“POBESNELI MAKS” 4 STIŽE U MAJU 2015.

Nebojša Đorđević    Film

Četvrti nastavak popularnog filmskog serijala “Pobesneli Maks” u kojem će glavnu ulogu tumačiti glumac Tom Hardi, imaće bioskopsku premijeru u maju 2015. godine.

Originalni naziv filma je “Mad Max 4: Fury Road”, a kompanija Warner je saopštila da će premijera biti 15. maja 2015. godine, kao i da će Tom Hardi igrati glavnu ulogu umesto Mela Gibsona, koji se njome proslavio u prva tri filma koja su snimljena između 1979. i 1985. godine. Takođe je saopšteno da će se film snimati u 3D tehnologiji.

Novi nastavak ove akcione filmske franšize će režirati Džordž Miler, a u njemu će igrati i Šarliz Teron, kojoj je dodeljena uloga Imperatorke Furioze, glumac Nikolas Hoult igraće Nuksa, a vrlo je verovatno da će jednu od uloga dobiti i Rouzi Hantington-Vajtli. Scenario za film pišu Džordž Miler i autori stripova Brendan Mekarti i Niko Latorijus koji je imao malu ulogu originalnom “Pobesnelom Maksu”, a u scenariju se nalaze i ključni likovi pod imenima Slit, Miss Giddy, Rictus Erectus i Coma Doof-Warrior.

Govoreći 2012. godine o zapletu u nastavku “Pobesnelog Maksa”, Miler je rekao da će on pratiti Maksa i grupu ljudi po pustinji u sukobu sa Imperatorkom Furiozom i opisao ga kao prepoznatljiv “rat na putu”, kojim je serijal stekao veliku popularnost.

Za sada je još uvek nepoznato koje će lokacije biti kirišćene za snimanje, kao i kada će ono početi.

Izvor: NME/B92 Foto: Beta/AP, David Azia

JUBILARNI SAJAM KNJIGA U NIŠU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Izdavači nude sajamske popuste

Od 22. novembra do 1. decembra u niškoj hali “Čair” biće održan 50. Sajam knjiga i grafike.

Direktorka Niškog kulturnog centra Bojana Simović kaže da ljubitelje knjiga ove godine mogu da očekuju mnoštvo izlagača i zanimljiv program.

- Svaki dan Sajma biće na svoj način ispunjen. Jedan će, između ostalog, biti posvećen niškim izlagačima i niškim piscima, a imaćemo i dan posvećen deci - kaže Simović.
Knige će, kako kažu u NKC-u, biti izložene na novim štandovima tako da će i sam izložbeni prostor u vreme Sajma izgledati mnogo lepše.

U Niškom kulturnom centru još nisu želeli da otkriju detaljniji program, ali najavljuju da će jubilarni 50. sajam knjiga doneti brojne specifičnosti i novine za posetice.

Radno vreme Sajma je od 10 do 20 sati.

Cena ulaznce biće 100 dinara, a za organizovane posete 50.

Izvor: Južne vesti Maja Micić

IZLOŽBA RETKIH NJEGOŠEVIH KNJIGA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Javni servis Srbije i Srpsko bibliofilsko društvo 200 godina od rođenja Petra drugog Petrovića Njegoša, obeležiće izložbom prvih i retkih izdanja Njegoševih knjiga pod nazivom “Vladika i pesnik - vladar i mislilac”, koja će biti otvorena večeras u Galeriji-holu RTS-a.

Izložbu će otvoriti prof. dr Milo Lompar, a prisutnima će se obratiti i Srdjan Stojančev, predsednik Srpskog bibliofilskog društva, navodi se u saopštenju RTS-a.

Na postavci (Vladika i pesnik, vladar i mislilac) biće izloženo, osim originalnog prvog izdanja Gorskog vijenca iz 1847. godine i originalna prva izdanja “Luča mikrokozma”€œ iz 1845, “Lažni car Šćepan Mali”€œ iz 1851. godine i “Slobodijada”€œ iz 1854. godine.

Posetioci izložbe, povodom Njegoševe godišnjice rodjenja videće i brojna izdanja “Gorskog vijenca€” koja su štampana do 1944. godine.

Među njima posebno se izdvaja knjiga koja je izašla u Novom Sadu 1860. godine za koju se smatra da je i redja od prvog izdanja, kao i dve litografije sa likom Njegoša, našeg poznatog slikara iz sredine 19. veka, Anastasa Jovanovića koje su štampane u Beču 1852. godine i 1850-1851. godine.

Ova izložba otkriće svim zainteresovanima do sada skrivenu tajnu staru nekoliko decenija o bivšem vlasniku izloženog prvog izdanja “Gorskog vijenca”€œ iz 1847. štampanog u Beču.

U toku restauracije i konzervacije knjige otkriveno je da je ona pripadala poznatom srpskom pesniku Milanu Rakiću, o čemu postoji i pesnikov zapis, dodaje se u saopštenju RTS-a.

Među izloženim knjigama i litografijama biće i jedna koja se prvi put pojavljuje u javnosti. Reč je o moskovskom izdanju “Psaltira” iz 1828. godine koje je Njegoš dobio od ruskog cara prilikom posete Rusiji.

Autor izložbe je Srđan Stojančev, autor postavke Petar Đinović.

Izvor: B92/Tanjug

TVORAC PORTRETA MAĐARSKE PRESTONICE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Nagrada grada Budimpešte za Dragana Velikića

Generalna skupština Budimpešte dodelila je srpskom piscu Draganu Velikiću “Nagradu grada Budimpešte”, saopštila je u utorak izdavačka kuća “Laguna”, a prenosi Tanjug

U obrazloženju žirija stoji da je Velikić u svojim romanima, prevedenim na 15 jezika, nepristrasno i uverljivo stvorio portret mađarske prestonice. Do sada je pet Velikićevih romana objavljeno u Mađarskoj, između ostalih i “Ruski prozor”, čija se radnja delimično odvija u Budimpešti, a za koji je dobio i Ninovu nagradu Nagrada će biti uručena na svečanoj ceremoniji povodom Dana grada 17. novembra.

Velikić je diplomirao na katedri za svetsku književnost sa teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za “NIN”, “Vreme”, “Danas” i “Reporter”. Od juna 2005. do novembra 2009. bio je ambasador Srbije u Austriji.

Nedavno je slovenački izdavač “Zrakogled” iz Kopra objavio je Velikićev roman “Danteov trg” u prevodu Urbana Beline, sa opširnim pogovorom Dragane Bojanić Tijardović. Početkom naredne godine, u Sloveniji izlazi “Ruski prozor” u “Ediciji 100 slovenskih romana.”

“Danteov trg” je priča o piscu Labudu Ivanoviću ispričana kroz priču o njegovim roditeljima, bivšoj ženi, tri prijatelja iz detinjstva, ljubavi iz mladosti s kojom ga sudbina ponovo povezuje, ali i čitaocima. Svi oni se na kraju romana nalaze u Puli, večitom toponimu i inspiraciji Dragana Velikića.

Izvor: e- novine.com, Foto:Dragan Kujundžić

Nebojša Đorđević - DA IGRAM, KAD OD BESA SRCE GORI…

Aleksandra Radovanović    Poezija

DA IGRAM, KAD OD BESA SRCE GORI…
(Ruđero Leonkavalo)

Dve publike,sniju, kad svitanje plane
besmislenog traga nesvikli PAJACI
u strujanje mase uzglumivši sebe
u utisak zemni u davna vremena

trijumfalnog bivstva,
prohladnog su daha

sladostrašću teže, prekomerne lude
tužni arlekini, NAMETNUTIH MASKI
a gnev je u tebi, gorki osmeh kriješ
zarivaš u srce SETNE NOTE HVALE.

Nebojša Đorđević