SPOT U STIHOVIMA DESANKE MAKSIMOVIĆ

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

BEOGRAD - Muzički video spot “Opomena”, na stihove Desanke Maksimović, predstavljen je u “OUR Baru” na Tašmajdanu, kao najava biografskog, igranog filma “Tražim pomilovanje” o životu i lirici naše velike pesnikinje.

Autor projekta, producent i reditelj spota Miloš Paramentić izjavio je da već dve godine grupa značajnih beogradskih filmskih autora i glumaca sprema snimanje filma o Desanki Maksimović.

Tim povodom, deo ekipe budućeg filma producirao je muzički spot za pesmu koja počinje čuvenim stihovima “Ne ostavljaj me nikad samu kad neko svira”.

Kompozitor je Vlada Marković, iz poznatog dua “Vlada i Bajka”, koji svira gitare i peva prateće vokale, dok je solistkinja Sanja Marković. Ona i svira sopran saksofon, a pijanistkinja je mlada Vasilisa Obradović.

U spotu učestvuju glumice Milica Zarić, Tamara Krcunović, Ana Sakić, Lena Bogdanović, Sonja Popivoda i Iskra Brajović. Snimatelj je Boris Vukasović, a montažer Đorđe Marković.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug

VELIKA RETROSPEKTIVA SALVADORA DALIJA U MADRIDU

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

U Muzeju kraljice Sofije u Madridu sutra će biti otvorena velika restrospektiva radova španskog nadrealističkog umetnika Salvadora Dalija (1904-1989) koja istražuje način na koji su njegovi eksperimenti u slikarstvu, filmu i reklami uticali na umetnost.

Izložba sadrži više od 200 slika, skulptura, crteža, pisanih tekstova i isečaka iz filmova nastalih u periodu od 1920-ih do 1980-ih godina, uključujući i 30 dela koja dosad nikada nizu prikazana u Španiji.

- Želeli smo da prokažemo bogatstvo Dalijevog stvaralaštva. Želeli smo da predstavimo celokupno delo ovog umetnika, kompleksne, paradoksalne i kontroverzne ličnosti - kazao je Žan-Iber Marten, jedan od kustosa izložbe.

I dok jedni umetnika prepoznatljivih crnih brkova hvale kao kreativnog genija, autora upečatljivih koliko i bizarnih prizora, drugi pak smatraju da je bio samo vrhunski majstor samoreklamiranja.

Glavna atrakcija ove retrospektive je poznata Dalijeva slika curenja satova, “Trajnost memorije”, nastala 1931. godine, koju je za potrebe izložbe pozajmnjena od njujorškog MoMA.

Pored slika, posetioci izložbe, koja traje do 2. septembra, imaće priliku da vide brojne fotografije i nekoliko filmova kao i jednu reklamu za čokoladu Lanven koja se vrtela na francuskoj televiziji tokom 1960-ih godina.

- Dali je interesantan umetnik jer lavira između poštovanja prema tradiciji velikih majstora i neutoljive želje za svim što je novo - kazao je Montse Aguer, još jedan kustos izložbe.

- Dali je živeo u doba kada je slikarstvo neumoljivo uzmicalo pred drugim umetničkim formama kao što su fotografija, film i konceptualna umetnost, a on se u svemu tome okušao - naveo je on.

Među filmovima na izložbi je i kratki nemi film iz 1929. godine, “Andaluzijski pas”, koji je Dali napisao zajedno sa španskim rediteljem Luisom Bunjuelom, sa čuvenom scenom oka presečnog britvom, kao i “Destino”, kratki animirani film koji je Dali uradio za studio Volta Diznija, a koji je prvi put javno prikazan 2003.

Izvor: BlicOnline/Tanjug Foto:AFP