SPEKTAKULARNA OTKRIĆA: U BEOGRADU OTKRIVEN PRVI FILM IKAD SNIMLJEN O ZAGREBU

Nebojša Đorđević    Film, Kultura, Vesti

Film „Zagabria”, prikazan prošle nedelje u Jugoslovenskoj kinoteci, pomerio granice u filmskoj arhivistici.
Tekst o otkriću iz “Jutarnjeg lista”

Ostvarenje iz 1911, koje je naša publika imala prilike da vidi na 17. festivalu nitratnog filma (6-16. jun), najstarije je filmsko ostvarenje o Zagrebu, a ne, kako se dosad smatralo, „Kafana Corso” iz 1915. Čovek koji je zaslužan za to veliko otkriće - upravnik Arhiva jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović za „Blic” kaže:

- To je jedan od 12 filmova koji su snimili snimatelji italijanskog preduzeća „Ćines” tokom 1911. na teritoriji Hrvatske i Dalmacije. Sem o Zagrebu, to su filmovi na kojima gledamo Plitvice, Slapove Krke, Opatiju, Rijeku, Dinarske Alpe i drugo. A taj film o Zagrebu, i ne samo on, bio je potpuno nepoznat. Otkrio sam ga istražujući italijanski film sniman na ovdašnjem području. Kolege iz holandske kinoteke su mi poslali „Zagrabiu” ne znajući o kom gradu je tačno reč. Kad sam pogledao film, shvatio sam da je u pitanju Zagrebu. Posle otkrića filmova Svetozara Botorića i Đoke Bogdanovića, ovo je jedno od najvećih otkrića. Ogromno otkriće je bilo i kada sam pre nekoliko godina u našem arhivu otkrio britanski film o Sofiji iz 1908.

Zaslužan za otkriće: Aleksandar Erdeljanović

Po rečima Aleksandra Erdeljanovića, na ovogodišnjem Festivalu nitratnog filma u Beogradu bilo je još filmova koji su prvi put prikazani.

Na manifestaciji su bili prisutni predstavnici iz čak 28 svetskih filmskih arhiva i kinoteka.

Izvor; BlicOnline T. Nježić Foto: Promo

NARIO VARGAS LJOSA GOST NOVOG SADA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa gostovaće u Novom Sadu 22. juna, najavili su danas organizatori Međunarodnog festivala proze ProseFesta, čiji će on biti gost.

ProseFest će tom književniku dodeliti specijalnu nagradu za prozu “Milovan Vidaković”.

Mario Vargas Ljosa rođen je u mestu Arekipa u Peruu 1936. godine, a prvo delo, dramski komad “Inkino bekstvo” napisao je sa 16 godina.

Dobitnik je najznačajnijih književnih nagrada, među kojima su Nagrada Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN/Nabokov i Nobelova nagrada za književnost koju je dobio 2010. godine.

Glavni organizator i pokrovitelj ovog velikog događaja je Izdavačka kuća Laguna, koja je objavila jedanaest romana Marija Vargasa Ljose, a suorganizatori su Kulturni centar Novog Sada, Filozofski fakultet u Novom Sadu i Srpsko narodno pozorište.

Ulaz na književno veče je besplatan.

Izvor: Beta

AJNŠTAJNOVA PISMA NA AUKCIJI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Kada nije razrađivao teoriju relativiteta Albert Ajnštajn je pisao pisma u kojima se doticao raznih tema, od Boga, studija svog sina, do male lokomotive koju je dobio kao dečak.
Ajnštajnova pisma, na engleskom i nemačkom, rukom pisana ili kucana na mašini, danas će biti ponuđena na aukciji.

Kako navode iz aukcijske kuće Profajls in histori, pisma koja je decenijama prikupljao jedan kolekcionar predstavljaju jednu od najvećih kolekcija Ajnštajnovih privatnih pisama koja se našla na aukciji.

- Pisma nude uvid u Ajnštajnova razmišljanja van komplikovanih naučnih teorija - kaže osnivač aukcijske kuće Profajls in histori Džozef Madalena.

- Svi znamo za njegova dostignuća, kako je promenio svet teorijom relativiteta. Ali, ova pisma pokazuju njegovu drugu stranu. Šta je savetovao decu, kako je verovao u Boga - rekao je Madalena

Jedno od pisama Alberta Anštajna koje će se naći na aukciji

U jednom pismu Ajnštajn jedog od sinova tera da radi geometriju, u drugom teši prijateljicu koja je otkrila da je muž vara, u pismu ujaku priseća se igračke koju je dobio kao dečak.

Kada je reč o Bogu, ispostavilo se da je Ajnštajn bio agnostik, a ne ateista, kako se verovalo.

Madalena očekuje da će 27 pisama “otići” za 5.000 do 40.000 dolara, ali je naglasio da su, prema njegovom mišljenju, pisma neprocenjiva za razumevanje jednog od najsjajnijih naučnika 20. veka.

- To su sasvim sigurno najvažnije stvari koje sam dotakao. Ovo nije autogram Bejba Ruta ili potpisana fotografija Merilin Monro, ovo su istorijski značajni dokumenti - rekao je Madalena.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: AP