GARDIJANOVA LISTA FILMOVA ZA OSKARA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

“Gardijan” je sastavio listu od 10 filmova koji bi mogli da dobiju Oskara, a među “odabranim” su “12 godina ropstva”, “Ona”, novi filmovi Rejfa Fajnsa, Skorsezea ..

Na prvom mestu je Stiv Mekvinov film “12 godina ropstva” za koji kritičari kažu da ga je nemoguće ignorisati.

Sledi nova saradnja Martina Skorsezea i Leonarda DiKaprija “Vuk sa vol strita”, Džejson Rejtmanova adaoptacija romana Džojs Majnard “Labor Day” (Praznik rada) u kome Kejt Vinslet igra agorafobičnu samohranu majku koja pomaže zgodnom odbeglom zatvoreniku u liku Džoša Brolina i zaljubljuje se u njega.

Na listi je i “Mandela: A Long Walk to Freedom” (Mandela: Duga šetnja ka slobodi), “August: Osage Countu” (Avgust u okrugu Osejdž) sa izvanrednom glumačkom podelom na čelu sa Meril Strip, Džulijom Roberts, Krisom Kuperom, Semom Šepardom.

Izvanredne glumačke bravure Metjua Mekonahija i Džareda Leta učinile su da se na listi nađe i “Dallas Buyers Club”. Film u maniru Konradovog “Srca tame” sa Kristijanom Bejlom i Kejsijem Aflekom u glavnim ulogama - “Out of the Furnace” takođe bi mogao da dobije neku nagradu Američke akademije za film kao i “Inside Llewyn Davis” braće Koen o folk sceni Grinič vilidža 1960ih.

Drugi film Rejfa Fajnsa kao režisera “The Invisible Woman” gde on igra Čarlsa Dikensa zaljubljenog u mladu glumicu Neli Ternan na listi se našao zahvaljujući izvanrednim sporednim ulogama Džoane Skanlon kao Dikensove supruge i Kristen Skot Tomas kao Neline majke.

Listu zatvara Spaj Džonzova ljubavna priča između depresivnog pisca i njegovog kompjuterskog operativnog sistema “Ona”.

Izvor: Dnevni akter

UŽI IZOR ZA NINOVU NAGRADU

Nebojša Đorđević    Konkursi, Vesti

NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2012. godine dobio je Aleksandar Gatalica (Foto: Tanjug)

Uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2013. godine obuhvata 15 naslova, a buduci da je rok za slanje predloga 31. decembar, moguće su još neke promene u trci za to književno priznanje.

U uži izbor, objavljen u novom broju NIN-a, nisu prošli romani dva prethodna dobitnika NIN-ove nagrade, koji su bili u široj selekciji - “Gnusoba” Svetislava Basare, nagrađenog 2006. za “Uspon i pad Parkinsove bolesti”, te “Baron iz šaraga” Miroslava Josića Višnjića, koji je 1990. nagrađen za roman “Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba”, prenosi portal SEEcult.

Od 38 knjiga u najširem izboru, u uži izbor odabrani su romani “Miris mraka” Miomira Petrovića, “Satori” Srđana Srdića, “Ako u sledećem životu budeš leptir” Milovana Stankovića, kao i “Tai” Gorana Gocića, koji je upravo dobio nagradu “Miloš Crnjanski”.

U užem izboru su i romani “Mi, izbrisani” Slobodana Vladušića, “Ilegalni parnas” Bojana Babića, koji je u širem izboru imao i knjigu “Devojčice, budite dobre”, zatim “Zlatno doba” Silvane Hadži-Đokić, “Vazdušni ljudi” Sonje Atanasijević, “Arkadija” Milete Prodanovića, “Kozje uši” Vladislave Vojnović, “Sva je priroda divlja i surova” Ivančice Đerić, “Tiši od vode” Berislava Blagojevića, “Mreža” Gordane Ćirjanić, dobitnice NIN-ove nagrade 2010. za roman “Ono što oduvek želiš”, te “Sva Teslina deca” Gorana Skrobonje i “Talasi beogradskog mora” Dragana Jovanovića Danilova.

Žiri NIN-ove nagrade, koji čine Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, odlučiće o najužem izboru 30. decembra.

NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2012. godine dobio je Aleksandar Gatalica za “Veliki rat”, u izdanju beogradske kuće Mono i Mananja, a pobedio je za jedan glas više Lasla Blaškovića, koji je bio nominovan za roman “Posmrtna maska” u izdanju Arhipelaga.

U najužem izboru bili su i romani “Zoja” Mire Otašević, “Veprovo srce” Draga Kekanovića, “Štampar i Veronika” Katarine Brajović i “Nesreća i stvarne potrebe” Ivančice Đerić.

Izvor: B92/ SEEcult.org

PRE 40 GODINA OBJAVLJEN ARHIPELAG GULAG

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

MOSKVA- Pre 40 godina, 28. decembra 1973. godine, u Parizu je objavljen “Arhipelag Gulag” Aleksandra Solženjicina, jedno od najvećih dela 20. veka, a ta antologija staljinističkog terora je promenila stav Zapada o Sovjetskom Savezu.

Delo je najpre objavljeno u Rusiji u YMCA-Pres, izdavačkoj kući emigracije. Knjiga je prevedena na 40-ak jezika u oko deset miliona primeraka. Gulag je postao opšte korišćena imenica za Glavnu upravu logora u Sovjetskom Savezu.

“Ako procenjujemo prema kriterijumima efikasnosti nekog dela na razvoj svetske istorije, to je sigurno jedna od najuticajnijih knjiga 20. veka”, rekao je književni agent Solženjicima, francuski izdavač Klod Diran.

Reakcija Kremlja je usledila dva meseca nakon objavljivanja knjige, Solženjicin je uhapšen, oduzeto mu je državljanstvo i proteran je iz Sovjetskog Saveza. U Rusiju se vratio 1994. godine nakon 20 godina egzila.

Izvor: Beta

NOĆ KNJIGE 13. DECEMBRA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Foto: Laguna

Regionalna manifestacija svim ljubiteljima knjige donosi popuste do 40 odsto!

Noć knjige u petak, 13. decembra, od 17 do 24 sata je prilika koja se ne propušta, jer samo u okviru ove manifestacije knjige različitih žanrova možete kupiti po neverovatno niskim cenama.
Manifestacija će obuhvatiti knjižare u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Valjevu, Pančevu, Požarevcu…

Popusti na Lagunina izdanja za jednu knjigu biće 25 odsto, za dve knjige 30 odsto, za tri knjige 35 odsto, a za četiri i više knjiga 40 odsto. Popust na naslove ostalih izdavača biće 20 odsto. U knjižari Delfi SKC važiće popust od 20 odsto za knjige na engleskom i francuskom jeziku. U zavisnosti od broja kupljenih knjiga posetioci će imati mogućnost da uz knjige dobiju i punu kesu poklona koje su obezbedili prijatelji manifestacije.

U toku Noći knjige članski popusti Laguninog kluba čitalaca i količinski popusti neće se sabirati sa akcijskim, odnosno sa popustima koji će važiti samo za Noć knjige.

Manifestacija Noć knjige popularizuje knjigu i čitanje i veoma je posećena. Pored ponude više od 50.000 naslova i ove godine posetiocima će biti ponuđeni fantastični popusti, raznovrsni performansi, pokloni, promocije, nezaboravna druženja sa najpoznatijim domaćim autorima.

Regionalna manifestacija Noć knjige održaće se pod generalnim sponzorstvom Eurobank Srbija. Organizatori ovog svojevrsnog festivala knjige su izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi. Izdavačka kuća Laguna sa produkcijom od preko dve stotine pedeset objavljenih naslova godišnje s pravom se naziva jednom od najvećih izdavačkih kuća ne samo u zemlji već i u čitavom regionu.

U okviru knjižarskog lanca Delfi posluje dvadeset sedam knjižara, kao i najveća internet knjižara u regionu www.delfi.rs.

Povodom 4. rođendana Knjižare Delfi SKC, Laguna poklanja i izložbu karikatura i ilustracija Dušana Petričića iz knjiga “Dijagnoza” i “Vidovite priče” (Ljubivoje Ršumović i Dušan Petričić). Izložba se otvara u petak, 13. decembra 2013, u 17 časova, a posetioci će moći da je vide do 25. decembra 2013. godine.

Izvor: MONDO

NME: ARCTIC MONKEYS IMAJU ALBUM GODINE

Nebojša Đorđević    Muzika

Foto: Beta/Domino

Peti studijski album šefildskog sastava Arctic Monkeys “AM”, poznati engleski muzički magazin New Musical Express je proglasio za najbolju ploču u 2013. godini.

U ovom godišnjem izboru Arctic Monkeys su pobedili Kanjea Vesta koji se sa svojim albumom “Yeezus” našao na drugom mestu, dok se na trećem mestu našao bend Queens Of The Stone Ages sa albumom “…Like Clockwork”.

Magazin je takođe napravio i izbor najboljih pesama u 2013. godini, a na prvom mestu se našao sasatav Daft Punk sa singlom “Get Lucky”, na kome se kao gosti pojavljuju i Farel Vilijams i Najl Rodžers i koji je samo u Engleskoj prodat u milion kopija.

Na drugom mestu liste najboljih singlova nalazi se sastav Arcade Fire sa pesmom “Reflektor”, dok je grupa Arctic Monkeys na trećem mestu sa pesmom “Do I Wanna Know”.

Ranije ove sedmice bend Arctic Monkeys je proglašen za najbolji živi festivalski sastav za njihov nastup na ovogodišnjem Glastonberiju, na kome su prvi put u Engleskoj izveli pesmu “Do I Wanna Know”, u desetom izboru za engleske festivalske nagrade.

Izvor: B92