Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MISTERIJA MAKAVEJEV U ZAGREBU

Hrvatski filmski savez organizuje 9. oktobra u bioskopu „Tuškanac“ u Zagrebu filmsko veče posvećeno velikom srpskom i jugoslovenskom redatelju Dušanu Makavejevu, povodom njegovog skorašnjeg 80. rođendana.

„Kratki utorak“ u Tuškancu u celini je posvećen autoru ključnih filmova jugoslovenskog „crnog talasa“ – „Čovek nije tica“ (1965), „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967), „Nevinost bez zaštite“ (1968), te kultnog filma „W.R. Misterije organizma“ (1971).

Prema želji samog Makavejeva, njegovo filmsko veče u Tuškancu započeće projekcijom dokumentarno-eksperimentalnog „Zahoda“ Mihovila Pansinija iz 1963. Pionir hrvatskog alternativnog filma i osnivač legendarnog GEFF-a posvetio je taj film Makavejevu, prenosi portal SEEcult.org.

Glavni deo programa jednosatni je dokumentarac „Misterija Makavejev“ (2011) beogradskog redatelja Dragomira Zupanca, u produkciji Radio-televizije Srbije. To je kolažni portret Makavejeva u kojem se pojavljuju mnogi akteri poletnih filmskih 1950-ih, turbulentnih 1960-ih i 1970-ih, ali i kasnijih decenija (Svetozar Cvetković, Branko Vučićević, Miša Radivojević, Pega Popović, Eva Ras, Zdravko Randić, Slobodan Šijan, Želimir Žilnik i drugi).

O Makavejevu govore i publicisti, te srpski intelektualci koji su pratili tu scenu ili u njoj rubno učestvovali, poput Borke Pavićević i Jovana Ćirilova (glumac u Pečatu).

Reditelj Dragomir Zupanc (1946) i sam je bio deo alternativne filmske scene, o kojoj je snimio više televizijskih dokumentaraca, kao što je „Želimir Žilnik: Prilozi za istoriju yu filma i politpornografija“ (2004), a lično će predstaviti svoj film u velikoj dvorani Tuškanca.

Program obuhvata i rane filmove Makavejeva iz amaterske faze – kafkijansku satiru „Pečat“ (1955) i nekada zabranjen film „Spomenici ne treba verovati“ (1958), u produkciji Kino kluba Beograd.

Makavejev je rođen 13. oktobra 1932. u Beogradu, a prve filmove snimio je u Kino klubu Beograd 50-ih godina. Prve profesionalne filmove snimio je u produkciji Zagreb filma, a poslednje celovečernje delo u međunarodnim koprodukcijama, nakon što je 1973. godine zbog političkih reakcija na „Misterije organizma“ emigrirao iz zemlje. Njegov boravak u inostranstvu obeležili su filmovi „Sweet Movie“ (1974) i „Coca-Cola Kid“ (1985). Makavejev je dobitnik niza domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima su i Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hugo u Čikagu… U mlađim danima o filmu je dosta i pisao, objavljujući zapažene komentare, kritike, eseje i razne druge članke u periodici bivše Jugoslavije.

HFS organizuje veče posvećeno Makavejevu u saradnji s RTS-om i Akademskim filmskim centrom Doma kulture „Studentski grad“ u Beogradu.

Izvor:B 92/SEEcult.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *