PETI “KROKODIL” POČINJE 13.JUNA

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Peto izdanje književnog festivala “Krokodil” (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) biće organizovano od 13. do 15. juna u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije (ili u velikoj sali Muzeja u slučaju nevremena).

Kako su na konferenciji za novinare najavili organizatori “Krokodila” Ana Pejović i pisac Vladimir Arsenijević, peti “Krokodil” ove godine biće podeljen u tri tematske večeri - “u novinarstvu”, “u prozi” i “u muzici”.

Prvo veče, prema rečima Arsenijevića, posvećeno je zanimljivoj pojavi u regionu - kolumnama koje su poslednjih dvadesetak godine dobile dosta literarnih odlika i predstavljaju interesantnu mešavinu književnog i novinarskog stvaralaštva.

U četvrtak, 13. juna, na “Krokodilu” će nastupiti pisci i kolumnisti Teofil Pančić, Ante Tomić, Ljubomir Živkov, Muharem Bazdulj, Amitz Dulniker - čiji je blog bio najčitaniji 2012. i kao specijalni gosti ekipa iz “Njuz.neta”.

Sutradan, na večeri posvećenoj prozi učestvovaće Arsenijević, književnica Melinda Nađ Abonji, autorka romana “Golubije srce”, Abduhal Sidran, gost “Krokodilovog” rezidencijalnog programa u junu - Francuz Silvan Pridom i kao specijalni gost Želimir Žilnik.

Treće veče “Krokodila” biće posvećeno “krosoveru” između muzike i knjizevnosti i tada će nastupiti Rodolf Birže, rok muzičar francuske scene sa projektom “Psihofarmaka”, beogradski “Ah,Ahilej” i Marko Brecelj iz Slovenije.

Podstaknuti burnim reakcijama na izbor kolumnista prve večeri festivala, organizatori “Krokodila” u petak, 14. juna u KC Grad u 14 sati organizuju okrugli sto posvećen upravo kolumnistima i njihovim raspravama i svađama u javnosti i razlozima zbog kojih do njih dolazi.

Simpatični Pridom rekao je da mu je drago što je u Beogradu i ocenio da je sudbinski predodređen da se pojavi na “Krokodilu”, jer je u jednom svom romanu, gotovo desetak stranica posvetio krokodilu Gistavu. Pridom će tokom boravka u Srbiji, osim učešća na “Krokodilu” imati i sastanke u Udruženju književnih prevodilaca Srbije i susrete sa studentima u Novom Sadu i Beogradu.

Marko Dražić iz “Njuz.neta” najavio je da će na “Krokodilu” njegov tim pripremiti javno izvođenje nazovi informativnog programa u saradnji sa dvoje poznatih voditelja čija imena nije želeo da otkrije i koji će nastupe kolumnista prekidati blokovima pseudovesti.

Izvor: B92 Foto: www.krokodil.rs

“ČEKAJUĆI GODOA” U ATELJEU 12.JUNA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Predstava ‘’Čekajuci Godoa” koja je prvobitno nastala u okviru Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST) nastavlja svoj život u beogradskom pozorištu Atelje 212 u kome će biti izvedena 12. juna u 20:00 časova na Velikoj sceni.

“Kvalitet Beketovog komada koji su rediteljke Ana Popović i Marija Lipkovski oživele na sceni uz pomoć glumaca Ivana Mihailovića, Uroša Jakovljevića, Dejana Dedića, Vladimira Tešovića i Luke Mijatovića bio je prepoznat i od strane žirija prestižnog internacionalnog festivala ITs u Amsterdamu gde je predstava bila nominovana za ITs GUEST AWARD. Uspehu i kvalitetu predstave su u velikoj meri doprinele i scenografkinje Nevena Prodanović i Tamara Joksimović, kostimografkinje Milica Požar i Nevenka Šmitran, kao i producent predstave Una Stevanović”, piše u najavi predstave

Reč reditelja:

“Kada je Beket sredinom prošlog pisao Čekajući Godoa svet je bio uzdrman naglim istorijskim, političkim i društvenim promenama koje su zatečenog pojedinca stavljale pred neizvesnost sutrašnjice, koja nije pružala nadu ni sigurnost. Gogo i Didi bili su usamljenici jer su izopšteni iz društva. Danas, na početku novog veka, Gogo i Didi ostaju usamljenici iako duboko ukorenjeni u društvo i preplavljeni svim njegovim manifestacijama. Oni više nisu ljudi čije je najbolje vreme prošlo, već oni čije vreme tek dolazi, ali koje je suštinski apokaliptično i neumoljivo. Estragon i Vladimir su suočeni sa problemima sa kojima se danas mi, takozvani mladi, suočavamo; problemi koji parališu i onesposobljavaju i teraju u mrtvi ćošak eskapizma u kome ništa drugo ne preostaje nego da čekamo čudo da se desi, zvali ga mi Godo, ili već kako god ko želi.”

Izvor: B92 Foto: www.atelje212.rs

WHITESNAKE U DONJEM DELU KALEMEGDANA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Zbog velikog interesovanja koncert premešten na veći prostor

Beograd - Velikani rok muzike, britanske legende Whitesnake zbog velikog interesovanja koje prevazilazi kapacitet kalemegdanskih terena KK Partizan, održaće koncert 14. juna u velikom parku kod Kule Nebojša u Donjem gradu Kalemegdana, na istom terenu i bini gde su nedavno nastupali Đorđe Balašević i Green Day.

Čuveni rokeri predvođeni pevačem Dejvidom Koverdejlom dolaze u okviru turneje „Year of the Snake” i najvećim hitovima iz njihove višedecenijske karijere kao što su „Is This Love”, „Here I Go Again”, „Fool For Your Loving”, „Still of the Night” i brojne druge. Ulaznice se prodaju na blagajnama Eventima po nepromenjenim cenama, parter za 1.990, Fan Pit 2.990 i VIP tribina za 3.500 dinara. Meteorolozi od nedelje najavljuju razvedravanje i porast temperature, a publiku 14. juna u parku ispod bedema Beogradske tvrđave očekuje velika bina široka 44 metra i 17 metara visoka, na kojoj će sad biti postavljeno još jače osvetljenje, ali i novi stadionski zvučni sistem marke Adamson, poznat po tome što ga koriste i bendovi kao što su Rolling Stones, Pearl Jam, Metallica, Deep Purple, Iron Maiden, Linkin Park ili festivali kao što je Sonisphere.

Whitesnake je 1978. godine osnovao Dejvid Koverdejl nakon što je napustio Deep Purple. Već sa prva četiri albuma su plasirani u prvih 10 na svetskim top-listama i postaju jedan od najuspešnijih rok bendova svih vremena sa preko 70 miliona prodatih nosača zvuka. Od 11 studijskih albuma, te desetinama koncertnih i kompilacijskih izdanja, čak tri su objavili u poslednjih sedam godina, održavajući tako vitalnost, što su publici u Srbiji imali priliku da pokažu na Tašmajdanu i u Areni. Ipak ovog puta, kako sami tvrde, spremaju se da krunišu karijeru, i to baš u godini Zmije, koja je počela u februaru po kineskom kalendaru, a donosi napredak i boljitak. Whitesnake na Kalemegdan 14. juna donose najveće hitove iz svoje 35-godišnje karijere.

Izvor:Danas D. J.