao rani mraz“

ZADNjA klapa filma „Kao rani mraz“ pala je rano jutros. Reditelj debitant Đorđe Balašević, uz pomoć regionalne glumačke i tehničke ekipe, ali i cele porodice, uspešno je završio snimanje filma koji je nastao po motivima čuvene pesme „Priča o Vasi Ladačkom“. Poslednja scena filma (Noć na Galiciji), ali i samog snimanja urađena je na Fruškoj gori, mestu gde je smeštena čuvena „Rankovićeva vila“.

Kako je najavila Olivera Balašević, producent filma, premijeru možemo očekivati oko Nove godine. Ona je i otklonila sve dileme rekavši da će film sigurno biti prikazan prvo u Novom Sadu. Ranije se pominjao Sava centar kao mesto gde će Balašević održati koncert i gde će isto veče film biti premijerno prikazan.

– Nema dileme. Prvo prikazivanje će biti u Novom Sadu, gde je genetski i idejno film i nastao, a na kraju i gde je sniman – rekla je Olivera za „Novosti“. – Upravo u Vojvodini smo imali veliku podršku u ljudima, institucijma,firmama, a pošto smo slikali Vojvođane i Vojvodinu red je da nam prvo oni odobre da li može film dalje da putuje, a očekujem da će ga videti i publika u svetu. Na kraju, moje pravo i obaveza su da pronađem način da delo, koje promoviše region i državu, bude prikazano na najvažnijim evropskim i svetskim festivalima.
Montaža bi, prema najavama, trebalo da traje oko šest nedelja. Film će montirati Snežana Marković. Takođe je vrlo zahtevna i sama postprodukcija.

– Moramo da uradimo kolor korekciju na nekim mestima, dok će najviše novca i vremena oduzeti jedna digitalna korekcija – objasnila je Olivera. – Glavni junak Emil Šrac (igra ga Radoje Čupić) jedini vidi „ribu štukovna“, svog najboljeg prijatelja, a ideja je da ta riba ima ljudske oči, pa sada mora to da se uradi digitalno.
Olivera je pojasnila da je ekipa imala sreću da film snima hronološki, po redu, kao što je napisano i u scenariju:
– Tako je bilo najbezbednije i najkomfornije – rekla je Olivera. – Tako smo prvu scenu filma snimali na početku, dok je završna scena snimana na samom kraju, na Fruškoj gori. U filmu je to rusko selo, gde se jedan od trojice junaka posle bitke na Galiciji leči od rana zadobijenih na frontu.

KOZACI
EKIPA je uz pomoć Rusko-srpskog udruženja uspela da dobije kostime iz Sankt Peterburga. Originalne kozačke uniforme su bile neophodne za scenu svadbe koja se dešava u Rusiji, gde se glavni junak ženi ruskom kneginjom. Autentične uniforme je filmska ekipa uspela da dobije i zahvljujući Olegu Jevgenjeviču Buldakovu, savetniku ruskog ambasadora i atešeu za kulturna pitanja.

– Čini mi se kao da smo se našli u pravoj bajci, i zbog prirode, ali i zbog samog filma koji govori i o dubokim vezama između ruskog i srpskog naroda – kaže Buldakov. – Očekujem dobar film koji će zablistati i u Evropi, a očekujemo ga i na Moskovskom filmskom festivalu.

Izvor: Večernje novosti: D Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *