DVA BIOGRAFSKA FILMA O IV SEN LORANU

Nebojša Đorđević    Film, Kultura, Vesti

Pariz - Život slavnog dizajnera Iv Sen Lorana okupiraće bioskopska platna u Francuskoj ove godine, i to u dva filma. Naime, biografska drama koja nosi ime osnivača modne kuće YSL u režiji Jalila Lesperta otvoriće program Panorama na Berlinskom filmskom festivalu, dok je premijera ostvarenja “San Loren” Bertranda Bonela zakazana za 14. maj.

Poznatog kreatora u Lespertovom filmu igra mladi francuski glumac Pjer Nini, najpoznatiji po ulogama u romantičnim komedijama poput “LOL”, dok Gaspar Ulie, koji se proslavio igrajući mladog Hanibala Lektora u filmu “Uzdizanje Hanibala”, igra Sen Lorena u istoimenom filmu.

Iv Sen Loran osnovao je pre više od 50 godina svoju modnu kuću, koja je postala carstvo visoke mode, ekstravagancije i glamura, ali i spoj umetnosti i dobrog biznisa. Uz Koko Šanel i Kristijana Diora, Iv Sen Loran, koji je umro u junu 2008, napravio je od Pariza svetsku modnu prestonicu.

Ipak, pored njegovog puta ka modnom vrhu, ljubavni život velikog dizajnera biće glavna tema oba filma. Iako je čitavog života tražio spas u opijatima, borio se sa maničnom depresijom i vodio raskalašni život pun modnih izazova, Sen Loran jedinu utehu našao je u romansi sa Pjerom Beržeom, s kojim je dočekao duboku starost.

“Ostalo je mnogo Sen Loranovih stvari. Najvažnije su one koje se možda i najmanje vide “, izjavio je Sen Loranov dugogodišnji poslovni partner Pjer Berže, koji danas vodi brigu o fondaciji osnovanoj u čast velikog modnog kreatora.

“Koko Šanel je dala ženama slobodu. Iv Sen Loran im je dao moć”, kazao je posle kreatorove smrti Berže.

Ovaj modni mag, koji je zauvek promenio način na koji se oblače žene, bio je veliki ljubitelj umetnosti i često je kreirao modele inspirisan slikama Pikasa, Van Goga, Matisa, i delima Prusta i Remboa.

“Ono što sam ja radio sa odećom svakako je manje važno od muzike, arhitekture, slikarstva i drugih umetnosti, ali sam želeo da budem u službi žena, odnosno da služim njihovim telima, njihovim stavovima i životima”, rekao je jednom prilikom modni kreator.

Verovatno su ga zato i volele brojne filmske dive - od Grejs Keli do glumice Katrin Denev, koja je bila Sen Loranova muza i za koju je dizajnirao kostime u mnogim filmovima, na primer u “Lepotici dana”.

Zanimljivo je da je Beržo odobrio samo snimanje Lespertovog filma, dok Bonelovo ostvarenje nije prošlo njegovu autorizaciju. Ovo može biti problem, ako se ima u vidu da je dokumentarni film “Proslava” Olivera Mejroa o poslednjoj reviji Sen Lorena prikazan nekoliko godina nakon snimanja, jer Beržo nije bio zadovoljan konačnim proizvodom. Takođe, među nekoliko dokumentaraca o njihovom zajedničkom životu, najpoznatiji je “Luda ljubav”, koji se fokusira najviše na zbirku umetnina koju je par posedovao.

Visoka moda za obične žene

Sen Loran je izumeo ceo muški univerzum i preneo ga na žene. Pomešao je visoku modu sa uličnom garderobom i približio luksuznu odeću džepu običnih žena. Uneo je u žensko odevanje: jednodelne kombinezone, prozirne bluze, odela od tvida, tesne pantalone, visoke uske čizme, mornarske jaknice s reverima, bolero…

Izvor: Danas M. K.

NOVOGODIŠNJI GALA KONCERT U NARODNOM POZORIŠTU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Tradicionalni Novogodišnji operski gala koncert biće održan 13. januara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a gosti su Đuzepe Altomare (Italija), Miljenko Đuran (Hrvatska) i Andreas Kordoba (Ekvador), najavio je danas nacionalni teatar.

Orkestrom diriguju Đorđe Pavlović, Ana Zorana Brajović, Đorđe Stanković, Vojkan Borisavljević i Vesna Šouc.

Na programu će biti arije i dueti iz poznatih opera Verdija, Bizea, Borodina, Pučinija, Musorgskog, Štrausa…

Pored solista, orkestra i hora Opere, učestvovaće i Balet Narodnog pozorišta.
Reditelji programa su Ivana Dragutinović Maričić, Ana Grigorović i Aleksandar Nikolić. Scenograf je Nevenka Vidak, a kostimograf Katarina Grčić.

Tradicionalni novogodisnji gala koncert održava se od 1995. godine.

Izvor: Studio B/Tanjug

DOČEK “SRPSKE” NA LETNJOJ POZORNICI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

DJ Teri Li Braun na Letnjoj pozornici u Nišu za Srpsku novu godinu

DJ Teri Li Braun na Letnjoj pozornici u Nišu za Srpsku novu godinu

Ove godine Nišlije će imati priliku da “srpsku” Novu godinu dočekaju na Letnjoj pozornici sa DJ Teri Li Braunom iz Nemačke. Ulaz će biti slobodan.

Iako se tradicionalno pravoslavna po julijanskom kalendaru Nova godina u Nišu slavi na trgu ili u Parku “Svetog Save”, ove godine je u ponudi još jedan vid zabave.

Svi ljubitelji dobrog provoda moći će u ponedeljak, 13. januara uveče, da uživaju u muzici koju će za njih, na žurci pod otvorenim nebom, puštati DJ Teri Li Braun iz Nemačke, jedno od vodećih imena tech-house scene.

Pored njega, za dobar provod biće zaduženi DJ Joy, DJ Zarez i BAUK DJ-evi (H!, Kalson, Max, Dica).

Organizatori, “BAUK” i “Pozornica” najavljuju da će Letnja pozornica biti “utopljena” grejnim telima, koja će uz svetlosne efekte i odličan sound sistem, praviti prijatniji i topliji ambijent za dobru, celovečernju zabavu. Pored standardne ponude pića naći će se i kuvano vino, čajevi i grejana rakija.

Ulaz je slobodan, početak je najavljen za 21 sat, a pokrovitelj ovog događaja je Opština Crveni Krst.

Izvor: Južne vesti A. S.