WHITESNAKE 14. JUNA NA KALEMEGDANU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Velikani rok muzike, britanske legende Whitesnake održaće koncert 14. juna na Kalemegdanu u okviru svoje velike svetske turneje „Year of the Snake”.

Kako najavljuju, biće to turneja sa najvećim hitovima iz njihove višedecenijske karijere kao što su „Is This Love”, „Here I Go Again”, „Fool For Your Loving”, „Still of the Night” i brojne druge.

Fanove je nedavno obradovala i vest da se u grupu vratio i legendarni bubnjar Tomi Oldrič (Tommy Aldridge) kako bi ispratio „Zmije” na ovom velikom pohodu. „Kad sam pitao bend da ispišu listu omiljenih bubnjara koje žele na ovoj turneji, svi su redom napisali Tomijevo ime. Fanovi na internetu takođe nisu imali dilemu. Sudbina je htela da ponovo radimo. Biće ovo mnogo dobar provod”, napisao je povodom ovog okupljanja jedan od najvećih rok pevača svih vremena, Dejvid Koverdejl (David Coverdale). Da li se i na ovoj turneji mogu očekivati i neke Koverdejlove pesme iz perioda kad je bio u grupi „Deep Purple”, kao što je to često slučaj sa pesmama „Soldier of Fortune”, „Burn” ili „Stormbringer”, ostaje da se vidi. Ipak, pored već navedenih hitova, izvesne su i druge velike rok pesme posvećene ljubavi, kao što su „Love Ain’t No Stranger” ili „Give Me All Your Love”, ali i aktuleni singlovi iz 2011. godine „Forevermore” i „Love Will Set You Free”.

„Whitesnake” je 1978. godine osnovao Dejvid Koverdejl nakon što je napustio „Deep Purple”. Već sa prva četiri albuma su im plasirana u prvih 10 na svetskim top listama i postaju jedan od najuspešnijih rok bendova svih vremena sa preko 70 miliona prodatih nosača zvuka. Od 11 studijskih albuma, te desetinama koncertnih i kompilacijskih izdanja, čak tri su objavili u poslednjih sedam godina, održavajući tako vitalnost što su publici u Srbiji imali priliku da pokažu na Tašmajdanu i u Areni. Ipak, ovog puta, kako sami tvrde, spremaju se da krunišu karijeru, i to baš u godini zmije koja počinje 10. februara po kineskom kalendaru, a donosi napredak i boljitak. „Whitesnake” na Kalemegdan 14. juna donose najveće hitove iz svoje 35-godišnje karijere.

Ulaznice za beogradski koncert grupe „Whitesnake” prodavaće se od 7. februara na blagajnama Eventima po krajnje popularnim cenama, parter za 1990, Fan Pit 2990 i VIP tribina za 3500 dinara.

Izvor: B92

PIKASOV PORTRET PRODAT ZA 28.6 MILONA FUNTI U LONDONU

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

Žena koja sedi kod prozora

Delo Pabla Pikasa iz 1932, portret njegove muze Mari-Terez Valter prodat je sinoć na aukciji za 28,6 miliona funti (33,2 miliona evra), objavila je aukcijska kuća Sotbi.

Slika “Žena koja sedi kod prozora” (Femme assise pres d’une fenetre), ulje na platnu veličine 146 sa 114 centimetara, glavno delo u grupi impresionističkih i modernih slika ponuđenih u Sotbiju, bila je procenjena na između 25 i 35 miliona funti.

Sliku, vlasništvo jednog evropskog kolekcionara, kupio je nepoznati kupac preko telefona.

Delo je jedno od serije portreta koji su, tokom izložbe organizovane u Parizu 1932. godine, obelodanili Pikasovu vezu sa Mari-Terez kad je on bio oženjen sa plesačicom Olgom Hohlovoma.

Umetnik je upoznao Mari-Terez 1927. kada je tek napunila 17 godina, a ona je kasnije postala njegova ljubavnica sa kojom je imao ćerku, Maju, 1935. godine.

Sliku je 1985. prodala unuka umetnika Marina, a kasnije je preprodata na aukciji u aukcijskoj kući Kristis u Njujorku 1997. za 7,4 miliona dolara.

Cena koja je večeras dobijena za ovaj portret daleko je od one dostsignute za jednu drugu Pikasovu sliku Mari-Terez, takođe iz 1932 “Nu au plateau de scuplteur”, prodatu za 106,48 miliona dolara 4. maja 2010. u Kristiju u Njujorku.

Na aukciji u Sotbiju u Londonu takođe je prodat guaš i krejon Egona Šilea “Ljubavnici”, vlasništvo Muzeja Leopold iz Beča, za 7,8 miliona funti (9,1 milion evra). To je rekordna cena dobijena za rad na papiru ovog austrijskog umetnika. Delo je bilo procenjeno na između 6,5 i 8,5 miliona funti

Izvor: Blic Online

KONKURS ZA NAGRADU “VASKO POPA”

Nebojša Đorđević    Konkursi

VRŠAC - Na osnovu Odluke o osnivanju Književne nagrade “Vasko Popa”, od 10.04.1995.godine, a u smislu pravilnika o dodeljivanju nagrade za najbolju pesničku knjigu, osnivač, Agencija Đorđević iz Vršca, raspisuje konkurs za dodelu Književne nagrade “Vasko Popa” za najbolju pesničku knjigu objavljenu u 2012. godini.

Za nagradu konkurišu sve pesničke knjige stvarane i objavljene na srpskom jeziku. Pravo predlaganja za nagradu imaju sva pravna i fizička lica.

Odluku o izboru najbolje knjige pesama za 2012. godinu, doneće tročlani žiri imenovan od osnivača nagrade.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i povelje, koji dodeljuje darodavac Fondacija Hemofarm iz Vršca.

Nagrada će biti uručena u Vršcu, na Vidovdan, dan uoči rođenja pesnika Vaska Pope 28. juna 2013. godine, tačno u podne.

Domaćin i pokrovitelj nagrade je Opština Vršac. Konkurs je otvoren do 15. aprila 2013. godine.

Knjige pesama, u tri primerka, potrebno je poslati na adresu: Srpsko književno društvo, 11000 Beograd, Francuska 7, sa naznakom: Za nagradu Vasko Popa.

Izvor: RTV

IMAGINARIJUM DRAŽENA PEKUŠIĆA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

U sredu, 6. februara u 19. sati u Galeriji SKC-a, Beograda, otvara se samostalna izložba printova autora Dražena Pekušića. Izložba traje do 14. februara, 2013. godine.

Dražen Pekušić, rođen 5. avgusta 1985. godine u Knjaževcu, danas živi i stvara u Beogradu. Po struci programer. Na savremenoj likovnoj sceni prisutan od 2010. godine. Svaka je slika geometrijski predstavljena, uglavnom prateći principe svete geometrije. Kvadrat, krug i trougao su osnovni “alati” iz čega se sve ostalo tvori pod uticajem samog umetnika i posmatranja unutračnjih planova. Čak, i van umetničkog aspekta, dokazano je da se u srži svega, u najstitnijim dokučenim predelima kvatnog sveta, nalaze sićušna geometrijska tela, koja svojim kasnijim usložnjavanjem, vibracijom, kreiraju ono što mi zovemo živo i neživo. Samim tim svaka slika za osnovu ima prostu geometrijsku strukturu.

Stil slikanja potpada pod formu kubizma, modernog kubizma. Jer u ovom slučaju svet apstrakcije je najbliži ispoljenju kroz formu geometrije i oštrih ivica. Radovi se baziraju na vizuelnom otkrivanju mehanizama koji se nalaze u osnovi svih oblika postojanja i energije oko nas. Svaka slika ponaosob opisuje delić stvarnosti kroz prizmu direktnog učešća njenog tvorca u ulozi jedinke koja je imala tu čast da ih istražuje iz prve ruke i prenese u linije i oblike, svima poznate.

Svaku sliku bi pratila određena priča koja bi posmatraču dočaravala skrivene svetove van petočulne percepcije, koji, svojim postojanjem, indirektno utiču na materijalni svet. Kao poslednju instancu stvaranja. San je u ovom slučaju atelje u kome se prisustvuje stvaranju oblika, čaroliji.

Izvor: Arte

OTVORENA NOVA SCENA NA DORĆOLU

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

BEOGRAD - Alternativna pozorišna grupa “Kroz prozor fabrika” otvara novu scenu “Le studio” na Dorćolu u kojoj će od 7. februara izvoditi svoju predstavu “Jedan zarez nešto”.

Prostor u Venizelosovoj ulici broj 42 do sada je korišćen za časove glume i mjuzikla, a ima ukupno 50 mesta za gledaoce.

Reditelj iz Francuske Žan Batist Demarinji, koji već nekoliko godina živi i radi u Beogradu, zajedno sa našim mladim umetnicima najavljuje da će se “Le studio” razlikovati od klasičnog pristupa pozorištu. Osnova će biti živa umetnost i velika interakcija između glumaca i publike, a teme komada prožete društveno-političkim pitanjima.

Takva je i prva predstava, tragikomedija o 80-im godinama 20. veka u Jugoslaviji, inspirisana tekstovima Predraga Matvejevića i Krisa Markera.

Uloge igraju Ana Jovanović i Boško Petrov.

Priča prati odrastanje dvoje pripadnika prve generacije koja nije imala priliku da nosi pionirsku kapu, ali i širi spektar međuljudskih odnosa nakon što realnost počne da razvejava dečije ideale.

Reditelj Demarinji potpisuje zvuk i dizajn svetla, a asistentkinja reditelja Sanja Maljković scenografiju, dizajn i video. Tekst je napisan kolektivno sa Igorom Ripakom.

Predstava “Jedan zarez nešto” igraće se svakog četvrka tokom februara i marta.

Izvor: Glas javnosti