LOUČU URUČENA NAGRADA LIMIJER

Nebojša Đorđević   Film, Vesti

Irski reditelj Ken Louč dobitnik je ovogodišnje nagrade “Limijer”, koju mu je u Lionu uručio bivši francuski fudbaler Erik Kantona, zvezda njegovog filma “Looking for Eric” iz 2009

Nagrada mu je dodeljena “za celokupnu karijeru, lični pogled na industrijsko društvo i doprinos istoriji engleskog, evropskog i svetskog filma”, navodi se u obrazloženju 4. Festivala “Limijer”.

Primajući sinoć nagradu, 76-godišnji reditelj, koji je na festival došao u pratnji svoje supruge Lesli, producentkinje Rebeke O’ Brajan i scenariste Pola Lavertija, istakao je da “niko nikad ne osvaja mečeve sam, već uvek ekipno”.

Louč je iskoristio priliku i da ospori najavljenu nameru Evropske komisije da promeni sistem oporezivanja u kulturi.

“Zabrinuti smo mogućnošću da sistem bude napadnut. Ne želimo Evropu podvrgnutu diktaturi tržišta”, istakao je britanski reditelj, prenose francuski mediji.

Louč je osvojio Zlatnu palmu u Kanu 2006. za film “Vetar koji njiše ječam”, a ove godine je njegova komedija “Anđeoski deo” ponela nagradu žirija.

Festival Limijer organizuju Institut Limijer i grad Lion od 2009. Prethodni dobitnici nagrade Limijer su Klint Istvud, Miloš Forman i Žerar Depardije.

Izvor: Dnevni akter/TanjugPostavite komentar