Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VUKOV SABOR 78. PUT

U Loznici počeo 78. Bukov sabor. Do 16. septembra u Loznici i Tršiću biće održano 15 književnih, likovnih, muzičkih, scenskih i drugih sadržaja.

Najstarija kulturna manifestacija u Srbiji „Vukov sabor“, posvećen reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću, počeo je sinoć u Loznici.
Vukov-sabor-100912.jpg

Ovogodišnji 78. sabor otvorio je ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković, koji je istakao važnost Vukovog sabora za obeležavanje uspomene na život i rad velikana srpske kulture.

„Od 1933. godine kada je održan prvi sabor, ova manifestacija je dobila opštenarodni kulturno prosvetni karakter. Danas Vukov sabor spaja gradove Srbije, prezentuje njihove umetnike i teži da postane mesto susretanja kultura Balkana i Evrope“, rekao je Petković u prepunoj sali Vukovog doma kulture.

Prve saborske večeri, u okviru ciklusa „Moj grad“, nizom programa predstavljena je kultura i istorija grada Kruševca, dok je u galeriji „Mina Karadžić“ postavljena je dokumentarna izložba „Život u Lazarevom gradu“ Narodnog muzeja iz Kruševca.

U holu Vukovog doma otvorena je izložba karikatura Festivala humora i satire „Zlatna kaciga“, Kulturnog centra Kruševca, dok su se na gradskom šetalištu mladi Kruševca predstavili pesmom i igrom.

Lozničanima se sinoć predstavilo i Kruševačko pozorište predstavom „Put oko sveta“ Branislava Nušića u režiji Juga Radivojevića, a glavne uloge tumačili su: Milorad Mandić Manda, Ljiljana Stjepanović i Milija Vuković.

Tokom sedam saborskih dana u Tršiću i Loznici, biće održano 15 književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih sadržaja.

Završna saborska svečanost biće održana u nedelju 16. septembra na Saborištu u Tršiću, kada će tradicionalnu saborsku besedu održati književnik iz Republike Srpske Ranko Risojević.

Organizator Vukovog sabora je Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i grad Loznica.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *