MALEZIJAC DOBITNIK AZIJSKE NAGRADE MAN

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Vesti

HONG KONG - Malezijski pisac Tan Tvang Eng dobitnik je azijske knjižzevne nagrade Man za 2012. godinu za roman “The Garden of Evening Mists” (Bašta večernjih magli).

Tanov roman opisuje traumatične dogadjaje posle japanske opkupacije teritorije koja je sadašnja Malezija. Govori o mladoj pravnici, jedina preživeloj osobi iz japanskog logora. Ona se sreće s tajanstvenim vlasnikom i tvorcem jedine japanske bašte u zemlji.

Tan je radio kao advokat za intelektualnu svojinu pre nego što je postao pisac, a napisao je još jedan roman.

Još četiri dela bila su u užem izboru za ovu nagradu, koja važi za najprestižniju u Aziji. Novčani iznos nagrade je 30.000 dolara.

Književna nagrada Man dodeljuje se od 2007. godine azijskim piscima za romane napisane ili prevedene na engleski jezik, a predstavlja azijski ekvivalent prestižnoj nagradi Buker (The Man Booker prize of fiction).

Izvor: Beta

NIŠKI LUTKARI NA FESTIVALU U TURSKOJ

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Ansambl niškog Pozorišta lutaka u subotu, 16. marta, putuje u turski Izmir gde će na Internacionalnim danima lutkarstva biti jedini predstavnik Srbije.

Oni će odigrati predstavu “Slike sa izložbe” koju je režirala Biserka Kolevska, a u njoj glume Srđan Miljković, Biljana Radenković, Davorin Dinić, Tatjana Milenković, Toma Bibić i Nataša Ristić.

Na izmirskom festivalu od 7. marta do 6. aprila učestvuju 44 pozorišta iz Bugarske, Italije, Amerike, Irana, Francuske, Australije, Perua, Češke, Nemačke, Argentine, Brazila, Engleske, Španije, Švajcarske, Japana, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Turske, Novog Zelanda, Grčke i Srbije.

Izvor: Južne vesti S.J.