Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OMAŽ DANILU KIŠU U NARODNOJ BIBLIOTECI SRBIJE

BEOGRAD – Izložbom „Omaž Danilu Kišu“ (Hommage a Danilo Kiš), koja će biti otvorena u četvrtak, 13. septembra, u holu Narodne biblioteke Srbije, obeležava se pola veka od objavljivanja prvih romana Danila Kiša – „Mansarda“ i „Psalm 44“ (Kosmos, 1962), saopšteno je danas iz te kuće.

Izložba, čiji je autor Petar Kras, sastoji se iz tri segmenta postavke koju čine prostorna instalacija na zidu od crnog satena pod naslovom „Dunav 1942“, video rad „Dunav 2012“ i serija od 27 printova „Omaž Danilu Kišu“.

Ovaj projekat realizuje se sa ciljem da umetnika prikaže u drugačijem svetlu i da pozove na nova čitanja i interpretacije Kišove umetničke proze.

„Mansarda“ i „Psalm 44“ nisu bile Kišovi književni prvenci jer se on već ranije pojavio na književnoj sceni, objavljujući u omladinskim biltenima i književnim časopisima svoje prve pesme i eseje.

Ipak, u životu svakog književnika značajan je trenutak kada iz štampe izađu na videlo prvi romani, a to se Kišu dogodilo pre ravno 50 godina, navodi se u Krasovim beleškama o izložbi.

U veri da je moguće vizualizovati neke delove Kišove poetike, nastala je ova izložba koja se oslanja na citate iz njegovog dijaloga sa Gabijem Glanhmajnom koji je objavio Gradac 1987. godine, a koji je integralno unet u četrnaesti tom sabranih Kišovih dela koja je objavila „Prosveta“ 2007. godine pod nazivom „Život, literatura“.

Oslanjajući se na piščeve iskaze date u intervjuu Glanhmajnu, nastao je koncept izložbene postavke.

Ovo je, kako se dodaje u autorovom saopštenju, lični omaž stvaraocu koji je uticao na svet njegovih ideja i rada.

Izvor:Glas javnosti/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *