FEST: 75 PREMIJERA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Dobar program: Karl, Anđelić, Vukosavljević…

Ovogodišnji 42. po redu festival ima slogan “nije sve tako crno-belo” i trajaće od 28. februara do 9. marta

Festival će, kao i prethodnih godina, obuhvatiti više programskih celina i ostaće veran svom osnovnom konceptu - rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili Bora Anđelić, umetnički direktor, Ivan Karl, selektor, Dragan Marinković, izvršni direktor, i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

Otvaranje i Fon trir za 500 dinara

Ove godine filmovi će biti prikazani u Save centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu „Fontana” i Domu sindikata. Karte će biti u prodaji od 1. februara, a cene su od 220 do 350 dinara, sem za otvaranje i film Larsa fon Trira, za koje će karte koštati 500 dinara. Ukupan budžet ovogodišnjeg Festa je 46,5 miliona, a glavni pokrovitelj je NIS.

Ove godine nadležni su odlučili da manifestaciju otvori domaći film “Top je bio vreo” Bobana Skerlića, a dobitnik Zlatne palme “Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša biće prikazan na zatvaranju.

Prvi put na Festu neće uopšte biti filmske trake. Sve projekcije biće u digitalnom DSP formatu

Publika će premijerno moći da vidi 75 filmova, među kojima su ostvarenja “12 godina ropstva” Stiva Mekvina, “Poslovni klub Dalas” Žan-Marka Valea, “Nebraska” Aleksandra Pejna, “Nimfomanka” Larsa fon Trira, “Samo ljubavnici ostaju” Džima Džarmuša, “Venera u krznu” Romana Polanskog, “Nulta teorema” Terija Gilijama i “Nesrećna Džasmin” Vudija Alena.
Umetnički direktor festivala Borislav Anđelić je istakao da je, bez obzira na poteškoće, Fest jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu.

Filmovi festivalskih pobednika, oskarovaca i velikih autora biće prikazani u okviru Glavnog programa, a presek američkog repertoarskog filma je obuhvaćen programom “Holivud”. U jedinoj takmičarskoj selekciji “Evropa van Evrope” biće prikazani filmovi iz država izvan Evropske unije, dok će u programu “Evropa” biti prikazani filmovi i koprodukcije nastale unutar EU. Program “U fokusu” posvećen je skandinavskoj i ruskoj kinematografiji, a u okviru nove celine “Fest Party” biće prikazan film “Duran Duran” Dejvida Linča.

Kada je reč o domaćim ostvarenjima, pored filma “Top je bio vreo”, biće prikazano i stvarenje “Mamula” Milana Todorovića.

Izvor: Blic Online/T. Nježić Foto: J. Vučetić