BASARINA GNUSOBA USKORO U IZDANJU LAGUNE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Novi roman Svetislava Basare “Gnusoba”, satirični prikaz o savremenom srpskom društvu, biće uskoro u prodaji, najavila je u ponedeljak izdavačka kuća Laguna.

U romanu s podnaslovom “Karikatura”, Basara današnju Srbiju prikazuje kroz raspravu dva glavna lika o “zaludnom naumu” nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Djindjića da u Srbiji zavlada red.

Autor je rekao da glavni junaci “Gnusobe” nisu, kako će se mnogima na prvi pogled učiniti, ličnosti koje se u tom romanu pojavljuju i govore.

“Glavni junak romana je nesputano preterivanje. Mnogima će se, takodje učiniti da sam u ‘Gnusobi’ baš preterao sa preterivanjem, ali ja mislim da nisam dovoljno preterao, jer kada je reč o stvarima, ljudima i pojavama o kojima pišem, nemoguće je preterati”, rekao je Basara.

Izvor: Beta

PREMIJERA PREDSTAVE O DUČIĆU “POSLEDNJA PESMA”

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

U pozorištu “Moderna garaža” večeras će premijerno biti izvedena predstava “Poslednja pesma”, o srpskom pesniku i diplomati Jovanu Dučiću, po tekstu Anite Panić, u adaptaciji i režiji Marka Misirače.

Ulogu Dučića tumači glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Kundačina, Dučićevu veliku ljubav Jovanku Jovanović Todorović igra glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Kolundžija Zoroe, a njegovog mladog rođaka Milan Nikitović.

Televizijska autorka i dokumentaristkinja Panić odabrala je za radnju drame period između 1941. i 1943. godine, pred kraj života pesnika.

Dučić je na pragu svojih sedamdesetih poslat od strane raspadnute otadžbine, Kraljevine Jugoslavije, u specijalnu misiju u Ameriku.

Mesto dešavanja je salon u vili njegovog rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera.

Predstava je realizovana u vreme kada se obeležava 70 godina od smrti Jovana Dućića.

Posebna premijera biće organizovana u rodnom gradu pesnika Trebinju, u novembru, a u planu je izvođenje u više gradova u Srbiji, Republici Srpskoj, kao i u dijaspori.

Predstavu su finansijski podržali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Producenti su “Balkan film”, “Drina film” i Udruženje dramskih umetnika Srpske.

Izvor: Blic Online /Tanjug, MMV

NOVA BIOGRAFIJA O DŽEKU NIKOLSONU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Glumac Džek Nikolson na početku svoje karijere bio je upleten u bizarne holivudske ljubavne trouglove, konzumirao je droge i strahovao da će biti ubijen zbog čega je držao čekić ispod jastuka, navodi Mark Eliot u svojojj biografiji o poznatom glumcu “Nikolson: Biografija” koja u knjižare stiže 29. oktobra.

Nikolson se plašio za svoj život dok je imao avanturu sa pevačicom grupe “The Mamas and The Papas” Mišel Filips, koja je bila u braku sa glumcem Denisom Hoperom, pišu američki mediji.

Kada su Nikolson i Filipsova otpočeli vezu, oboje su strahovali da će Hoper doći i tražiti krvnu osvetu. Nikolson koji je tada imao 36 godina bio je toliko paranoičan da je spavao sa čekićem ispod jastuka, tvrdi Eliot.

Kada su se dva glumca konačno našla da razgovaraju o Nikolsonovoj vezi sa pevačicom, Hoper se samo nasmejao zbog glumčevih strahova.

Eliot, takođe piše da kada je Nikolson pod uticajem LSD-a imao “fantazije o kastraciji”.

Džek Nikolson je nedavno najavio da se povlači iz glumačkog života, jer više ne može da pamti scenarija, ali da se još uvek neće povući iz javnog života.

Izvor: B92/Tanjug

IZLOŽBA “TESLINA VIZIJA INTERNETA”

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

KULTURNO-TURISTIČKA RUTA “PUTEVIMA TESLE KROZ SRBIJU”

Elektrotehnički fakultet iz Beograda i Klaster puteva kulture otvorili su za javnost stogodišnje kabinete ETF-a, a prikazana je i izložba “Teslina vizija Interneta”

Dekan ETF-a Branko Kovačević podsetio je da je Tesla, uz Mihajla Pupina, osnivač ETF-a 1894. godine, a već 1903. Srbija je dobila prvu elektranu po Teslinim zamislima na reci Đetini kod Užica, koju je izgradio Đorđe Stanojević, svega četiri godina posle izgradnje prve hidroelektrane na Nijagari u SAD.

Danas 99 odsto industrije počiva na Teslinim izumima, od tramvaja, fabrika, do kućnih uređaja, mobilne telefonije i Interneta, podsetio je Kovačević, naglašavajući da je Tesla napravio industrijsku revoluciju koja još uvek traje i možda samo delo Leonarda da Vinčija može da se uporedi sa delom srpskog naučnika.

Govoreći o mašinama u kabinetima ETF-a, na kojima su učile i danas uče generacije studenata, Kovačević je rekao da su to ratne reparacije koje je Srbija dobila posle Prvog svetskog rata od Nemačke, od “Simensa”, proizvedene na osnovu Teslinih principa i one i danas rade.

“Na njima se savršeno vidi šta se dešava u realnom svetu. Danas imate računare, virtuelnu realnost, digitalni svet, zaboravlja se na pravu realnost, tako da su te mašine idealne za nas i mislim da te mašine nema niko u svetu, pa čak i sam “Simens”", kazao je dekan ETF-a.

Izložba će biti otvorena u narednih mesec dana.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić i direktor muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković.

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

OTVORENA NOVA SEZONA BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Kao i prethodnih godina Beogradska filharmonija otvorila je novu sezonu koncertom iz svog ciklusa novogodišnjih koncerata, kojim je večeras u Kolarčevoj zadužbini sa gostima dirigentom Rubenom Gazarijanom i solistom, mandolinistom iz Izraela Avi Avitalom obeležila jevrejsku Novu godinu.
Otvorena nova sezona Beogradske filharmonije

Ciklusom novogodišnjih koncerata Beogradska filharmonija obeležava nove godine po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.

Na početku sezone uobičajeno se publici obraćao dosadašnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, a to je učinio i večeras u ulozi novog ministra kulture i informisanja rekavši da je - “ovo bilo 12 i po čarobnih i divnih godina koliko smo zajedno sa jedne i sa druge strane bine gradili divnu instituciju kao što je Beogradska filharmonija”.

“Ponosan sam na sve što smo uspeli da uradimo”, naglasio je Tasovac, dodajući da je prošle nedelje potpisao dva dokumenta - jedan je ugovor o gostovanju BF u oktobru 2014. godine u Karnegi holu, a drugi je njegova ostavka na mesto direktora te institucije.

On je naglasio da će mu biti čast da sluša orkestar sa druge strane bine.

Koncertmajstor Miroslav Pavlović obraćajući se u ime čitavog orkestra rekao je da je “prošlo 12 turbulentnih godina u ostvarivanju zajedničkih snova” i poželeo mu na novom radnom mestu puno uspeha, čeličnih živaca i da “napravi nove i uspešnije filharmonije”. Takođe, uručen mu je i poklon u ime Beogradske filharmonije.

Tradicionalno, domaćin ovih koncerata je verski lider zajednice čija se Nova godina obeležava.

Beogradska filharmonija sa svojim gostima na prvom koncertu u novoj sezoni, koja nosi naziv “Idemo dalje”, izvela je dela jevrejskih autora Meire Varšauer “Kao potoci u pustinji”, Avnera Dormana Koncert za mandolinu i orkestar i Kurta Vajla Simfonija br. 2.

Publika je imala priliku da se prvi put sretne sa mandolinistom Avitalom, jednim od najuzbudljivijih i najpreduzimljivijih mladih muzičara, kandidata za nagradu Gremi koji je međunarodnu karijeru započeo nakon zapaženih nastupa u prestižnim dvoranama širom sveta.

Avital je prvi mandolinista nominovan za nagradu Gremi u kategoriji Najbolji instrumentalni solista, nominovan je za snimak Koncerta za mandolinu Dormana, koji je svirao u Beogradu.

Virtuozni mandolinista kao solista nastupao je sa velikim svetskim orkestrima sa dirigentima Mstislavom Rostropovičem, ser Sajmonom Retlom, Filipom Antrmonom i mnogim drugim.

Sa Beogradskom filharmonijom Avital je nastupio pod upravom glavnog dirigenta Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona, Gazarijana, jerevanskog dirigenta i violiniste koji je karijeru počeo na završetku studija u Lajpcigu.

Na Muzičkoj akademiji u Lajpcigu, 1998. godine održao je javni završni koncert, za koji je dobio najvišu ocenu. Potom je bio prvi koncertmajstor Simfonijskog orkestra zapadne Saksonije, a do 2002. godine, glavni dirigent tog orkestra. U to vreme, bio je najmlađi dirigent na toj funkciji u Nemačkoj.

Nakon pobede 2002. godine na Prvom međunarodnom takmičenju u dirigovanju Ser Džordž Šolti u Frankfurtu na Majni postao je novi glavni dirigent i umetnički direktor Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona.

Izvor.:Press Online/Tanjzg