NA FESTIVALU U PULI TRI FILMA IZ SRBIJE

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Na Filmskom festivalu u Puli biće prikazani i filmovi srpskih reditelja Vuka Ršumovića “Ničije dete”, Darka Bajića “Bićemo prvaci sveta” Stevana Filipovića “Pored mene

Film Stevana Filipovića “Pored mene” imaće svetsku premijeru.

Filmovi “Ničije dete” i “Bićemo prvaci sveta” uvršteni su u Hrvatski takmičarski program dugometražnih filmova, a Filipovićev film “Pored mene” biće prikazan u Međunarodnoj takmičarskoj selekciji.

U međunarodnoj takmičarskoj selekciji su i ovogodišnji kanski pobednik “Dipan” reditelja Žaka Odijara i nagrađivani filmovi “Corn Island” Džordža Ovašvilija, “600 Miles” Gabrijela Ripstajna, “Koze” Ivana Ostrohovskog, “Jastog” Jorgosa Lantimosa i serijal “Utopija” Denisa Kelija.

Tokom pulskog festivala, najposećenije kulturne manifestacije u Hrvatskoj, u Srpskom kulturnom centru u Puli biće organizovana izložba posvećena glumcu Miji Aleksiću.

Filmski festival u Puli otvorio je sinoć u Pulskoj areni hrvatski film “Imena višnje” Branka Šmita, a u dve takmičarske selekcije biće prikazano 28 dugometražnih i 28 kratkometražnih ostvarenja.

Izvor: Dnevni Akter/Beta

REPLIKA LAFAJETOVE HERMIONE STIGLA U HALIFAKS

Nebojša Đorđević    Vesti

Replika “Hermione”, fregate kojom je 1780. francuski general markiz Lafajet stigao do Bostona, gde se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost, stigla je juče u Halifaks, poslednju etapu na obali Severne Amerike pre povratka u Francusku.

“Hermionu”, simbol francusko-američkog prijateljstva, dočekalo je u luci nekoliko stotina ljudi.

Dolazak broda u Halifaks predviđen je u znak obeležavanja bitke kod Luisburga u julu 1781. godine usred rata za nezavisnost. “Hermiona” i drugi francuski brodovi napali su u Halifaksu nekoliko zgrada britanske mornarice, koja se na kraju predala.

“Hermiona” je 4. jula učestovala je u nautičkoj paradi u Njujorku, tokom koje je “pozdravila” Kip slobode u SAD koje su tog dana obeležavale državni praznik, Dan nezavisnosti.

Prolazak pored Kipa slobode, koji je takođe simbol prijateljstva Francuske i SAD, bio je cilj putovanja “Hermione”, koja je 5. juna iz Francuske stigla u Jorktaun posle šest meseci plovidbe preko Atlantskog okeana.

Posle obilaska kanadske obale, brod se 10. avgusta vraća u Francusku.

Lafajet je imao manje od 20 godina kada se u tajnosti ukrcao na brod za Ameriku, kako bi se borio na strani Džordža Vašingtona. Doprineo je odlučujućoj pobedi protiv engleske vojske u Jorktaunu, 1781. godine.

Po povratku u Francusku 1789. bio je komandant Nacionalne garde.

Replika “Hermione”, 65 metara dugog broda čija je izgradnja počela 1997, porinuta je u francuskoj luci Rošfor, odakle je i Lafajet zaplovio ka Americi.

Izvo: BlicOnline/Beta/ Foto: AP