Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АВИОНА ДОМАЋЕ ПРОИЗВОДЊЕ

БЕОГРАД – У оквиру обележавања стогодишњице српског војног ваздухопловства, у Дому Војске у Београду данас је отворена изложба фотографија „Наша крила – Авиони домаће производње у наоружању југословенског и српског ваздухопловства 1945-2012″.

Историчар др Бојан Димитријевић, који је заједно с фотографом Зораном Миловановићем приредио изложбу, рекао је да је тешко говорити о изложби у дану када је ваздухопловство изгубило два припадника, који су погинули на Копаонику приликиом разминиравања терена.

„Али, историја ваздухопловства је праћена жртвама. Хоћу да верујем да ће и њихова жртва бити уграђена у искуство ваздухопловства“, рекао је Димитријевић.

Он је казао да је изложба направљена како би се јавности први пут приказали материјали медија центра „Одбрана“ који сведоче о развоју ваздухопловства на овим просторима од 1945. године до данас.

„Установили смо да постоји значајна количина фотографија које сведоче о југословенским конструкцијама војних авиона и хеликоптера, који су коришћени или испитивани у оквиру система РВ и ПВО. Изложба не говори само о типовима ваздухоплова, већ и о људима који су их стварали“, рекао је Димитријевић.

Директор медија центра „Одбрана“ Славољуб Марковић поручио је, отварајући изложбу, да ће 100. годишњица српског ваздухопловства бити обележена низом активности.

Централни догађај, како је рекао, биће Аеромитинг 2. септембра у Батајници, а до 24. децембра, дана Ваздухопловства и противваздухопловне одбране биће припремљена и монографија.

Изложено је укупно 95 фотографија, које су сврстане хронолошки у 29. целина, према типовима ваздухоплова. Посетиоци могу да виде фотографије неколико десетина типова летелица, са многим верзијама и подверзијама.

Најстарије фотографије приказују прве типове лаких авиона који су се појавили две године после Другог светског рата, насталих на бази пријеката из времена Краљевине Југославије.

Изложбу затварају фотографије авиона „ласта“, развијеног у оквиру најновије етапе ваздухопловне индустрије и војног ваздухоповства Србије.

Извор: Правда

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *