STRIP INSPIRISAN ŽIVOTOM POLA MAKARTNIJA

Nebojša Đorđević    Muzika, Strip, Vesti

Ovako su crtači stripa predstavili Makartnija

Odluka pevača Pola Makartnija da napusti grupu “Bitlsi” i započne solo karijeru, tema je novog stripa koji ima za cilj da fanovima pruži novi pogled na raspad popularnog benda, saopštio je izdavač ”Bluewater Productions”.

Strip nosi naziv “Paul McCartney: Carry that Weight” i to je treći strip izdavača ”Bluewater Productions” o poznatom bendu koji se raspao 1970. godine.

Spekulacije medija o tome šta je uzrok raspada benda bila su mnogobrojne - od različitih pogleda na umetnost i svadja do Lenonovog braka sa umetnicom Joko Ono.

Makartni je ranije izjavljivao da se bend, u čijem su sastavu bili i Džordž Harison i Ringo Star, već polako raspadao u vreme kada je Lenon upoznao Joko Ono.

- Ovaj strip govori o napuštanju “Bitlsa” Pola Makartnija. Mi pričamo tu priču. Ovo su stripovi. Oni treba da budu zabavni, ali i poučni - rekao je izdavač Daren Dejvis.

Nakon napuštanja benda, Makartni je izgradio uspešnu solo karijeru i oformio je bend ”Wings” sa svojom prvom ženom Lindom Makartni. Strip je dostupan od danas u SAD-u.

Izvor: BlicOnline/Tanjug Foto: Reuters

GANSKI (GANJANSKI) PESNICI - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

GANSKI (GANJANSKI) PESNICI

Iz daha varnice
stavljaju ritam na razboj
NISU NIŠTA DO MUZIKA
bubnjevi, rika lavova,
ruže u njihovim očima
vire iz dugih razgovora,
prorokovog „dobrog stomaka“,
najnovijeg sna o sazrevanju
JA DEČAK TRČIM,
TI OTAC GONIŠ SVOG SINA
žene jakih i vitkih vratova ostavljaju
utorke za pletenje mreža
NOVE DEVICE BOJE MEKO SUNCE.


 

SEDMI FESTIVAL DOKUMENTARNOG ROCK FILMA DORF 2013

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

“Lice revolucije” Vladimira Milovanovića

Sedmi festival dokumentarnog rock filma - DORF 2013. održat će se od 7. do 10. ožujka u Vinkovcima, na više lokacija. Na ovogodišnjem Festivalu u tri programa biti će prikazana ukupno 24 filma iz 10 zemalja, uz iznimno bogat popratni program i brojne festivalske goste iz Hrvatske, Austrije, Srbije, Slovenije, Japana, Francuske

Nakon otvaranja izložbe plakata i koncerta prošli vikend, DORF tjedan otvara se u caffe Walkow projekcijama filmova od 20 sati svake večeri. Već treću godinu u Vinkovcima provodi se program EDIT, namijenjen učenicima osnovnih škola. U četvrtak i petak, 07.03. i 08.03. prijepodnevnim projekcijama iz DORF:EDIT programa počinje dio koji se odnosi na edukaciju i razvoj medijske kulture. Gosti će biti predstavnici Hrvatskog filmskog saveza, te Studija Vanima/Festival VAFI iz Varaždina. Organizirane su 4-dnevna novinarska radionica za učenike osnovnih škola koju vodi Ante Perković, te za vikend filmska radionica Jump Cut!, koju za učenike srednjih škola organizira Fade in iz Zagreba.

Program svečanog otvaranja započinje predstavljanjem Fresh Danube Films projekta financiranog sredstvima European Cultural Foundation. U 20:00 sati u predvorju Gradskog kazališta Vinkovci projekt i aktivnosti predstaviti će partneri festivali DORF, Cinema City (Novi Sad), Slobodna zona (Beograd) i Crossing Europe (Linz). Vinkovačka publika moći će tako u programu DORF Fresh Danube Films pogledati filmove ‘Pismo ćaći’, film Damira Čučića, ‘Sonja i bik’ autorice Vlatke Vorkapić, ‘Zauvijek zajedno’ autorica Monja Art i Caroline Bobek, ‘Lokalni heroji’ autora Henning Backhausa, ‘Ustanička ulica’ autora Miroslava Terzića i ‘Lice revolucije’ autora Vladimira Milovanovića.

U 20:30 sati svečanost otvaranja počinje premijernom projekcijom filma ‘Punčke’, mladih autora Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića, a odmah potom slijedi premijera filma ‘Zauvijek zajedno’ autorica Monja Art i Caroline Bobek, iz Austrije. Oba filma predstaviti će autori. Nakon otvaranja, u klubu Plus Centar oko 22:30 počinje kultni Naša Stvar Party, koji će voditi Filip i Medo, uz goste Euro Black Nation.
U caffe Walkow 07.03. organizirana je DJ radionica, koju će voditi DJ Raid iz Srbije. Početak predavanja sjajnog turntablism čarobnjaka je u 18:00

U suradnji sa HŽ-Putnički prijevoz Vinkovci osigurali smo ponovo popust 40% od redovne prijevozne cijene za povratno putovanje 07-10/03 iz bilo kojeg kolodvora u Hrvatskoj do Vinkovaca i natrag. Potrebno je prilikom kupovine na blagajni zatražiti navedeni popust i potom kartu ovjeriti žigom festivala. Karte će se moći ovjeriti na info punktu u Gradskom kazalištu. Putnicima koji ne budu imali žigom ovjerenu prijevoznu kartu nadoplaćuje se razlika sukladno propisima.

Ove godine se za nagradu za najbolji DORF 2013 film po mišljenju žirija pobrinula mlada makedonska umjetnica Marija Miloševska.

U suradnji sa KlasikTV iz Zagreba, ove godine se dodjeljuje i nagrada u iznosu 10.000 kn za najbolji scenarij. Odluku o pobjedniku donijet će žiri u sastavu Igor Tomljanović, Dubravko Jagatić i Leon Rizmaul.
Osim projekcija filmova u Kazalištu, Hotelu Villa Lenije i caffe Walkow, u okviru OFF DORF progra
ma biti će organizirani koncerti u Plus Centru. Nakon otvaranja i Naša Stvar party sa zanimljivim gostima, 08/03 nastupaju Punčke i Bernays Propaganda, te na kraju 09/03 Stampedo.

Dnevna ulaznica iznosi 10 kn. Ulaz na sve programe u caffe Walkow je slobodan.

Festival dokumentarnog rock filma - DORF 2013 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca. Festival podržavaju Grad Vinkovci, Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH. Projekt Fresh Danube Films financiran je sredstvima European Cultural Foundation.

Izvor: e-novine.com/culturenet.hr