BELEŽNICE LEONARDA DA VINČIJA DOSTUPNE ON LINE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Britanska biblioteka u Londonu digitalizovala je beležnice Leonarda da Vinčija i postavila ih onlajn, omogućivši svakome da slobodno istražuje i prelistava ovo svedočanstvo jednog univerzalnog uma.

Rukopis i crteži koje je Leonardo ostavio svom učeniku Frančesku Melziju sačuvani su ili u vidu malih knjiga ili velikih listova papira koji su povezani nakon umetnikove smrti.

Te beleške su kasnije prodavane kraljevskim i imućnim kolekcionarima i obilazile su Evropu. Neke su završile u muzejima - od velike zbirke crteža i naučnih studija u Kraljevskoj biblioteci u Vindzoru, do beležnice u Torinu.

Nedavno digitalizovana beležnica iz Britanske biblioteke stigla je u Ujedinjeno Kraljevstvo u 17. veku, u prtljagu bliskog prijatelja Čarlsa I. To je pomalo haotična zbirka reči i slika koja pokriva više godina Leonardovog života i zapanjujući raspon njegovog uma koji se bavio svim i svačim, od mehaničkih problema do spiska za kupovinu. To su zaista lične beleške, a ne rukopis koji je bio spreman za štampanje.

Izvor: 021.rs

PREMINUO MIĆA ORLOVIĆ

Nebojša Đorđević    Vesti

mića oRLOVIC

BEOGRAD - Dugogodišnji novinar, urednik i voditelj Radio-televizije Srbije (RTS) Miloje Mića Orlović umro je u sredu u Beogradu u 79. godini, objavila je RTS.

Orlović, koji će ostati upamćen kao prvi voditelj Dnevnika, rodio se 28. maja 1934. godine u Valjevu, odrastao je u Prištini a Filološki fakultet završio je u Beogradu.

Tokom studija bavio se sportskim novinarstvom a na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao izveštač sa fudbalske utakmice OFK Beograd - Napredak iz Kruševca.

U karijeri je jedno vreme bio i urednik dnevnog lista “Politika ekspres”.

Bio je autor više od 170 reportaža, oko 300 intervjua, više od 200 televizijskih reportaža, 80 radio emisija i 1.300 televizijskih emisija.

Izvor: Beta