OVACIJE ZA BEOGRADSKU FILHARMONIJU U ZAGREBU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Beogradska filharmonija održala je sinoć koncert u zagrebačkoj dvorani Lisinski, pred više od 1.500 ljudi.

Poletno, energično i sa puno emocija, filharmoničari su odsvirali Poemu Beograd D. Gostuškog, Četvrti klavirski koncert Rahmanjinova sa S. Trpčeskim kao solistom i, u drugom delu koncerta, Šeherezadu N. Rimskog-Korsakova, u kojoj je solistički potencijal muzičara došao do potpunog izražaja.

Zagrebačka publika, koja je ispunila Lisinski, ispratila je orkestar desetominutnim ovacijama, a oni su uzvratili sa dva bisa.

Koncertu je prisustvovao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, gradonačelnih Zagreba, veliki deo diplomatskog kora, među njima i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, kao i direktori Beogradske i Zagrebačke filharmonije, Ivan Tasovac i Miljenko Puljić.

Posle prošlogodišnjeg koncerta koji je prekinuo tri decenije dugu pauzu u međusobnim gostovanjima dva orkestra, nastavlja se dobra praksa saradnje i gostovanje beogradskih muzičara odjeknulo je u Zagrebu kao dobra vest.

Tako je sinoć odjekivao i Lisinski, kada su se posle koncerta sa svih strana orili povici iskrenog oduševljenja - bravo!

Veliki broj muzičara Zagrebačke filharmonije došao je da podrži kolege, a druženje su nastavili do kasno u noć.

Ovim koncertom završena je druga sezona projekta Pika-Točka-Tačka, koji će u narednoj godini biti nastavljen i osvežen novim idejama.

Izvor: Blic Online

POČEO FESTIVAL KNJIGE I POEZIJE “TI,MEĐUTIM…”

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

U Biblioteci grada Beograda večeras je otvoren, sedmi po redu, festival knjige i poezije “Trgni se! Poezija!” pod sloganom “Ti, međutim…”, po stihu Miloša Crnjanskog.

Međunarodni festival poezije i knjige otvoren je omažom pesniku Milošu Crnjanskom (1893-1977), a stih “Ti, međutim…” uzet je iz njegove pesme “Lament nad Beogradom”.

O Crnjanskom je na otvaranju govorio profesor Milo Lompar, predsednik zadužbine Miloš Crnjanski, rekavši da je taj književnik bio veliki putnik srpske i svetske književnosti i “moderna mapa srpske lirike”.

Osnovno osećanje Crnjanskog je čežnja za zavičajem i njegova poezija, prema rečima Lompara, dala je autentični tok ne samo srpskoj već i evropskoj književnosti.

- Crnjanski je pisao o različitim motivima, ali konstantni osećaji kod njega su - osećaj egzila, beskućnost, putovanje ljudske duše - istakao je Lopmar primetivši da se to vidi i u početnim stihovima njegove pesme “Stražilovo”.

Prisutne je u prepunoj Rimskoj dvorani pozdravila direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov koja je istakla da se nada da će do 1. juna, dok traje festival u okviru ove ustanove čuti dosta poezije, ocenivši da je ovo “vraćanje poezije u kulturni život “Beograda”.

Direktor festivala Dejan Matić istakao je da su izabrani stihovi iz pesme “Lament nad Beogradom” iz mnogo razloga, a da je jedan taj jer su “mnogi bar jednom u životu osetili unutrašnje izgnanstvo”.

Nakon Lomparovog govora prikazan je kratak film “Lament nad Beogradom” Neška Uskokovića i otvorena istoimena izložba Olge Krasić Marjanović.

Na festivalu će učestvovati više od 17 pesnika iz preko 10 zemalja, kao i veliki broj prevodilaca, a posetioci će moći da uživaju u razgovorima sa pesnicima, čitanju poezije i u kratkometražnim arthaus filmovima.

Izvor: BlicOnline

NEBOJŠA ĐORĐEVIĆ - Izbor iz poezije

Aleksandra Radovanović    Poezija

 

PREDAVANJE O FATAMORGANI (SEN SANS)

Kad svira Kamij
ORGULJE IMAJU
I OČI I UŠI
Ta predavanja
o fatamorgani,
njihov teleskop,
razjašnjavaju
odakle si nastanila
ovu planetu
I niz preciznih
ideja o kosmosu
i onomatopeji,
Krivudave kolone
labudova i slonova
po dirkama i žicama
JURE PO STRASTI,
u naše maske,
Svečarski,
onako, baš,
KARNEVALSKI.

 

POGLED NA ŠONBURN, MUZIKFERAJN
-NA DOČEKU ŠTRAUS

Banu katkad sred sna
u raskomadani čas,
tamo gde svako
sopstvenu sreću kupuje
Nove Godine sa
balonima, vatrometom,
decom na ulicama…

NUDIŠ MI NOTE
MIRISNIJE OD SLOVA,
valcere bečkih poslastičara,

ŠIŠMIŠ IGRA PRED OČIMA
u orbiti tvojih Mozart kugli.

 

TREĆA RUKA - FERENC(FRANC) LIST

Trenutak samo
i mi smo zvuk,
FONTANA TONOVA I TELA,
sred žeđi pesme
treperavi…

„Igrom vode u vili d’Este”
apsolutni tempo:
leteći trapezi
U IME NAS PIJANISTA.
Tako si draga
u toplo veče obučena

TREĆA RUKA PREBIRE PO OKTAVAMA.

 

 

DANAS POČINJU “MOLIJEROVI DANI”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Francuski institut u Beogradu organizuje po peti put, od 28. do 30. maja, praznik savremene francuske književnosti - “Molijerove dane”, čiji će se programi odvijati u prostorijama Instituta i u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke

Direktor Instituta i savetnik za saradnju i kulturu Francuske ambasade Žan Lik Goeste je naglasio da Francuska posvećuje posebnu pažnju promovisanju francuske književnosti u Srbiji i da u tom smeru pruža podršku i materijalnu pomoć prevodilaštvu. Anagažujući se na posredovanje između srpskih izdavača i francuskih autora i izdavač Institut godišnje pomogne da se na srpskom pojavi između 20 i 40 francuskih naslova, istakao je Goester.

Pored aktivnog učešća na beogradskim sajmovima knjiga, Institut najveću pažnju poklanja organizaciji Molijerovih dana, obezbeđujući dolazak francuskih pisaca u Beograd. Takođe učestvuje u dodeli nagrade “Branko Jelić” za najbolje delo prevedeno sa francusklog na srpski u dve kategorije “za zreli doprinos” i za “mlade prevodioce”. Od prošle godine Institut učestvuje u organizaciji dodeljivanja nagrade Gonkur srpsklih studenata francuskog jezika, koja će poslednjeg dana biti uručena laureatu Soržu Šalandonu.

Pošto je praksa da jedan od članova žirija za dodelu Gonkura prisustvuje uručenjuju, Institut je za ovu priliku pozvao Pol Konstan, čiju je knjigu “Poverenje za poverenje” (Gonkurova nagrada 1998,) objavio “Plato” kao i Sorža Šalandona čiju je knjigu “Povratak u Kilibegz” u prevodu Jelene Stakić nedavno štampala “Geopoetika”. Treći gost je pisac mlađe generacije David Foenkinos kome je “Laguna” objavila romane “Delikatnost” (2011) i “Erotski potencijal moje žene” (2012), a oba je prevela Gordana Breberina.

Tokom, tri dana na programu su čitanje odlomaka dela, okrugli stolovi, filmovi, debate. Za sve programe ulaz je slobodan, a simultani prevod je obezbeđen.

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

UMETNOST SREDNJOVEKOVNE SRBIJE U VIZANTIJSKOM MUZEJU U ATINI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Freska Simeona Nemanje iz Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

Izložba eksponata Narodnog muzeja iz Beograda biće otvorena u Atini od 27. maja do 18. avgusta 2013. godine.

U Vizantijskom muzeju u Atini danas će svečano će biti otvorena izložba Narodnog muzeja u Beogradu. Predstavljajući 55 eksponata iz Srednjovekovne zbirke i fonda Galerije fresaka Narodnog muzeja izložba će slikovito prikazati vodeće tokove i remek–dela umetnosti srednjovekovne Srbije i Vizantije koja su nastajala u rasponu od XI do XIVveka.

Kao i u Vizantiji, srednji vek u Srbiji obeležen je snažnim vezama i saglasjem države i crkve. Vladari, vlastela i crkveni velikodostojnici podizali su crkve za koje su poručivali ikone i bogoslužbene predmete. Rezultat žive ktitorske aktivnosti su vrhunska ostvarenja umetnosti, kako ona vizantijskog kulturnog kruga, tako i dela nastala pod uticajem Zapada.

Izbor eksponata i koncept izložbe, čiji osnovni segmenti nose naslove: Dinastija Nemanjića, Vladari, Srpska umetnost XIII veka i Srpska umetnost XIV veka, rezultat su saradnje stručnjaka dva muzeja. Odabranim eksponatima u okviru postavke Umetnost srednjovekovne Srbije posebno će biti naglašena specifičnosti umetnosti koja se razvijala na ovim prostorima kao i uloga dinastije Nemanjića u usponu srpske države i umetnosti.

Segmenti izložbe posvećeni Nemanjićima prezentuju njihove portrete na kopijama fresaka, dela poreklom iz njihovih zadužbina i predmete koji su pripadali srpskim vladarima.

Predstave vladara na feskama ukazivale su na poreklo i legitimnost vlasti i isticale njihovu ulogu ktitora. Posetioci izložbe imaće priliku da vide freske iz Studenice, Mileševe, Bogorodice Ljeviške i Gračanice, uz posebno isticanje predstava Sv. Simeona Nemanje i Sv. Save.
Prsten kraljevića Radoslava

Među delima iz zadužbina Stefana Nemanje ističu se četiri pločice izrađene u tehnici ćelijastog emalja na zlatu iz Manastira Hilandara (XI vek) i Ikonica Bogorodice od steatita iz Bogorodičine crkve u Kuršumliji (XII- XIII vek). Nakit i ostali predmeti koji nose natpise sa imenima, titulama i heraldičkim simbolima naglašavali su politički položaj vladara i vlastele, njihovu moć i bogatstvo.

Posetioci će tako biti u prilici da vide srpski vladarski nakit, izrađen u zlatu: Prsten srpskog kraljevića Radoslava iz 1219-20, Prsten srpske kraljice Teodore (pre 1322) i Zapon humskog kneza Petra (1222-28). Pored toga ovom prilikom biće izložen i tanjir cara Dušana iz 1345-55 sa natpisom i predstavom dvoglavog orla.

Segmenti izložbe posvećeni srpskoj umetnosti XIII i XIV veka ilustruju vrhunce srpskog i vizantijskog ikonopisa i monumentalnog slikarstva. Među ikonama se, kao remek-delo, izdvaja Dvojna ikona Bogorodice Odigitrije, sa srebrnim okovom iz Bogorodice Perivlepte u Ohridu (treća četvrtina XIV veka). Ovaj segment upotpunjuju u kopije fresaka iz Mileševe, Sopoćana, Kraljeve crkve u Studenici i Gračanice.

Za razliku od zidnog slikarstva i ikona koji pripadaju umetnosti Vizantije i njenog kulturnog kruga, dela primenjene umetnosti srednjovekovne Srbije predstavljaju, uz prisustvo importa, spoj elemenata vizantijskog i zapadnjačkog porekla. Ova kulturološka pojava biće predstavljena uz pomoć bogoslužbenih i drugih predmeta kultne namene, među kojima posebno mesto zauzimaju delovi Horosa kralja Vukašina iz Markovog Manastira (1365-71).

Zahvaljujući pažljivo odabranim eksponatima koji se čuvaju u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu, posetioci Vizantijskog muzeja i izložbe Umetnost srednjovekovne Srbije biće u prilici da se u neposrednom kontaktu sa remek-delima srednjovekoven Srbije bliže upoznaju sa tekovinama i nasleđem srednjovekovne Srbije.

Izvor:BlicOnline