ŠEST DOMAĆIH KANDIDATA ZA OSKARA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Šest srpskih filmova ispunjava uslove za nacionalnog kandidata za nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku, a odluka će biti doneta 31. avgusta, saopštila je Akademija filmske umetnosti i nauke.

Na osnovu pristiglih prijava, filmovi koji ispunjavaju tražene uslove američke i naše Akademije su “Krugovi” Srdana Golubovića, “Led” Jelene Bajić-Jočić, “Mamaroš” Momčila Mrdakovića, “Odumiranje” Miloša Pušića, “Smrt čoveka na Balkanu” Miroslava Momčilovića i “Falsifikator” Gorana Markovića.

Stručni odbor AFUN-a čiji su članovi danas izabrani sa jednogodišnjim mandatom za izbor domaćeg kandidata za ovogodišnju, 86. dodelu nagrada Oskar ocenjivaće filmove od 27. do 29. avgusta.

Odluka o izboru domaćeg kandidata biće doneta 31. avgusta, kako bi se producentu omogućilo da preuzme sve neophodne dopunske radnje u vezi sa opremanjem filma u skladu sa tehničkim pravilima i dostavi ga Američkoj akademiji do 1. oktobra.

Članovi stručnog odbora AFUN-a su glumci Ivan Bekjarev, Radmila Živković, Sloboda Mićalović, Ljubiša Smoki Samardžić, producent Aleksandar Avramović, reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić, dr Nikola Stojanović, direktori fotografije Predrag Bambić i Milan Spasić, fimolozi dr Petar Volk, Tomislav Gavrić, Božidar Zečević.

U stručnom odboru su i montažerka Ljiljana Lana Vukobratović, masker Stanisalava Zarić, scenograf Miljen Kreka Kljaković, kompozitor Kornelije Bata Kovač i dizajner zvuka Veljko Hajduković.

Predstojeća 85. dodela nagrada Američke filmsske akademije će se desiti 2. marta 2104. godine, a vodiće je je američka televizisjka voditeljka i glumica Elen Dedženeris. Prošlogodišnjeg Oskara za najbolji strain fim dobio je režiser Mihael haneke za istvarenje “Ljubav”.

Izvor: B92/Tanjug

TIMOTI DŽON BAJFORD: ŽIVOT JE AVANTURA, AKO GA ŽIVITE HRABRO

Nebojša Đorđević    Kultura

Nijedan život ne može da stane u jedan dokumentarni film, pa tako ni moj, ali miris i ukus svega što sam proživeo i preživeo osetiće svako ko pogleda šta sam sve ispričao Velji Pavloviću i gde smo nas dvojica sve bili, kazao je za „Blic” Timoti Džon Bajford, glavni protagonista dokumentarnog filma “Pitam se pitam, ko je Timoti Džon Bajford” novinara Studija B Velje Pavlovića.

Pavlovićev je snimio film u čast jubileja - 40 godina od početka realizacije televizijske serije za decu “Neven”. Produkcijske uslove su mu omogućili RTS i Studio B gde je u septembru najavljena televizijska premijera filma jer je “Pitam se pitam, ko je Timoti Džon Bajford” već videla bioskopska publika na Cvetnom trgu u Beogradu u okviru manifestacije Strit film.

Najuzbudljiviji momenat za Timotija Džona Bajforda za vreme snimanja dokumentarca bio je ponovni povratak u osnovnu školu koju je pohađao pre šezdeset godina.

- Shvatio sam da je život velika avantura za sve koji odluče da ga žive hrabro. Video sam školu u kojoj mi je bilo tesno i znao sam da ću mnogo rizikovati u dok god budem disao. Kasnije sam dao prednost Televiziji Beograd nad BBC-ijem, insistirao da po svaku cenu realizujem svoje ideje, bio na ivici bez prebijene pare i uživao u profesionalnoj slavi. Velja me je podsetio kako sam zanimljiv život imao i zahvalan sam mu na tome, govori za „Blic” bard televizijske režije i dodaje da se oseća počašćenim odlukom velikog broja ljudi da naprave dokumentarni film o njemu.

- Volim što nisam zaboravljen i da znam da nisam živeo uzalud - kaže Bajford.
Snimanje televizijskog formata “Neven” obeležilo je njegovu profesionalnu karijeru, ali kaže da nikada neće zaboraviti divno druženje sa ekipom serije koja je umela da pretera u zabavljanju, ali je bila vrlo nadahnuta i inspirisana na setu.

- Cela ekipa bila kao jedna velika porodica - dva i po meseca smo živeli zajedno u hotelu “Park” u Novom Sadu. Spavali smo zajedno, doručkovali smo zajedno, polazili smo svaki dan na snimanje zajedno i uveče bismo večerali i napili se zajedno. Osećao sam se kao Ingmar Bergman koji je voleo da vodi svoju ekipu na ostrvo, gde su svi živeli i snimali zajedno do kraja filma - opisuje svoja iskustva sa početka karijere u Srbiji Timoti Džon Bajford.

Posle remek-dela televizijske produkcije za decu koje je snimio kod nas kao što su „Neven”, „Babino unuče”, „Poletarac”, „Nedeljni zabavnik”, „Metla bez drške” jednom momentu živeo je u Beogradu teško bolestan bez prava na penziju.
Sada ima nacionalnu penziju i savetnički angažman na RTS.

- Dogovorio sam se sa mojom bolešću, da drugarski podelimo život još dosta dugo - duhovit je Timoti Džon Bajford.

Biografija

Timoti Džon Bajford, reditelj, scenarista, prevodilac i pisac, rođen je 25. jula 1941. godine u Solzberiju u Velikoj Britaniji.
Završio je londonsku Akademiju dramskih umjetnosti, a posle sedam godina rada na Bi-Bi-Siju pre četrdesetak godina došao je u Beograd po zadatku da u koprodukciji sa Televizijom Beograd napravi dečju emisiju.
Zbog ljubavi je ostao u Beogradu, gde živi i danas. Srpsko državljanstvo dobio je 2004, posle 33 godine provedene u Beogradu.
Dobitnik je Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine.

Izvor B 92/Aleksandar Nikolić  Foto: D. Milenković

NEOBJAVLJENA NUMERA DILANA NA SAUNDREKU ZA FILM BRAĆE KOEN

Nebojša Đorđević    Film, Muzika, Vesti

Do sada neobjavljena numera Boba Dilana pod nazivom “Farewell” naćiće se na saundreku iz komedije Džoela i Itana Koen “Inside Llewyn Davis”, prenosi sajt NME.

Dilanova numera je snimljena 1964. godine za album “The Times They Are A-Changin”, ali iz nepoznatih razloga nije se našla na njemu.

Saundtrek za film “Inside Llewyn Davis” izaćiće u prodaju 11. novembra, na njemu će se naći 14 numera, a neke od njih su napisali i Džastin Timberlejk, kao i Markus Mumford iz sastava “Mumford and Sons”.

Film se donekle zasniva na memoarima kultnog američkog folk umetnika Dejva Van Ronka pod nazivom “The Mayor Of MacDougal Street”.

U filmu glumac Oskar Ajsak, gledaoce vodi kroz njujoršku folk scenu 1961. godine.

Ovaj film u kome igraju Keri Maligan, Džastin Timberlejk i novajlija Ajsak osvojio je gran pri Kanskog festivala, a u bioskopima u Velikoj Britaniji naćiće se 14. januara naredne godine.

Izvor: Pressonline/Tanjug

NAĐENI OSTACI SREDNJOVEKOVNOG GRADA RUDNIKA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

GORNJI MILANOVAC, - Srednjovekovni rudarski i trgovački grad Rudnik nalazio se na lokalitetu Drenje, na istoimenoj planini, potvrdjeno je najnovijim arheološkim istraživanjima.

Rukovodilac pNOGrojekta arheolog Dejan Radičević izjavio je u ponedeljak agenciji Beta da su u najnovijim iskopavanjem nadjeni ostaci srednjovekovne naseobine koja je imala najmanje tri crkve, a nadjeno je i više od stotinu skeleta u grobovima, najverovatnije iz 14. i 15. veka.

“Nadjene su velike srednjovekovne iskopine gde je sahranjivan i deo stanovnika Rudnika nesrpskog porekla, koji je tu boravio zbog trgovačkih, diplomatskih i drugih poslova”, smatra Radičević.

On je rekao da dokumenta i materijal nedvosmisleno ukazuju da je pre otomanske vladavine grad cvetao i slobodno živeo, s visokim standardom stanovnika, što se zaključuje na osnovu rezidencijalnih gradjevina.

Zbog rudnog bogatstva i geografskog pložaja, na Rudniku su pored starosedelaca Srba živeli i Dubrovčani, Kotorani, Grci, Mlečani, Sasi i Ugri.

Istraživanja na Rudniku biće obustavljena u petak 23. avgusta, zbog nedostatka novca.

Arheološka iskopavanja na lokalitetu Drenje sproveo je Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca sa ekipom arheologa koju predvodi arheolog Dejan Radičević.

Po rečima arheologa, najnovija otkrića potvrdjuju pretpostavke Jana Šafarika iz 1865, koji je verovao da je na lokalitetu Drenje bio srednjovekovni grad.

Izvor: Beta