“GRAVITACIJA” DOBILA 11 NOMINACIJA ZA NAGRADU BAFTA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

LONDON- Svemirska drama “Gravitacija” i saga o ropstvu “12 Years a Slave” dobili su s glavne nominacije za nagrade Britanske Akademije za film i televizijsku umetnost (Bafta), što je britanski pandan američkom Oskaru.

Film “Gravitacija” dobio je nominacije u 11 kategorija, uključujući za najbolji film i vodeću žensku ulogu za Sandru Bulok.

Film “12 Years a Slave” dobio je deset Bafta nominacija uključujući za najbolji film, zvezdu filma Čivitela Edžiofora (C h i w e t e l Ejiofor) i za najboljeg i reditelja Stiv Makvina.

Deset nominacija objavljeno je i za “American Hustle”, sa nominacijama u svim glumačkim kategorijama za zvezde filma Ejmi Adams, Kristijana Bejla, Bredlija Kupera i Dženier Lorens, kao i za najboljeg reditelja Dejvida Rasela.

Izvor: Beta-AP

ŠTA JE UPLAŠILO “KRALJA HORORA”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Konačno prikazivanje Hičkokovog dokumentarca o Holokaustu

London - Malo je poznata činjenica da je veliki reditelj Alfred Hičkok snimio dokumentarac o nacističkim logorima smrti iz Drugog svetskog rata, ali i da je bio užasnut snimcima koje je video, pa dokumentarac nikada nije prikazan. To će se tek sada desiti.

Jedan britanski vojni kamerman koji je snimio oslobođenje logora Bergen-Belsen 1945. godine preneo je reakciju Alfreda Hičkoka na užasavajuće snimke - kada ih je reditelj prvi put video, bio je toliko traumatizovan da nedelju dana nije došao u Pajnvud studio. Iako je Hičkok možda i bio „kralj horora”, nije tako lako mogao da podnese „pravu stvar”.

Hičkok je bio na spisku svog prijatelja i patrona Sidnija Bernstina kako bi pomogao u radu na dokumentarcu o nemačkim ratnim zločinima, koji je trebalo da se bazira na snimcima iz koncentracionih logora koje su snimili Britanci i Sovjeti. No, taj dokumentarac nikada nije prikazan. Zbog promene političke situacija, sugeriše dr Tobi Hegit, stariji kurator u odeljenju za istraživanje Imperijalnog ratnog muzeja. Britanci i Amerikanci su želeli da što pre pokažu snimke nemačkom narodu kako bi prihvatili odgovornost za zločine, ali je pravljenje filma trajalo duže nego što je trebalo.

Do kraja 1945. godine njegov značaj je počeo da bledi i preovladalo je mišljenje vojnih vlasti da „natrljavanje nosa Nemcima sopstvenom krivicom ne bi pomoglo poratnu obnovu”. Pet od šest rolni filma su ostavljene u Imperijalnom ratnom muzeju i projekat je, u tišini, zaboravljen. Snimci su otkriveni ‘80-ih, od strane jednog američkog istraživača. Nekompletna verzija je prikazana na Berlinskom festivalu 1984. godine, potom i na američkoj mreži PBS 1985, ali to je bio slab kvalitet i bez šeste rolne.

Tek sada je omogućeno da se film prikaže u kompletu - kako su ga Hičkok, Bernstin i ostali saradnici zamislili, pošto je pronađena i šesta rolna. Uz njega je urađen novi dokumentarac „Noć će pasti” Andre Singera, izvršnog producenta „Umeća ubijanja”. Oba filma biće prikazana početkom 2015. godine na britanskoj televiziji u sklopu 70-godišnjice oslobođenja Evrope. Film će ići i na festivale širom sveta.

Izvor: Danas/ V. T.

MIROSLAV KRLEŽA - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Miroslav Krleža, rođen je 7. jula 1893. godine u Zagrebu, gde je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju. Srednjoškolsko i više obrazovanje dovršio je u domobranskoj kadetskoj školi u Pečuju i vojnoj akademiji u Budimpešti. Opšti talas nacionalnog i opštejugoslovenskog raspoloženja uoči oslobodilačkih balkanskih ratova poneo je i mladog Krležu, i on je, kao i pod krovom austro-mađarskih vojnih škola, ubeđeno očekivao nacionalni prevrat koji će ostvariti ideju jugoslovenskog ujedinjenja.
Krležina književna aktivnost počinje tokom Prvog svetskog rata, u tom periodu, i nekoliko godina posle rata, on je svoje pesničke nemire oblikovao „romantičnim slikama i likovima”.

Miroslav Krleža je ostavio najveći opus u hrvatskoj književnosti do danas. Za 88 godina života i 66 godina književnog rada napisao je pedesetak zbirki pesama, pripovedaka, romana, drama, eseja, političke publicistike, polemika, putopisa, dnevnika, memoara, enciklopedijskih članaka: u njegovom stvaralaštvu možemo naći sve oblike književnog izražavanja.
Umro je u Zagrebu 29. decembra 1981. godine.

 

PREDVEČERJE

Jugozapadnjak u grimiznom večernjem plaštu crvene oblake bije,
starih palača okna sjaju u zelenoj boji,
mlade bijele žene se smiju i sunce ko paun stoji
nad modrom šumom i perje mu cakli i vrije.
Snovi u duši kipe ko krvave pjene,
nad umiranjem dana kad os zemlje od bola tiho škripi,
prašina sunčana kad svečano sipi,
udovica zemlja tužnu svoju glavu
zavija
u crno velo sjene.
Ubio je vihor pauna sunčanog,
po šumi teče krv,
i crna ptica nekog beznadno doziva,
a mutne boje ko potoci romone.
Magle tuguju bone,
polja nariču siva,
a vjetrovi u grimiznom plaštu
oblake biju i gone.

 

U OČEKIVANJU NEČEGA

Ko plameni luk mlađa, žene što u krvi očekuju tužne slutnje pune,
i moje misli u maglenoj boli slute boga.
Već ide bog: Ljepota, Um i Mir.
Ja već dugo primam čiste vjesnike u sutonu.
I pjeva vjesnik prvi:
“Sve stvari treba uskrisiti Ljepotom,
i onda stvari žive, pjevaju i plešu.
O, ljepota u žutom bolećivom lešu
uskrisuje vatru.”
A pjeva vjesnik Uma:
“Ti, Čovječe, toneš u bezdnu tužnog zla,
ti toranj zidaš na rtu golog mača.
O, slušaj pjesmu radosnih pjevača,
što napjev poju sunčanoga sna.”
I pjeva vjesnik Mira, i modra samoća
vjeđe mi mazi. Ja snivam i boga čekam tako.

 

KONJI PRED KRČMOM

Crvene zavjese krčme, vino kiselo vonja,
pred krčmom šuti žalosna lubanja konja.
Svjetiljke pruga klizi po sivom dlakavom stegnu,
lubanja konjska čeka, da je dignu i stegnu,
da udari kopitom kamen, da se umorno krene
niz ulicu maglenu, sivu: žalosne uspomene
niču u glavi konjskoj. Titraju sjene
u krugu vlažne, pospane, tužne zjene.
I tako čekanje traje. Pod svjetiljkom kod ugla
smiju se djevojke noćne. Miču se lica u krznu.
A lubanja konjska šuti. U velu stida i rugla
konji pred krčmom čekaju i čitave noći mrznu.

ELEKTRONSKE KNJIGE IZDAVAČA “BOOKA”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Izdavačka kuća “Booka” među prvima u Srbiji ulazi na tržište elektronskih knjiga objavljujući u eBook formatima roman “U potpalublju” Vladimira Arsenijevića i hit iz 2013. godine “39 pesama” Nebojše Krivokuće.

U saradnji sa vodećim evropskim distributerom elektronskih knjiga, nemačkom kompanijom Bookwire, ovi naslovi su dostupni na čitavom nizu sajtova specijalizovanim za prodaju eBook izdanja, saopštila je izdavačka kuća “Booka”.

Među njima je Apple iBook store, ali i Sony Reader Store, kao i najznačajniji nemački sajtovi Buecher, Pageplace, Weltbild i mnogi drugi.

Uskoro bi trebalo da se pojave i na sajtu Barnes & Noble, a što se tiče Amazona čeka se podrška za srpski jezik koji ova vodeća svetska online prodavnica najavljuje do kraja godine.

U narednom periodu očekuje se još “Bookinih” izdanja dostupnih u eBook formatu.

Linkovi ka online prodavnicama mogi se naći na sajtu izdavača.

Izvor: B92/Tanjug