Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KO JE U KONKURENCIJI ZA BUKERA?

Među 12 pisaca na široj listi za ovogodišnju književnu nagradu „Men Buker“ je četvoro debitanata, ali i Hilari Mantel (Hilary), dobitnica tog prestižnog priznanja 2009. godine.

Mantelova je nominovana za roman „Bring Up The Bodies“, nastavak knjige „Vučje leglo“ za koju je nagrađena 2009.

U širem izboru su i Vil Self (Will Self), Majkl Frejn (Michael Frayn), Debora Levi (Deborah Levy)… kao i četvoro debitanata (Rachel Joyce, Alison Moore, Jeet Thayil i Sam Thompson), prenosi SEEcult.org.

Prema rečima predsednika žirija, urednika književnog podlistka „Tajmsa“ ser Pitera Sotarda (Peter Stothard), među temama romana u širem izboru su božanstvo, ludilo, urbane promene… Sotard je izjavio BBC-u da su sva odabrana dela „knjige koje će trajati“, a tiču se i tema kao što su demencija, stanje grada, tehnološke promene…

Žiri je pročitao ukupno 145 knjiga, a uži izbor saopštiće 11. septembra, dok će dobitnik nagrade, vredne 50.000 funti, biti proglašen 16. oktobra.

Dobitnik nagrade, osim priličnog novčanog fonda, može da očekuje i rast prodaje knjiga. Prošle godine nagrađena knjiga „The Sense of An Ending“ Džulijana Barnsa, prodata je u više od 100.000 primeraka. Barns je postao dobitnik Bukera iz četvrtog pokušaja.

Šira lista kandidata za nagradu Man Booker 2012:

Nicola Barker – The Yips
Ned Beauman – The Teleportation Avvident
Andre Brink – Philida
Tan Twan Eng – The Garden of Evening Mists
Michael Frayn – Skios
Rachel Joyce – The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Deborah Levy – Swimming Home
Hilary Mantel – Bring Up the Bodies
Alison Moore – The Lighthouse
Will Self – Umbrella
Jeet Thayil – Narcopolis

Sam Thompson – Communion Town

Izvor; B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *