KO JE U KONKURENCIJI ZA BUKERA?

Nebojša Đorđević   Knjige, Vesti

Među 12 pisaca na široj listi za ovogodišnju književnu nagradu “Men Buker” je četvoro debitanata, ali i Hilari Mantel (Hilary), dobitnica tog prestižnog priznanja 2009. godine.

Mantelova je nominovana za roman “Bring Up The Bodies”, nastavak knjige “Vučje leglo” za koju je nagrađena 2009.

U širem izboru su i Vil Self (Will Self), Majkl Frejn (Michael Frayn), Debora Levi (Deborah Levy)… kao i četvoro debitanata (Rachel Joyce, Alison Moore, Jeet Thayil i Sam Thompson), prenosi SEEcult.org.

Prema rečima predsednika žirija, urednika književnog podlistka “Tajmsa” ser Pitera Sotarda (Peter Stothard), među temama romana u širem izboru su božanstvo, ludilo, urbane promene… Sotard je izjavio BBC-u da su sva odabrana dela “knjige koje će trajati”, a tiču se i tema kao što su demencija, stanje grada, tehnološke promene…

Žiri je pročitao ukupno 145 knjiga, a uži izbor saopštiće 11. septembra, dok će dobitnik nagrade, vredne 50.000 funti, biti proglašen 16. oktobra.

Dobitnik nagrade, osim priličnog novčanog fonda, može da očekuje i rast prodaje knjiga. Prošle godine nagrađena knjiga “The Sense of An Ending” Džulijana Barnsa, prodata je u više od 100.000 primeraka. Barns je postao dobitnik Bukera iz četvrtog pokušaja.

Šira lista kandidata za nagradu Man Booker 2012:

Nicola Barker - The Yips
Ned Beauman - The Teleportation Avvident
Andre Brink - Philida
Tan Twan Eng - The Garden of Evening Mists
Michael Frayn - Skios
Rachel Joyce - The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Deborah Levy - Swimming Home
Hilary Mantel - Bring Up the Bodies
Alison Moore - The Lighthouse
Will Self - Umbrella
Jeet Thayil - Narcopolis

Sam Thompson - Communion Town

Izvor; B92Postavite komentar