POČELA 90 SEZONA BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Nebojša Đorđević   Muzika, Vesti

Koncertom iz ciklusa “Nove godine”, Beogradska filharmonija je u Kolarčevoj zadužbini otvorila 90. sezonu.

Ostale vesti iz kategorije

U prisustvu predstavnika verskih zajednica, Filharmonija je sinoć u jubilarnu sezonu ušla obeležavanjem Jevrejske nove godine.

Pod upravom gostujućeg dirigenta orkestra Aleksandra Rahbarija, u prisustvu predstavnika verskih zajednica, Fulharmonija je počela koncert izvodjenjem dela himne Srbije.

Dirigent Rahbari, jedan od sledbenika Hansa Svarovskog i nekadašnji asistent Herberta fon Karajana u Berlinskoj filharmoniji, još prilikom prvog gostovanja u Beogradskoj filharmoniji, ostvario je poseban odnos sa orkestrom za koji kaže da je “mlad, svež i motivisan”, a od sezone 2011/2012 je stalni gostujući dirigent.

Na programu su bila prva simfonijska ostvarenja Leonarda Bernštajna i Gustava Malera (Jeremija i Titan), inspirisana jevrejskom tradicijom, a kao solista nastupila je mecosopran Sanja Anastasija.

Kao i prethodnih godina, Beogradska filharmonija ciklus koncerata “Nove godine” počela je koncertnim obeležavanjem Jevrejske nove godine.
Slede novogodišnji koncerti po islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.

Novina je što se koncerti iz ovog ciklusa više ne održavaju petkom već četvrtkom. Svi ostali koncerti ostaju u stalnom koncertnom terminu, petkom na Kolarcu.

Izvor: 24 sata/TanjugPostavite komentar