SRBI POKUPILI NAGRADE U PULI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Srdan Golubović, reditelj “Krugova”

Svečanom dodelom nagrada u subotu uveče u Pulskoj areni završen je 60. jubilarni Pulski filmski festival. Neočekivano nagrade na najvećem hrvatskom festivalu pokupili su Srbi. Očekivano Veliku zlatnu Arenu za najbolji film dobio je hrvatski film “Odbrana i zaštita”, ali Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu dobio je Bogdan Diklić za lik Slavka u tom filmu. Sa gomilom nagrada u Beograd se iz Pule vraća i srpski reditelj Srdan Golubović koji sa “Krugovima” pokupio nekoliko Zlatnih arena, ali u manjinskom programu. Srdan je nagrađen za režiju, najbolju mušku ulogu (Leon Lučev) i najbolju manjinsku koprodukciju.

Čak je i publika bila u dilemi, ali je za najbolji film ipak nagrađeno hrvatsko ostvarenje “Kauboji”, dok su Golubovićevi “Krugovi” kod ljubitelja sedme umetnosti u Areni bile bolje prihvaćeni od “Odbrane i zaštite”. Priča o srpskom vojniku Srđanu Aleksiću koji je ubijen dok je branio komšiju Muslimana nikoga nije ostavila ravnodušnim, a žiri je u obrazloženje napisao da je u pitanju “moćan film koji nas podseća da herojstvo ima vrednost i da žrtva nije uzaludna.”

U obrazloženju Zlatne arene za režiju, žiri ističe da Golubović vešto vodi film koji ima više nivoa priča, dvostruko vremensko lice i mnoštvo odličnih likova i da je režija u svim segmentima rafinirana. Srdan je sa “Krugovima” već osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivala od Sandensa u Americi i Berlinara do Pule.

Da će ovogodišnja filmska smotra u Pulskoj areni biti drugačija od svih prethodnih bilo je jasno još na otvaranju kada su se u Areni pojavili srpski glumci Dragan Nikolić, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Mira Banjac, Neda Arnerić (bila je član žirija) i mnogi drugi. Publika ih je dočekala burnim aplauzom, a čak i hrvatski mediji priznali su da ovako nešto nisu očekivali. Kako piše “Jutarnji list” otvaranje uz srpske glumce, podsećanje na bogatu jugoslovensku filmsku prošlost uz marševe iz partizanskih filmova bilo je najbolje otvaranje festivala u poslednjih nekoliko decenija.

Prethodnih godina Hrvati su se trudili da publiku animiraju uz akrobate, slobodne penjače i pevače, ali uspeh je stigao tek sa srpskim glumcima koji su u Pulu došli posle 25. i više godina, prošetali Arenom kao nekad, uz aplauz publike. Festival u Puli, koji se jednom godišnje održava u rimskom amfiteatru poznatom kao pulska Arena bio je najznačajniji filmski festival u bivšoj Jugoslaviji, a prvi put nije održan 1991. godine zbog početka rata u Hrvatskoj.

Već iduće godine ponovo je zaživeo na istom mestu i od 1992. godine je preimenovan u Filmski festival Pula. Nekoliko puta je menjao ime, a 2001. godine konačno dobija ime Festival hrvatskog i evropskog filma pod kojim se održava i danas.

“Fabijan” za Šerbedžiju

Pored brojnih priznanja dodeljenih u pulskoj Areni, ove godine nagrada “Fabijan Šovagović” pripala je Radetu Šerbedžiji. Ovo priznanje je Društvo hrvatskih filmskih reditelja osnovalo 2000. godine kao uspomenu na čuvenog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića, a dodeljuje se glumici ili glumcu čije je delo ostavilo trajan trag u istoriji hrvatskog filma.

Izvor:Blic online

USKORO DUETI DŽEKSONA I MERKJURIJA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Fredi Merkjuri na jednom od koncerata 1978. godine (Foto: wikipedia.org, Carl Lender)

Gitarista grupe Queen, Brajan Mej potvdio je da će na jesen ove godine biti objavljeno nekoliko pesama koje su pre 30 godina zajedno snimili Majkl Džekson i Fredi Merkjuri.

Tri pesme koje su Majkl Džekson i Fredi Merkjuri snimili 1983. godine biće dostupni obožavaocima grupe Queen za dva meseca, a kako je objasnio Brajan Mej biće to neke “vrlo zanimljive stvari”. Fredi Merkjuri i Majkl Džekson su te pesme snimili pre 30 godina u Kaliforniji, verovatno planirali da objave čitav album, ali se to nije desilo zbog toga što nisu mogli da obezbede potrebno vreme za snimanje ostalih pesama koje bi se našle na ploči.

Džim “Majami” Bič, Merkjurijev advokat koji je kasnije postao i menadžer grupe Queen, tim je povodom rekao da su on i Fredi Merkjuri bili šokirani kada je Majkl Džekson u studio gde su snimane peme sa sobom doveo pravu lamu.

“Fredi me je nazvao telefonom i rekao: Čoveče možeš li da dođeš u studio, moraš da me odvedeš odavde, snimam pesmu sa lamom, ovo je neverovatno”, kazao je on.

U međuvremenu, glumac Saša Baron Koen se povukao iz produkcije biografskog filma o Merkjuriju, u kojem je trebalo da glumi čuvenog pevača, zbog ozbiljnog neslaganja sa producentima i članovima grupe koji imaju poslednju reč o tome kako će biti prikazan život kontroverznog pevača koji je preminuo 1991. godine u 45. godini.

Izvor: B92/NME