PREMIJERA FILMA “POKLON PREDSJEDNIKA NIKSONA”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Iz filma “Poklon predsjednika Niksona”

Beogradska premijera kratkometražnog igranog filma “Poklon predsjednika Niksona”, reditelja i scenariste Igora Šeregija, biće održana u četvrtak, 9. oktobra, u okviru pratećeg programa izložbe “Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita”. Projekcija počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Posetioci će tokom projekcije imati prilike da vide i originalne fragmente Mesečevog tla i zastave SFRJ sa prve i poslednje Apolo misije spuštanja čoveka na Mesec, a koji će ovim povodom na samo nekoliko sati biti izloženi ispred bioskopske sale Muzeja istorije Jugoslavije.

Posetioci mogu pogledati i izložbu koja je u toku, “Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita”, a nakon premijere razgovor sa rediteljem i filmskom ekipom vodiće autorka izložbe Ana Panić, kustoskinja MIJ.

Film “Poklon predsjednika Nixona” (2014) je komedija koja polazeći od premisa da li su se važni istorijski događaji zaista dogodili onako kako su nas učili u školi, preispituje poreklo kamena sa Meseca, poklona predsednika SAD Ričarda Niksona predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

Peđa i Stipe su niskorangirani službenici vojne obaveštajne službe u sklopu Jugoslovenske narodne armije.

Njihov nadređeni, drug Janković, daje im zadatak da prevezu poklon predsednika Sjedinjenih Američkih Država Ričarda Niksona drugu Titu na Brione.

Američka ambasada šalje Džordža Vajsenberga da prati poklon - pticu, surog orla (lat. Aquila Chrysaetos), vrstu koja živi na američkom kontinentu, jer je poznato da je predsednik Tito pasionirani kolekcionar egzotičnih životinja na Brionima gde ima i svoj privatni zoološki vrt. Naizgled jednostavan zadatak se komplikuje i plan se menja.

U glavnim ulogama su Rene Bitorajac kao Stipe (serija “Bitange i princeze”, film “Ničija zemlja”) i Radovan Vujović u ulozi Peđe (glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta, serija “Vojna akademija”). Regionalnoj glumačkoj ekipi pridružio se i engleski glumac i komičar Max Whatley, član prestižne glumačke agencije United Agents.

U ostalim ulogama su Zijad Gračić, Danko Ljuština, Petar Cvirn i Ilija Ivezić u ulozi Tita.

Igor Šeregi je mladi hrvatski filmski reditelj. Student je master studija režije igranog filma na Akademiji dramske umetnosti.

Radio je kao asistent hrvatskim rediteljima poput Vinka Brešana, Lukasa Nole, Snježane Tribuson, autor je i nagrađivanih kratkih igranih filmova “Životinjsko carstvo” i “Priča o Mari iz Velog Varoša”. Koreditelj je dugometražnog filma “Košnice” međunarodne koprodukcije, a trenutno snima svoj prvi samostalni dugometražni film “ZG80″ u Zagrebu i Beogradu.

Izvor: BlicOnline

FILHARMONIJA NA ISTORIJSKOJ TURNEJI

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika

Beogradska filharmonija otputovala je na svoju istorijsku turneju po SAD, prvu na koju odlazi u kompletnom sastavu, sa 96 muzičara. Filharmonija će nastupiti u Čikagu, Klivlendu, Vašington i, na kraju, u čuvenom njujorškom Karnegi holu.

Portparolka Filharmonije Jelena Milašinović ističe da je američka turneja bitna i zbog predstavljanja orkestra na vrlo važnom tržištu SAD, javlja Fonet.

Tamošnja scena okuplja najbolje, naglasila je Milašinovićeva i podsetila da pre Beogradske filharmonije, u Karnegi holu, nastupa Berlinska, dok je posle nje Londonska.

“Program sa kojim nastupamo je različit i vrlo brižljivo je planiran, da predstavi sav kvalitet orkestra, bogatu kulturnu tradiciju, zagledanost i oslonjenost na evropsku tradiciju i svu širinu slovenske duše”, objasnila je Milašinovićeva.

Kada je naša turneja počela da se oglašava u Americi, jedna od najvećih svetskih agencija u toj oblasti Kolumbija artist, zainteresovala se za Beogradsku filharmoniju, rekla je Milašinovićeva, što je prvi pokazatelj da se mogu očekivati nove turneje.

Ona je najavila da će Filharmonija, posle američke turneje, koja će trajati do 12. oktobra, imati nastupe u Švajcarskoj i Nemačkoj.

Violistkinja Tamara Marinković Tomić rekla je da se orkestar spremio kao “pravi sportski tim” i da je krenuo da na najbolji način predstavi sebe i Srbiju.

Jako smo ponosni što imamo priliku da predstavimo našu zemlju, istakla je portparolka Filharmonije.

Na turneju u SAD, letom preko Istanbula, otputovalo je ukupno 108 članova Filharmonije, od kojih su 96 muzičari.

Izvor: RTS

POČELI DANI EVROPSKE BAŠTINE U KRAGUJEVCU

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

KRAGUJEVAC- Nacionalna manifestacija “Dani evropske baštine” počela je centralnim programom u Kragujevcu otvaranjem izložbe “Jezik i pismenost” u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadzić”.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić rekao je novinarima da je tema ovogodišnje manifestacije izabrana povodom dva velika jubileja - 275 godina od rodjenja Dositeja Obradovća i 150 godina od smrti Vuka Karadzića.

“Cilj ove manifestacije jeste da još jednom ukaže na potrebu očuvanja jezika i pismenosti u našoj sredini, afirmaciju i reafirmacijuta dva kulturna fenomena i da kroz čitav niz programa koji će danas biti u Kragujevcu, pokažemo istoriju srpske ćirilice, ali i otvorimo pogled na moderan pristup ćirilici u 21. veku”, rekao je Ristić.

Postavka “Jezik i pismenost” predstavlja istoriju ćirilice kod Srba, od najstarijeg razdoblja do danas.

Ima tri dela, staroslovensko razdoblje, srpskoslovensko i novo doba, ozvaničeno Vukovom jezičkom i pravopisnom reformom.

Izložba sadrži fototipska izdanja i kopije starih i retkih knjiga, rukopis i periodike iz fondova Biblioteke Matice srpske, Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke SANU, Narodne biblioteke “Vuk Karadzić” u Kragujevcu i drugih.

Autori postavke su Tatjana Subotin Golubović, Dušica Grbić i Violeta Jovičinac Petrović, a biće otvorena do 31. oktobra.

Planirano je da postavka bude prikazana i u drugim gradovima u Srbiji.

Izvor: Beta

ODRŽANA SVETSKA PREMIJERA FILMA NIKITE MIHALKOVA U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Foto: Dejan Živančević

BEOGRAD - Svetska premijera filma “Sunčanica” proslavljenog ruskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova održana je u petak uveče u Centru “Sava” u Beogradu.

Premijeri je prisustvova reditelj koji je pre prikazivanja filma pozdravio publiku i rekao da je Beograd izabrao za prvo prikazivanje svog filma jer je Srbija bila utočište desetinama hiljada ljudi o kojima govori u svom ostvarenju.

Scenario, pisan prema istoimenom delu nobelovca Ivana Bunjina, smešten je u dvadesete godine prošlog veka na poluostrvo Krim, odakle se posle gradjanskog rata evakuišu poraženi belogardejci.

Glavne uloge igraju Viktorija Solovjova i srpski glumac Miloš Biković.

“Sunčanica” će biti premijerno prikazana i u Rusiji, a zatim će početi prikazivanje u ruskim i svetskim bioskopima.

Prvi asistent na snimanju filma bio je Stanislav Popović, a montažer Svetolik Mića Zajc.

Premijeri filma u Beogradu prisustvovali su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije i diplomate.

Publika je burnim aplauzom pozdravila film nakon tročasovne projekcije, a reditelj Nikita Mihalkov na kraju je otpevao rusku pesmu.

Mihalkov je predstavio glumce i saradnike na filmu i kazao da je publici posle gledanja tog filma jasno zašto se odlučio da njegova premijera bude u Beogradu a ne u Kanu.

Izvor: Beta

RADI LAZIĆ URUČENA “MILICA STOJADINOVIĆ SRPKINJA”

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

Novi Sad - Nagrada “Milica Stojadinović Srpkinja” dodeljena je juče u zavodu za kulturu Vojvodine ovogodišnjoj laureatkinji, pesnikinji Radmili Lazić za zbirku poezije “Crna knjiga”, objavljenu u kraljevačkoj Povelji.

“Dvojako je osećanje kada dobijete nagradu koja nosi ime pesnikinje koja je bila veoma uvažavana za života, što nije često slučaj, a koja je tako tragično završila. Milica je bila veoma obrazovana žena. Nemojmo zaboraviti da je tek u godini nakon njenog rođenja ženama dozvoljeno da idu u crkvu, tek 40 godina kasnije da se bave istim poslovima kao muškarci, a još kasnije su dobile pravo glasa. Možemo samo zamisliti koliko je onda Milica bila napredna žena u svom društvu i okruženju tada, sa svojim stihovima, sa željom za obrazovanjem, sa druženjem sa znamenitim ličnostima tog doba”, istakla je za Danas pesnikinja Radmila Lazić.

Izvor: Danas/G. Nonin