OVACIJE ZA MARIJU ŽOAO PIREŠ

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Legendarna pijanistkinja Marija Žoao Pireš prvi put nastupila u Beogradu. Sa Bazelskim kamernim orkestrom, u Kolarčevoj zadužbini, izvela muziku Frederika Šopena. Pireš izjavila da se ipak ne povlači, kako je to bilo najavljeno.

Čuvena pijanistkinja i najautentičniji izvođač Šopenovih dela, Marija Žoao Pireš, po prvi put je nastupila pred beogradskom publikom u okviru ciklusa Velikani muzičke scene.

Za Mariju Žoao Pireš, Šopenova muzika je poetična, misaona i duboko intimna. Poznata je širom sveta kao pijanistkinja koja dela poljskog romantičara izvodi najautentičnije, a njeni snimci se smatraju istorijski vrednim.

“Počela sam veoma rano da sviram Šopenovu muziku i veoma sam naklonjena slavnom kompozitoru. Sa njegovom muzikom se uvek osećam kao kod kuće. Često sviram njegova dela i ona dolaze iz mog srca”, objašnjava čuvena pijanistkinja.

Duže od četiri decenije ova sićušna, nežna Portugalka oduševljava publiku širom planete. Iako suvereno vlada scenom, nije tajna da ne voli kada nastupa sama.

“Ne volim resitale, jer me umaraju, mada ponekad nastupam solistički. Ipak, prijatnije mi je kada nisam sama na sceni, volim društvo”, kaže Marija Žoao Pireš.

Društvo su joj pravili članovi uglednog Bazelskog kamernog orkestra. Ona godinama nastupa sa njima, tako da su se uspešna saradnja i dobra komunikacija sa lakoćom prenela i na emocije publike u Kolarčevoj zadužbini.

Odlično pripremljeno i sjajno izvođenje orkestra vodio je Trevor Pinok, engleski čembalista i dirigent, umetnik svetske reputacije.

Iako je koncert najavljivan kao deo oproštajne turneje, pijanistkinja nas je obradovala rekavši da se, ne povlači. Nastaviće da otkriva, i kako često izjavljuje, konstantno uči o muzici.

Izvor: RTS

EMELI SANDE SRUŠILA REKORD “BITLSA”

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Album Emeli Sande “Our Version Of Events” se neprekidno nalazio u Top 10 engleske liste albuma neprekidno 63 sedmice, tako oborivši rekord koji je držao bend The Beatles sa albumom “Please Please Me”.

Debitantski album škotske pevačice nije napuštao top 10 engleske liste albuma od objavljivanja u februaru 2012. godine, tako skupivši ukupno 63 nedelje na listi. Ona je time uspela da sa svojim albumom prevaziđe bend The Beatles, koji je sa pločom “Please Please Me” u top 10 engleske liste bio 62 nedelje, između 1963. i 1964. godine.

Komentarišući uspeh Sande je rekla: “Ostala sam bez teksta. Ovo je nešto o čemu sam samo mogla da sanjam, “Bitlsi” su za mene najbolji bend svih vremena, a njihova zaostavština i uticaji u popularnoj muzici i dalje inspirišu sve nas koj se bavimo muzikom. Srećna sam da je toliko puno ljudi uspelo da se postoveti sa mojim pesmama na albumu”.

Album “Our Version Of Events” se trenutno nalazi na petom mestu zvanične engleske liste albuma i prodat je u ukupno 1,82 miliona kopija u Engleskoj. Ukupno je na mestu broj 1 bio 10 sedmica. Ova ploča je u Engleskoj bila najbollje prodavana u 2012. godini, a ima izgleda da će taj uspeh ponoviti i u tekućoj godini.

U međuvremenu, album Emeli Sande je nominovan za najbolji škotsku ploču u 2013. godini zajedno sa bendovima Django Django, PAWS, Admiral Fallow i Kelvinom Herisom. Pobednik će biti sopšten na svečanosti koja će se održati 20. juna u Glazgovu.

Izvor: B92 Foto: Beta/AP, Scott Gries/Invision

ZDRAVKO ODORČIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Zdravko Odorčić, dramski pisac, reditelj, romanopisac i pesnik rođen je u Osijeku 1951. godine. Napisao je 12 drama od koje su mu 9 izvođene u raznim off pozorištima.Trenutno se po Hrvatskjoj igra predstava „Kod Julke” čiji je dramaturg, autor i reditelj.

U Osijeku 1992. godine osniva prvo privatno pozorište u Hrvatskoj. Svoje predstave je i režirao te sarađivao sa niz velikana hrvatskog glumišta od Fabijana Šovagovića i Pere Kvrgića do Marije Kohn, ali i glumcima mlađe generacije kao što su Velimir Čokljat, Jansna Odorčić i Goran Grgić, Saša Anočić i dr.

Uradio je nekoliko pozorišnih dramatizacija te iste režirao. Ustrojio je privatnu televiziju TV Osijek Plus. Na online radio mačkamama uređivao i vodio popularnu emisiju ljubavne poezije. Napisao scenario i režirao dva dokumentarna filma za istu TV koja su nažalost nestala u vihoru rata.

Jedan je od petorice osnivača Osječkog ljeta mladih kao pozorišni voditelj u Studentskom centru u Osijeku.
Bio je umjetnički ravnatelj Teatra veterana krajem osamdesetih i početkom devedesetih te je kazalište njegovom zaslugom dobilo Povelju za rad pozorišta u ratnim uslovima koje je dodelilo Udruženje dramskih umetnika Hrvatske i Hrvatska radio televizija.

Pokretač je mnogih kulturnih projekata i manifestacija. Kao dugogodišnji ravnatalj Kulturnog centra u Bilju (Osijek) pokrenuo je niz kulturno-turističkih manifestacija kao i međunarodne Etno susrete.

Matica hrvatska - Podružnica Osijek izdala mu je roman „LEGA, NE KUŽIŠ” i pet dramskih dela pod nazivom „PET DRAMA”.

Početkom godine 2012. izlazi mu prva zbirka poezije „KORAK DO RAJA PAKLU IZMIČEM”. Druga zbirka pesama „ĆUTIM TVOJE ŠAPUTANJE” februar 2013.

Urednik je 20 -tak zbirki poezije u izdanju Kulture snova iz Zagreba Pjesme mu izlaze u štampanim i elektronskim hrvatskim književnim časopisima kao i u časopisima bivše Yu.

 

S TOBOM BI UMIRAO I RAĐAO SE

Zabrebi prstima u bitak vrućine boja svemira
Pronađi svoj kronosom u genu mutiraj se
Budi postojana u svim oblicima i vremenima
Rasprši se svemirom tako ću te stalno gledati
Dok promatram noću zvijezde u sjeni mjeseca

Zavedi me ljepotom noći krijesnicama obasjana
Dok ti zrikavci svečanu odjeću stidljivo skidaju

Vilinski konji tepih djevica pod noge ti prostiru
Bosonoga mi lahorom u susret ljepotom dolaziš
U oči me gledaj dok grudi ti se željom nadimaju
Moje će te voajerski promatrati zjenicama crtati

Nemoj me ljubit samo mi usne na grudi nasloni
Izdahni srce i nježnošću prisloni ga uz moje

Udahnivši, udahnut ćeš i moje nemirno tobom
Sva želja nabubrit će u prstenu krvlju našom
Bujati nemirima ubrzanih bubnjeva ritmova
U trenu zaustaviti osmijehom život u nama

Želim te poljupcem usnama toplinom prisloniti
U trenutak besvijesti mokrih očiju s tobom umrijeti

U nekom drugom kutu svemira tvoj gen slijediti
Ponovo se s tobom čvrsto zagrljen sretan rađati
I opet u nekm drugom vremenu ljubiti i umirati
Tvoje gene ploditi u beskonačnost naše ljubavi

Prepoznaj me i dođi mi noćnom rosom bisera
Pogledaj mi želju očiju i ostat ćeš zjenica u njima

 

NIJE ZA TEBE VIŠE KLOŠAR

upijala si svaki stih
što pisao sam noćima ispod vedrog neba
suzom u očima
gledala moje izmorene plave oči
isčitavala si ljubav
krijes sreće širila mi zjenicama
učila se pjevati
iz svoje dubine ptičjeg glasa

pjesnikinju
pronašla u sebi davno zaboravljenu

i dugo tako
školjkom bisera svom pjesniku svirala

dok školjka
se nije vremenom vjetra osušila
naučila si
valcer plesati otmjenom gosopodom
nije više za tebe
klošar što i dalje u parku grije klupu stihom

 

I BOG JE PODIJELIO LJUDE

zbunjen življenjem
kao da sam sa drugog sunčevog planeta
ne razumijem sebe
u vrtuljku šarolikog bijesnog psa svijeta
buncaju riječi
ne priznaju zabludu niti se dušom kaju
i dalje
kopaju tražeći prljavo rublje a svoje ne vide

okom smiješak
srednji prst iza leđa vješto slože

po usnama
šibaju mi svakojake uvrijedljive psovke
drugi dan
isti već ispovijedaju svoju dušu bogu
a bog valjda
prašta sve svima i za najgore grijehe
i on je
istinom podijelio ljude na njegove i tuđe

 

MOJI DRHTAJI

u tvojim očima noću se mjesec
sramežljivo ogleda
zvijezde se iskrama oblačkom skrivaju
u tvojim zjenicama
kad usne ti dodirnem zamagli se
čarobni svemir

ili je to samo što te toliko želim i mojim drhtajem
zemlju pomičem

 

 

 

 

STARI RIMSKI PUT ZAUSTAVIO NOVI METRO

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

SOLUN - Grčki arheolozi došli su do novih saznanja o rimskom putu starom 2.300 godina čiji su do tada nepoznati ostaci nadjeni 2006. godine, kada je u Solunu počela izgradnja metroa.

“Takvi putevi su postojali i u drugim rimskim gradovima, ali nema nijednog koji nije bio u upotrebi čitavih sedam vekova”, rekao je agenciji Frans pres Aristotelis Menzos s Fakulteta za istoriju i arheologiju Univerziteta u Solunu.

Put je sada pet metara pod površinom zemlje, a ostaci zgrada nadjenih uz njega omogućili su da se dodje do novih saznanja o gradskom životu Rimljana.

Udruženja inženjera su tražila da se vredni delovi starog puta, kao i ostaci zgrada izmeste, da bi se nastavila izgradnja metroa.

Tome su se, medjutim, oštro usprotivili arheolozi, navodeći da bi u tom slučaju bilo nemoguće da se nalazi sačuvaju: “Zamislite kako bi bilo da se izmesti Ajfelova kula ili Big Ben”, napisali su arheolozi u peticiji koju je potpisalo 12.000 ljudi.

Na mestu gde je nadjen stari put, iskopano je i 100.000 predmeta, izmedju ostalog 50.000 novčića, nakit i ostaci nadgrobnih ploča.

Izvor:Beta

RON KARTER NA NIŠVIL DŽEZ FESTIVALU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Ron Karter, jedan od najboljih i najtraženijih kontrabasista svih vremena, kompozitor, aranžer, bendlider i verovatno džez muzičar sa najvećim brojem snimaka nastupiće na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu sa svojim Golden Striker Triom.

U ovoj nesvakidašnjoj postavi bez bubnjara, sa njim će nastupiti i poznati gitarista Rusel Maloun i klavirista Donald Vega.

Kada je reč o Ronu Karteru mnogo bi kraće bilo navesti muzičare sa kojima nije svirao, mada je, s druge strane, veoma teško pronaći iole značajnijeg džezera sa kojim Carter tokom karijere koja traje od početka šezdesetih - nije sarađivao.

Slično mnogima iz njegove generacije u žižu džez javnosti lansiralo ga je članstvo u sastavu Milesa Davisa - i to u onom čuvenom kvintetu (1963 - 1968) u kojem su bili Herbi Henkok, Toni Viliams i Vejn Šorte. Dvostruki je dobitnik Gremi nagrade: 1993. za najbolju instrumentalnu džez grupu - Majls Dejvis Tribjut bend i 1998. za instrumentalnu kompoziciju “Call ‘Sheet Blues”, koju je napisao za film “Round Midnight” u kojem se i pojavljuje u nekoliko muzičkih scena. Takođe, ima zapaženu ulogu i u Altmanovom filmu “Kanzas City”.

Podjednako je briljantan i u ritmičkom i u melodijskom smislu. Puno puta je proglašavan za najboljeg kontrabasistu po izboru (i kritike i publike) magazina Downbeat, u čijoj je prošlogodišnjoj anketi uvršten i u Kuću slavnih, a američka National Academy of Recording Arts and Sciences proglasila ga je za MVP-a, kao jednog od najboljih “pratilaca” svih vremena.

I to ne samo u džezu: B.B. King, Kronos Quartet, Grace Slick, Roberta Fleck (album “Killing Me Softly) samo su neki od izvođača koji su neizostavno želeli Cartera kao basistu.

Ovaj uticajni instrumenatlista i plodni kompozitor, aranžer, rođen je 1937. godine Prvo formalno muziko obrazovanje stekao je svirajući violončelo, koje zamenjuje kontrabasom, a klasiku - džezom.

Diplomirao je kontrabas na “Manhattan School of Music” u Njujorku gde je kasnije primio i počasni doktorat, a dobitnik je i cenjenog francuskog ordena “Viteza umetnosti”. Bio je umetnički director Thelonious Monk Instituta, predaje na više čuvenih univerziteta, drži džez klinike i radionice širom sveta - a kao izvođač je aktivan - kao i uvek!

Izvor: B92