NAJAUTORITATIVNIJA KNJIGA O BITLSIMA NA SRPSKOM JEZIKU

Nebojša Đorđević    Knjige, Muzika, Vesti

BEOGRAD- Knjiga Ijana Mak Donalda (Ian Mac Donald) “Revolucija u glavi - pesme Bitlsa i šezdesete”, verovatno najautoritativniji rad na temu famozne četvorke iz Liverpula, dobila je srpski prevod u izdanju “Klija” i ovih dana je izašla iz štampe.

Veoma strogi Mak Donald, koji je radio za britanski muzički časopis Nju muzikal ekspres (NME) u doba njegove najveće slave, proslavio se upravo sa “Revolucijom u glavi” (1994) - praktično forenzičkim seciranjem svake pesme koju su Bitlsi napisali. Sličan pristup je primenio na stvaralaštvo ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča.

Mak Donald (1948-2003) je u knjizi ukazao na stvaralačke domete “Bitlsa” ali i na nedostatke koje je kompozitorski dvojac Džon Lenon (John Lennon) - Pol Makartni (Paul McCartney) vešto pretvarao u prednosti.

Na primer, Mak Donald ukazuje da Bitlsi gotovo nikada nisu imali osmišljene tekstove, već su nabacivali stihove tako da se uklapaju sa onim što muzika sugeriše. U dosta slučajeva, produkcija je zamaskirala sviračke nedostatke.

Prateći stvaralaštvo Bitlsa pesmu po pesmu, hronologijom njihovog nastajanja, čitalac će steći uvid u prirodu odnosa članova benda, naročito Lenona i Makartnija koji su se postepeno udaljavali jedan od drugog, sve do raspada benda u vreme albuma “Let It Be” (1970).

Revolucija u glavi” je značajna i zbog toga što u uvodnih 90 strana daje osvrt na buntovne šezdesete, odnosno na političke, društvene i ekonomske okolnosti u kojima je svirao bend iz Liverpula - odgovoran za nastanak brojnih žanrova u popularnoj muzici.

Izvor:Beta

“VELIKI GETSBI” OTVARA KAN

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Filmski festival u Kanu ove godine imaće američki “ukus”, budući da će holivudska legenda Stiven Spilberg biti predsedavajući žirija, a festival će otvoriti ekranizacija jednog od najboljih američkih romana 20. veka - “Veliki Getsbi”.

Organizatori su saopštili da će “Veliki Getsbi” australijskog reditelja Baza Lurmana sa Leonardom Dikapriom u glavnoj ulozi otvoriti ovogodišnji festival u Kanu.

Lurman je u saopštenu naglasio da film ima i “francusku vezu” budući da je Skot Ficdžerald napisao neke od “najupečatljivijih i najlepših delova ‘Velikog Getsbija’ u vili na francuskoj rivijeri u blizini Kana”. U filmskoj adaptaciji romana iz 1925. igraju i Tobi Megvajer, Keri Maligan, Džoel Edžerton i Isla Fišer.

Adaptacija romana F. Skota Ficdžeralda smeštena je na Long Ajlend u kojem provincijalac Nik Karavej biva opčinjen raskošnim svetom svog suseda, Džeja Getsbija. Međutim, uskoro će Karavej uvideti pukotine u Getsbijevom novokomponovanom bogatom životu, u kojem vrebaju opsesije, ludilo i tragedija. Ficdžeraldov roman prikazuje američko društvo nakon Prvog svetskog rata, ispunjeno organizovanim kriminalom, prohibicijom i neobuzdanim materijalizmom.

66-godišnji Spilberg predvodiće žiri tokom 66. izdanja festivala koji će se održati od 15. do 26. maja. Većina filmova sa kojima je Spilberg nastupao u Kanu nije bila u konkurenciji za nagrade, ali je njegov film “Sugarland Express” iz 1974. godine dobio nagradu za najbolji scenario.

Izvor: B92/Tanjug

TREĆE IZDANJE POP AP KNJIŽARE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Kulturni centar Beograda (KCB) organizuje od 14. do 31. marta treću “pop ap” (pop up) knjižaru u kojoj će biti izložena izdanja 11 uglednih izdavačkih kuća iz Srbije

Do kraja meseca prostor “pop ap” knjižare deliće izdavačke kuće Arhipelag, Klio, Geopoetika, Gradac, Paideia, Odiseja, Lom, Rende, Akademska knjiga, Red Boks (box) i Zlatno runo, navodi se najavi.

U knjižari će biti izložena i izdanja Kulturnog centra Beograda, nasledjena od knjižare koja je radila u KCB-u.

Kako su organizatori najavili, od 20. do 22. marta kupcima će biti ponudjeni popusti za knjige pesama, povodom Svetskog dana poezije.

Knjižara “pop ap” pokrenuta je na inicijativu izdavačke kuće Geopoetika, kako bi se omogućila promocija izdavača koji dugogodišnjim radom doprinose visokom nivou u izdavaštvu i kulturi, a nemaju sopstvene knjižare.

Knjižara je osmišljena po ugledu na takozvane “pop-ap” prodavnice i restorane koji se privremeno otvaraju na odredjenim lokacijama.

Izvor: Dnevni akter

MANKALA, DRUŠTVENA IGRA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta.

U mnogim afričkim etničkim zajednicama tradicija igranja mankale podrazumevala je izvesna pravila - mankala se igrala u određeno vreme i na određenom mestu; takođe, mankalu su mogli da igraju samo pripadnici određenog pola, uzrasta i društvenog staleža.

U pojedinim zajednicama ova igra imala je samo funkciju zabave i razonode, a u drugim se igrala tokom ritualnih svečanosti gde je zauzimala posebno mesto.

Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor tekuće izložbe ukazaće na više različitih pogleda na ovu specifičnu igru. Na kraju predavanja, posetioci će imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira. Sreda, 13. mart u 19.00 Galerija SKC Novi Beograd.

Izvor: Arte