SRBI POKUPILI NAGRADE U PULI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Srdan Golubović, reditelj “Krugova”

Svečanom dodelom nagrada u subotu uveče u Pulskoj areni završen je 60. jubilarni Pulski filmski festival. Neočekivano nagrade na najvećem hrvatskom festivalu pokupili su Srbi. Očekivano Veliku zlatnu Arenu za najbolji film dobio je hrvatski film “Odbrana i zaštita”, ali Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu dobio je Bogdan Diklić za lik Slavka u tom filmu. Sa gomilom nagrada u Beograd se iz Pule vraća i srpski reditelj Srdan Golubović koji sa “Krugovima” pokupio nekoliko Zlatnih arena, ali u manjinskom programu. Srdan je nagrađen za režiju, najbolju mušku ulogu (Leon Lučev) i najbolju manjinsku koprodukciju.

Čak je i publika bila u dilemi, ali je za najbolji film ipak nagrađeno hrvatsko ostvarenje “Kauboji”, dok su Golubovićevi “Krugovi” kod ljubitelja sedme umetnosti u Areni bile bolje prihvaćeni od “Odbrane i zaštite”. Priča o srpskom vojniku Srđanu Aleksiću koji je ubijen dok je branio komšiju Muslimana nikoga nije ostavila ravnodušnim, a žiri je u obrazloženje napisao da je u pitanju “moćan film koji nas podseća da herojstvo ima vrednost i da žrtva nije uzaludna.”

U obrazloženju Zlatne arene za režiju, žiri ističe da Golubović vešto vodi film koji ima više nivoa priča, dvostruko vremensko lice i mnoštvo odličnih likova i da je režija u svim segmentima rafinirana. Srdan je sa “Krugovima” već osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivala od Sandensa u Americi i Berlinara do Pule.

Da će ovogodišnja filmska smotra u Pulskoj areni biti drugačija od svih prethodnih bilo je jasno još na otvaranju kada su se u Areni pojavili srpski glumci Dragan Nikolić, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Mira Banjac, Neda Arnerić (bila je član žirija) i mnogi drugi. Publika ih je dočekala burnim aplauzom, a čak i hrvatski mediji priznali su da ovako nešto nisu očekivali. Kako piše “Jutarnji list” otvaranje uz srpske glumce, podsećanje na bogatu jugoslovensku filmsku prošlost uz marševe iz partizanskih filmova bilo je najbolje otvaranje festivala u poslednjih nekoliko decenija.

Prethodnih godina Hrvati su se trudili da publiku animiraju uz akrobate, slobodne penjače i pevače, ali uspeh je stigao tek sa srpskim glumcima koji su u Pulu došli posle 25. i više godina, prošetali Arenom kao nekad, uz aplauz publike. Festival u Puli, koji se jednom godišnje održava u rimskom amfiteatru poznatom kao pulska Arena bio je najznačajniji filmski festival u bivšoj Jugoslaviji, a prvi put nije održan 1991. godine zbog početka rata u Hrvatskoj.

Već iduće godine ponovo je zaživeo na istom mestu i od 1992. godine je preimenovan u Filmski festival Pula. Nekoliko puta je menjao ime, a 2001. godine konačno dobija ime Festival hrvatskog i evropskog filma pod kojim se održava i danas.

“Fabijan” za Šerbedžiju

Pored brojnih priznanja dodeljenih u pulskoj Areni, ove godine nagrada “Fabijan Šovagović” pripala je Radetu Šerbedžiji. Ovo priznanje je Društvo hrvatskih filmskih reditelja osnovalo 2000. godine kao uspomenu na čuvenog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića, a dodeljuje se glumici ili glumcu čije je delo ostavilo trajan trag u istoriji hrvatskog filma.

Izvor:Blic online

USKORO DUETI DŽEKSONA I MERKJURIJA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Fredi Merkjuri na jednom od koncerata 1978. godine (Foto: wikipedia.org, Carl Lender)

Gitarista grupe Queen, Brajan Mej potvdio je da će na jesen ove godine biti objavljeno nekoliko pesama koje su pre 30 godina zajedno snimili Majkl Džekson i Fredi Merkjuri.

Tri pesme koje su Majkl Džekson i Fredi Merkjuri snimili 1983. godine biće dostupni obožavaocima grupe Queen za dva meseca, a kako je objasnio Brajan Mej biće to neke “vrlo zanimljive stvari”. Fredi Merkjuri i Majkl Džekson su te pesme snimili pre 30 godina u Kaliforniji, verovatno planirali da objave čitav album, ali se to nije desilo zbog toga što nisu mogli da obezbede potrebno vreme za snimanje ostalih pesama koje bi se našle na ploči.

Džim “Majami” Bič, Merkjurijev advokat koji je kasnije postao i menadžer grupe Queen, tim je povodom rekao da su on i Fredi Merkjuri bili šokirani kada je Majkl Džekson u studio gde su snimane peme sa sobom doveo pravu lamu.

“Fredi me je nazvao telefonom i rekao: Čoveče možeš li da dođeš u studio, moraš da me odvedeš odavde, snimam pesmu sa lamom, ovo je neverovatno”, kazao je on.

U međuvremenu, glumac Saša Baron Koen se povukao iz produkcije biografskog filma o Merkjuriju, u kojem je trebalo da glumi čuvenog pevača, zbog ozbiljnog neslaganja sa producentima i članovima grupe koji imaju poslednju reč o tome kako će biti prikazan život kontroverznog pevača koji je preminuo 1991. godine u 45. godini.

Izvor: B92/NME

“ZLATNI TORANJ” HOLANDSKOM FILMU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

PALIĆ - Holandski film “Borgman” reditelja Aleksa van Vanderdama dobitnik je “Zlatnog tornja” za najbolji film, dok je Tudor Đurđiju, reditelj filma “O puževima i ljudima” dobitnik “Palićkog tornja” za najbolju režiju na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma na Paliću, saopštio je danas žiri tog festivala.

Film “Borgman” je ”moćan, hrabar i jedinstven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono što se ne može odgovoriti”.

Sa druge strane, kako je na pres konferenciji izneo predsednik žirija ovogodišnjeg festivala Srđan Dragojević, “O puževima i ljudima” je konceptualno potpuno različit film od “Borgmana”.

“Pametna, očaravajuća i zabavna komedija sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske kinematografije”, navodi se u odluci žirija kojim je Dragojević predsedavao.

Komentarišući nagrađene filmove, Dragojević je rekao da je odluka žirija u neku ruku “konceptualna”, jer su dva potpuno različita filma dobila najveće nagrade.

“Ove suprotnosti svedoče o tome koliko je evropska kinematografija bogata, različita i koliko je njena vrednost u toj različitosti”, rekao je Dragojević.

Osim Dragojevića, u žiriju su bili i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, poznata turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca.

Dragojević je rekao da su odluke žirija jednoglasne, i da su donete jako brzo, što je po njegovom mišljenju veoma retko.

“Neki filmovi su zaista bili izvrsni. Nikolaj Nikitin je imao odličnu selekciju. Bio sam u žiriju festivala u Stokholmu, i mogu da kažem da je ovogodišnji Palićki festival imao daleko jaču selekciju, što je veliki kompliment za festival” - rekao je Dragojević.

Glavni, takmičarski, program ovogodišnjeg festivala, čiji je selektor bio Nikolaj Nikitin, posvećen je evropskim filmskim ostvarenjima koja “provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora”.

Žiri je dodelio i specijalno priznanje glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu “U ime…”, u režiji Malgožate Šumovske.

Na predlog žirija, nagradu “Sejfi Teoman”, za najprovokativniji i najhrabriji prvi ili drugi film, Bord festivala dodelio je finskom filmu “Otvori mi se” u režiji Simoa Halinena.

Što se tiče takmičarskog programa “Paralele i sudari”, žiri na čijem je čelu bila Irena Bilić, doneo je odluku da za najbolji film u ovoj selekciji proglasi tursko ostvarenje “Hladnoća” u režiji Ugura Jusela, dok je specijalna nagrada dodeljena ostvarenju Alekseja Balabanova “Hoću i ja”.

Jubilarni Festival evropskog filma Palić završava se večeras projekcijama filmova i dodelom nagrada na Letnjoj pozornici na Paliću.

Izvor: RTV

BOB DILAN OTKRIVA ZABORAVLJENE TAJNE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Legendarni muzičar Bob Dilan objaviće 26. avgusta dvostruki album “The Bootleg Series, Vol. 10 - Another Self Portrait (1969-1971)”, koji če sadržati retke i do sada neobjavljene snimke.

Album “The Bootleg Series” sadržaće trideset pet pesama koje je Dilan snimio tokom sedamdesetih godina. Pesme su nastale tokom snimanja Dilanovih albuma “Self Portrait” i “New Morning”, prenosi NME.

Izdanje će obuhvatiti dva diska, a u prodaji će se naći i “delux” izdanje sa dodatnim albumom koji će sadržati snimke sa nastupa na “Isle of Wright” festivalu 1969. godine.

Poslednji studijski album Bob Dilan je objavio 2012. godine pod nazivom “Tempest”. Recenziju koju je za naš sajt napisao Vladimir Skočajič možete pročitati OVDE. Pre tri godine Dilan je posetio Beograd u okviru svetske turneje.

Spisak pesama izgledaće ovako:

CD1

Went To See The Gypsy (demo)
In Search Of Little Sadie (without overdubs, Self Portrait)
Pretty Saro (unreleased, Self Portrait)
Alberta #3 (alternate version, Self Portrait)
Spanish Is The Loving Tongue (unreleased, Self Portrait)
Annie’s Going To Sing Her Song (unreleased, Self Portrait)
Time Passes Slowly #1 (alternate version, New Morning)
Only A Hobo (unreleased, Greatest Hits II)
Minstrel Boy (unreleased, The Basement Tapes)
I Threw It All Away (alternate version, Nashville Skyline)
Railroad Bill (unreleased, Self Portrait)
Thirsty Boots (unreleased, Self Portrait)
This Evening So Soon (unreleased, Self Portrait)
These Hands (unreleased, Self Portrait)
Little Sadie (without overdubs, Self Portrait)
House Carpenter (unreleased, Self Portrait)
All The Tired Horses (without overdubs, Self Portrait)

CD 2

If Not For You (alternate version, New Morning)
Wallflower (alternate version, 1971)
Wigwam (original version without overdubs, Self Portrait)
Days Of ‘49 (original version without overdubs, Self Portrait)
Working On A Guru (unreleased, New Morning)
Country Pie (alternate version, Nashville Skyline)
I’ll Be Your Baby Tonight (Live With The Band, Isle Of Wight 1969)
Highway 61 Revisited (Live With The Band, Isle Of Wight 1969)
Copper Kettle (without overdubs, Self Portrait)
Bring Me A Little Water (unreleased, New Morning)
Sign On The Window (with orchestral overdubs, New Morning)
Tattle O’Day (unreleased, Self Portrait)
If Dogs Run Free (alternate version, New Morning)
New Morning (with horn section overdubs, New Morning)
Went To See The Gypsy (alternate version, New Morning)
Belle Isle (without overdubs, Self Portrait)
Time Passes Slowly #2 (alternate version, New Morning)
When I Paint My Masterpiece (demo)

Extra disc - ‘Bob Dylan & The Band. Isle of Wight - August 31, 1969′

She Belongs To Me
I Threw It All Away
Maggie’s Farm
Wild Mountain Thyme
It Ain’t Me, Babe
To Ramona’/'Mr Tambourine Man
I Dreamed I Saw St. Augustine
Lay Lady Lay
Highway 61 Revisited
One Too Many Mornings
I Pity The Poor Immigrant
Like A Rolling Stone
I’ll Be Your Baby Tonight
Quinn The Eskimo (The Mighty Quinn)
Minstrel Boy
Rainy Day Women #12 & 35

Izvor: B92/Beta/AP

UKRADENE SLIKE PIKASA, MONEA, MATISA SPALJENE U RUMUNIJI?

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Nacionalni istorijski muzej Rumunije analizira pepeo iz peći Olge Dogaru, majke Radua Dogarua, jednog od trojice osumnjičenih za krađu slika iz roterdamske Kunsthal galerije prošle godine, kako bi se ustanovilo da li se u pepelu nalaze ostaci sedam ukradenih slika Pikasa, Monea, Matisa i drugih.

Olga Dogaru rekla je policiji da je iz straha za svog sina, koji je uhapšen u januaru, zakopala ukradene slike prvo u napuštenoj kući, a potom na groblju u selu Karakliju. Kako je objasnila, kada je policija počela da pretražuje selo u potrazi za ukradenim slikama u februaru, odlučila je da ih otkopa i spal.

Portparolka tužioca Gabriela Kiru nagovestila je da vlasti nisu potpuno uverene u istinitost Olgine priče, kao i da je moguće da će proći meseci pre nego što rezultati analize pepela budu gotovi.

Da podsetimo, lopovi su 16. oktobra prošle godine provalili kroz izlaz za slučaj opasnosti u Kunsthal galeriju, zgrabili slike i pobegli i to sve u roku od dva minuta. Policija koja je stigla pet minuta nakon što se oglasio alarm naišla je na prazne zidove, polomljene drške i tragove guma u travnjaku ispred galerije

Među ukradenim slikama su Pikasov „Harlekinova glava” (1971), Moneov „Vaterlo most, London” (1901) i „Čering kros bridž, London”, Matisova „Devojčica koja čita u belom i žutom” (1919), Gogenova „Devojka ispred otvorenog prozora” (1898), De Haanov „Autoportret” (oko 1890) i delo Lusijana Freuda iz 2002. „Žena sa zatvorenim očima”. Ukradene slike potiču iz privatne Triton fondacije, odnosno kolekcije avangardnih dela koju je sastavio multimilioner Vilema Kordia i njegova supruga.

Radu Dogaru sa drugom dvojicom okrivljenih ostaje u pritvoru dok istražitelji traže slike i ostale dokaze.

Izvor; Danas/ M. R.