NOVI HEROJI “RATOVA ZVEZDA”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Han Solo, princeza Leja, Luk Skajvoker i Čubaka biće protagonisti i nove, sedme epizode “Ratova zvezda”.
Novi heroji “Ratova zvezda”

Njih će kao i u prvoj trilogiji popularne sage igrati stari znanci, na čelu sa Harisonom Fordom.

Među pridošlicama ima novih lica, kao što su Džon Bojega i Dejzi Ridli, dve zvezde u usponu, Adama Drajver i Oskar Ajzak (Inside Llewyn Davis), jedan iskusni glumac, Endi Serkis (Gospodar prstenova) i jedna legenda Sedme umetnosti, Maks fon Sidou.

“Oni će se pridružti junacima originalne sage - Harisonu Fordu (Han Solo), Keri Fišer (princeza Leja), Marku Hamilu (Luk Skajvoker), Entoniju Danijelsu (C-3PO), Piteru Mejhjuu (Čubaka) i Keniju Bejkeru (R2-D2)”, najavljeno je danas na zvanicnom sajtu studija Dizni.

Sedma epizoda “Ratova zvezda”, koja će biti hronološki nastavak “Povratka Džedaja” iz 1983, učiće u američke bisokope 18. decembra 2015. Biće to prvi deo nove trilogije.

Povratak veterana slavne naučnofantastične epopeje mesecima je inspirisao najrazličitije špekulacije u Holivudu, posebno oko pitanje da li će Harison Ford reprizirati staru rolu.

Snimanje filma, za koji je scenario napisao veteran Lorens Kazdan (Imperija uzvraća udarac i Povratak Džedaja), a koji će režirati Džej Džej Abrams (Nemoguća misija, Zvezdane staze), počeće u maju u studiju Pajnvud, u Londonu.

Izvor:Press Online/Tanjug

TAJNA PREPISKA VLADARA SVETA

Nebojša Đorđević    Vesti

Izložba „Ličnosti i potpisi - Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije” nudi priliku da zavirimo šta su našim monarsima i predsednicima pisali državnici koji su potpisima krojili mapu sveta

Ova izložba, koju je organizovao Arhiv Jugoslavije, pokriva period od nastanka Kraljevine Jugoslavije do nestanka Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

- Predstavljena su dokumenta i potpisi 160 najznačajnijih ličnosti koji su krojili mapu sveta i svojim delovanjem obeležili ovo razdoblje. Prikazani su jugoslovenski državnici, predsednici vlada, političari i ministri spoljnih poslova, i njihove prepiske sa državnicima kako velikih sila, tako i predstavnika zemalja koje su tražile svoje mesto pod suncem slobode i nezavisnosti - navodi Dušan Jončić, autor izložbe s kolegama Jelenom Đurišić i Dragišom Petrovićem.

Ova dokumenta, od privatnih prepiski preko zvaničnih notifikacija i poruka koje su državnici međusobno razmenjivali do međunarodnih ugovora, akreditivnih pisama do izveštaja diplomata, nalaze se u fondovima Arhiva Jugoslavije. Razlikuju se po sadržaju i dizajnu, a svakako najviše po potpisu onih koji su menjali tokove istorije.

- Uz dokumenta su date i fotografije ličnosti i njihove kratke biografije. I svaka prepiska ima interesantan deo. Pažnju uvek privlači prepiska koju je Tito imao sa sovjetskim rukovodiocima i predstavnicima država članica Nesvrstanih. Vidimo kako se u vreme Kubanske krize, na primer, dopisivao uporedo i sa Hruščovom i Kenedijem, zagovarajući pronalaženje rešenja mirnim putem - navodi Joncić.
Sa Titom je „široku” prepisku imao i Čerčil, poslednjih ratnih i prvih posleratnih godina u kojima su razmatrali pitanja uređenja Jugoslavije i Evrope, a interesantno je i jedno od retkih pisama koje je potpisao Staljin.

- Staljin nije voleo da se potpisuje i umesto njega su to obično činili Molotov ili neki drugi državnik. Njegov potpis stoji na pismima koja su deo šire prepiske iz 1948. u vezi sa Rezolucijom IB - navodi Joncić.
Papa Jovan Pavle Drugi obaveštava državni vrh Jugoslavije 1978. da je preuzeo Svetu stolicu, Margaret Tačer se krajem sedamdesetih zahvaljuje na toplom prijemu, a Elizabeta Druga 1985. potpisuje akreditivno pismo za ambasadora Velike Britanije u Beogradu.

Posebnu pažnju privlače i potpisi ispod dokumenata koje su ostavili i Ruzvelt, Vilson, Hitler, Musolini, kralj Huan Karlos i Putin, ali i Nikola Pašić, Moša Pijade, patrijarsi Varnava i Pavle. Na postavci su izloženi i Ustav sa potpisom kralja Aleksandara I, proglas narodu kralja Petra pred početak Drugog svetskog rata, kao i diplomatski izveštaji Ive Andrića i Jovana Dučića.

- Ovde je i pismo kraljice Marije koje je nekoliko godina posle smrti svog supruga uputila knezu Pavlu, a koje je potpisala sa Minjon, kako joj je bio nadimak još iz detinjstva. Bila je izuzetna ličnost, prva žena koja je vozila automobil, a ceo život je bila predana dobrotvornom radu - kaže sagovornik.

Atrakcija Noći muzeja
Izložba „Ličnosti i potpisi - Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije” sigurno je da će biti i atrakcija u 11. Noći muzeja, od 18 sati pa sve do dva sata iza ponoći. Na mapi manifesticije Arhiv Jugoslavije ucrtan je u Zoni F - Topčider, Senjak, Dedinje.

Izvor: Blic Online / Sonja Šulović Foto: R. Ristić

MIROSLAV B. DUŠANIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Miroslav B. Dušanić, rođen je 1961. u Pojezni/Derventa (BiH).), živeo je i radio u Zemunu/Beogradu do 1990 godine. Književne radove objavljuje počev od sredine osamdesetih godina kao saradnik „Studentskog lista” i beogradskog časopisa „Vidici”. Od pomenute godine godine živi i stvara dvojezično u Nemačkoj.

ObjavljIvao je u književnim časopisima u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj (Schnippsel, Die Brucke, Schrieb, Dulzinea…), zastupljen je u mnogobrojnim antologijama, objavio je i autorske knjige, a za književni rad je nagrađivan: između ostalih, 2006. treća nagrada renomiranog časopisa “Die Berliner Literaturkritik”, prva nagrada za poeziju biblioteke i muzeja grada Ciriha.

Jedno vreme bio je urednik za poeziju u časopisu “Schrieb” iz Erdingena, njegov autorski blog “Lyrik - Lyric - Poezija” arhivira Nemački arhiv za literaturu (Deutsches Literaturarchiv - Marbach) kao i Virtuelna biblioteka za Germanistiku (Germanistik im Netz), dok mu je poezija prevođena na španski i rumunski jezik…

 

JEDAN KOS PJEVA

Ja s mukom prisiljen moram sve da prikrijem,
i tako da činim
i tako da živim,
kao da su ovi dani sasvim normalni.
Ali ni jedan jedini dan se ne ugasi
i ni jedna jedina noć,
bez krvavih tragova u mom srcu.
Ja strahujem bezglasno.
Ja iščekujem.
Moj Godo izbjegava otvorenu scenu.
On je naoružan i ima saveznike.
On će doći - prije ili kasnije,
k‘o divlja mačka, tiho prikradajući se.

 

U PREDVEČERJE

Razapeta paučina na listu koprive
Kao pamučna krpa na nemirnom vjetru
U nju se upletu moje oči u predvečerje
Kad sunce zasjedne na vrh krošnje
Pa iznenada nestane u utrobi jezera
Ne ostavljajući iza sebe nikakav trag
Tek tad primjećujem da sam ostao sam
Grčevito tražim sve minule prizore
Na koje bih mogao da se oslonim
I brzo iskoračim iz ovog predjela
Prije nego što me tišina zadavi
Prije nego što me tama prisvoji.

 

U POTRAZI ZA DOBROM PJESMOM

Dobra pjesma ne počinje iznenadnim krikom
niti prekomjernim izlivom sreće
ona tinja nezaustavljivo
i sliva se kao pozno-jesenska kiša
ili prvi sunčevi zraci
lagano i uporno
i traje
ona ne podnosi naglosti i trzaje
dobra je ako se rađa bez carskoga reza
i ne teži da bude atrakcija
satkana od milozvučnih riječi
uredno složenih u nizove
i bukete mirišljivih i egzotičnih oleandara
jer riječi ne podnose ramove
uokvirene su bolesne i nepredvidljive
kao i životinje u kavezima.

Dobra pjesma nije nikada konačna
ona je rana koja stalno krvari
i ne zarasta
ona satire i drži danima i godinama u bunilu
i groznici
za nju nema lijeka niti je pronađen
niti će ga ikada biti
nju ni vrijeme ne može da proguta
a kamoli čovjek
dok se niz grlo spušta
ona se brani
gorčinom izgovorenog ili slašću
kao kost ispriječi
i zadire duboko u tkivo
dok ga ne uguši.

Dobra pjesma ostaje najčešće nenapisana
zagubi se u prolazima
i vrevi dana
ili u nepristupačnim uglovima noći tihuje
dugo iščekujući mjesec
možda nešto drugo
nešto treće
univerzalno
ona još nije napisana
i malo ko će moći da je izgovori ili napiše
dobra pjesma je privilegija
i nagrada bogova
koja se brižno čuva
i duboko u dušu gnijezdi
jer se iz života udiše.

 

DŽAMIROKVAJ ZVEZDA SEA DANCE FESTIVALA

Nebojša Đorđević    Vesti

Jedno od najpopularnijih muzičkih imena, razigrani Džamirokvaj, na čelu sa ekstravagantnim pevačem Džej Kejem, biće glavne zvezde Sea Dance festivala.
Džamirokvaj zvezda Sea Dance festivala

Sea Dance festival bice održan od 15. do 17. jula na plaži Jaz u Budvi i predstavljaće završetak osmodnevne EXIT Avanture koja, povodom 15. izdanja EXIT-a, počinje 11. juna na Rock@EXIT festivalu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastavlja se na istom mestu od 10. do 13. jula na EXIT festivalu, nakon čega se letnja žurka seli na Jadransku obalu.

Nakon više od 20 godina uspešne karijere, 25 miliona prodatih albuma, osvojene Gremi nagrade, mora otkačenih šešira i jednog od najposećenijih koncerata u istoriji EXIT festivala, Džamirokvaj se pridružuju EXIT Avanturi, da hitovima “Virtual Insanity”, “Cosmic Girl”, “Little L”, “Corner of the Earth” i mnogim drugim, pokrenu posetioce Sea Dance festivala na fanki morski ples.

Glavna bina Sea Dance Festivala, kapaciteta 30.000 ljudi, u tri dana predstaviće publici tri omiljene bine sa EXIT-a.

Na glavnoj bini prvog dana festivala gostovaće Mejn stejdž EXIT-a, a glavne zvezde biće Džej Kej i Džamirokvaj.

U sredu, 16. jula, na drugi dan festivala, na Sea Dance glavnoj bini predstaviće se EXIT X-Baš program, koji se, drugu godinu zaredom, realizuje sa najznačajnijom platformom za promociju baš muzike na svetu, čuvenim UKF-om.

Pored baš velikana, u sredu će na glavnoj bini gostovati i predstavnici EXIT-ovoj publici omiljene Fusion bine (druge najveće live bine na festivalu).

Konačno, u četvrtak, 17. jula, zvezde glavne bine Sea Dance festivala biće gladijatori sa EXIT-ove Dance Arene, jednog od najboljih densflorova na svetu i mesta susreta elektronskih titana.

U tri dana glavna bina SDF predstaviće tri najveće bine sa EXIT-a, ali to nije sve. Naime, još tri omiljene bine sa EXIT-a naći će svoje mesto i na Sea Dance festivalu.

Morskom izdanju EXIT-a pridružuju se još i Reggae stage, spiritualna duša EXIT festivala, Latino stage, rezervisan za egzotične plesove, kao i Silent disco, najbolja festivalska zabava, ples sa slušalicama na dve frekvencije do zore.

Kamp Sea Dance festivala, smešten pored same obale mora, biće organizovan u zoni festivala, između Glavne bine i plaže. Kamp će biti otvoren od 14. do 22. jula, te će svim posetiocima pružiti nezaboravne letnje noći pod vedrim nebom, sa hiljadama mladih ljudi iz celog sveta.

U prodaji su ulaznice za EXIT Avanturu sa pretprodajnom cenom od 6.990 dinara. Ulaznica za EXIT Avanturu podrazumeva četvorodnevnu ulaznicu za EXIT Festival 2014. i trodnevnu ulaznicu za Sea Dance festival 2014. Srednjoškolci i studenti ulaznice za EXIT Avanturu mogu da kupe po posebnoj, povlašćenoj ceni od 5.990 dinara. Redovna cena ulaznica za EXIT Avanturu biće 16.980 dinara.

U prodaji je i trinaestodnevni EXIT Avantura paket, za sve one koji su spremni za pravu letnju uživanciju, koji obuhvata ulaznicu za EXIT i ulaznicu za Sea Dance festival, prevoz autobusom iz grada polaska do Novog Sada, od Novog Sada do Jaza i nazad do grada polaska, smeštaj u kampu u Novom Sadu i smeštaj u kampu na Jazu. EXIT Avantura paketi dostupni su po ceni već od 12.600 dinara.

Sve informacije na sajtu www.seadancefestival.me i www.exitfest.org .

Izvor: Press Online/Tanjug