MAJKL MEDSEN OTVORIO 41. FEST

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Beogradski Međunarodni filmski festival 41. FEST otvorio je večeras u Sava centru američki glumac Majkl Medsen.

Medsen je uz kratak govor zahvalio organizatorima za poziv na festival i gledaocima poželeo “sreću i mir”.

Do nedelje, 3. marta, u šest programa biće prikazano 75 filmova.
Na otvaranju FEST-a gledaoci su pozvani da aplauzom odaju poštu ove nedelje preminulim saradnicima tog festivala Tanji Petrović i Dinku Tucakoviću, a organizatori su odlučili da ovogodišnji FEST posvete njima.

Festival je počeo projekcijom filma “Ljubav” Mihaela Hanekea, prošlogodišnjeg pobednika Kanskog festivala i kandidata za nagradu “Oskar” u više kategorija.

Na FEST-u će biti prikazani i najnoviji filmovi Stivena Spilberga, Vudija Alena, Bernarda Bertolučija, Brajana de Palme, Terensa Malika, Abasa Kiarostamija, Takešija Kitana, Kena Louča, Aleksa de la Iglesije.

Biće prikazana i dva domaća filma: “Krugovi” Srdana Golubovića i “Falsifikator” Gorana Markovića čijom će projekcijom biti zatvoren FEST.

Kao gosti FEST najavljeni su reditelji Branko Šmit, Pjotr Mularuk, Mihaela Kezele, glumice Franciska Petri, Arina Ađu, glumci Ernst Umhauer, Bastijen Ugeto, Patris Diboa, Martin Lund i ekipa filma “Falsifikator”.

Holivudskog glumca Majkla Medsena publika će videti u filmu “Pored puta” reditelja Zorana Lisinca i producenta Vladimira Lisinca koji će takođe biti gosti FEST-a.

Majkl Medsen je najpoznatiji po ulogama u filmovima Kvenitna Tarantina “Ulični psi”, “Doni Brasko” i “Kil Bil 2″.

U glavnom programu biće prikazani filmovi “Anđeoski deo” Kena Louča, “U kući” Fransoaza Ozona, “Ja i ti” Bernarda Bertolučija, “Nešto u vazduhu” Olivijea Asajasa, “Skrivena lepota” Marka Belokija, “Jadnici” Toma Hupera, Hanekeova “Ljubav” i “Master” Pola Tomasa Andersona.

U tom programu su i “Na putu” Valtera Salesa, “Najbolja ponuda” Đuzepea Tornatorea, “Obećana zemlja” Gasa Van Santa, Vudi Alenov film “Rimu, s ljubavlju”, “Stoker” Park Čan-Vuka, “Strast” Brajana de Palme, “Hajd park na Hadsonu” Rodžera Mičela i “Hičkok” Saše Gervasija.

U programu “Holivud” biće prikazani filmovi “Vreli Majk” Stivena Sodeberga, “Let” Roberta Zemekisa, “Linkoln” Stivena Spilberga, “Piskaralo” Lija Danijelsa, “Povratak u igru” Roberta Lorenca, “Pravilo ćutanja” Roberta Redforda.

Ovogodišnji FEST predstaviće i dela evropskih reditelja Emila Hristova, Budevijn Kole, Tomasa Vinterberga, Suzan Bir, Kloda Milera, Rodriga Arijasa, Bohdana Slame, Jana Jakuba Kolskog, Zdeneka Jiraskog i Sebastijana Majzea.

U fokusu FEST-a biće filmovi južnoameričke produkcije, dokumentarac “S ljubavlju, Merilin” - o holivudskoj divi, a u ciklusu “FEST predstavlja” biće svetska premijera filma Predraga Bambića “Albertov put”.

Filmovi reditelja Takešija Kitana, Ali Mosafa, Rafaela Ulea, Penga Taoa, Majkla Mejera, Brendona Kronenberga, Lisinija Azeveda, Haife Al Mansur, Vonga Kar-vaia i Zorana Lisinca biće prikazani u programu “Panorama svetskog filma”.

Program “Evropa van Evrope” predstaviće filmove reditelja Kirila Serebrenikova, Eve Nejman, Hadži-Aleksandra Đurovića, Branka Šmita, Drora Saba, Pelina Esmera, Marie Sakian, Martina Lunda i Darežana Omirbajeva.

Ovogodišnji Fest će biti poslednji na kojem će se prikazati filmovi na 35-milimetarskoj traci, a već od iduće godine sve projekcije bi trebalo da budu samo u digitalnom formatu. Organizatori su saopštili da je do danas prodato 65.000 ulaznica.

Izvor:Blic Online/ Beta Foto: D. Milenković

BELGIJSKI ARHEOLOZI OTKRILI PIRAMIDU VEZIRA RAMZESA II

Nebojša Đorđević    Vesti

Belgijski arheolozi otkrili su u Egiptu ostatke grobnice, stare oko 3.200 godina, koja je pripadala jednom od istaknutih savetnika faraona Ramzesa II.

Piramida vezira Kaja otkrivena je u okolini Luksora, na jugu Egipta, tokom iskopavanja na brdu Šeik Adbel Kurna, saopštio je egipatski sekretarijat za antikvitete, prenosi AFP.

Ostatke piramide, koja je bila visoka 15 metara, pronašao je tim arheologa sa Slobodnog univerziteta u Briselu i Univerziteta u Liježu.

“Crteži na opeci ukazuju da je piramida pripadala veziru Gornjeg i Donjeg Egipta po imenu Kaj”, naveli su belgijski istraživači, dodajući da je spomenik porušen u 7. i 8. veku n.e., kada je grobnica pretvorena u koptsku naseobinu.

Otkriće je od velike važnosti, jer je Kaj, koji je 15 godina obavljao dužnost vezira na dvoru Ramzesa II (1279. -1213. p.n.e.) dobro poznat egiptolozima preko velikog broja dokumenata.

U antičkom Egiptu, dužnost vezira bila je jednaka današnjem premijeru.

Izvor: RTV/Tanjug

55 GODINA GLUME MILENE DRAVIĆ

Nebojša Đorđević    Film, Kultura, Vesti

Milena Dravić, jedna od naših najboljih glumica, dobitnica mnogobrojnih nagrada, od nedavno i dobitnica nagrade “Joakim Vujić” otkriva da joj je ta nagrada posebno draga, ali i da ove godine slavi 55 godina karijere.

“Nisam očekivala ovu nagradu, to je afirmacija mojoj profesiji i dosta mi znači”, kaže glumica koja ove godine slavi 55 godina karijere.

“Ne može se sakriti koliko postojim, 55 godina se bavim glumom. Nikada nisam slavila jubileje, pa ne znam ni da li ću sada proslaviti”.

Iako je Milena odrasla na Dorćolu i potiče iz stare beogradske porodice, često je glumila provincijalku.

“Imala sam dosta uloga u kojima sam igrala provincijalke iako sam gradsko dete. Neke moje koleginice su otišele odmah u neke urbane uloge, ja nisam”, kaže Milena.

Glumom je počela da se bavi jako mlada i na tome je najviše zahvalna profesorki koja je prepoznala njen talenat.

“Išla sam u baletsku školu i tamo je moj talenat za glumu prepoznala profesorka Sonja Dojčinović. Ona mi je prva rekla da bih mogla da se bavim glumom. Vrlo brzo je došla filmska ekipa u baletsku školu i odveli su me u Sarajevo. Tako sam počela”.

Prvi film koji je snimila je “Prekobrojno” i tada joj je prvi put bio partner Ljubiša Samardžić sa kojim se, kako kaže, odlično slagala.

“Odlično smo se slagali. Posle našeg zajedničkog uspeha sa filmom “Prekobrojno” zvali su nas i drugi reditelji. Čini se da smo Ljubiša i ja igrali mnogo više zajedno, a mi smo igrali u svega desetak filmova, ali su to sve bili hit filmovi”.

Milena kaže da voli komediju, ali da je najteže igrati u komediji.

“Najteže je napraviti dobru komediju, to je težak žanr. Ja je mnogo volim i znala sam da imam talenta za komediju, ali nisam želela da igram u samo jednom žanru”.

Ona je otkrila i da je dobila ponudu da se slika za Plejboj, ali da je na kraju došlo samo do delimične saradnje.

“Zvali su me iz Plejboja i došlo je do delimične saradnje. Imali smo neki dogovor, čak je i fotograf doputovao, uradili smo nekoliko fotografija, ali kada je trebalo da uradimo te najbitnije, ja nisam mogla. Tada sam imala i nekih porodičnih problema i nikako nisam mogla da uradim te fotografije. Kasnije su me zvali, ali ja sam to tvrdoglavo odbila.”, ispričala je legendarna glumica i dodala da nije sigurna da li se kaje, jer bi to bila odlična reklama, ali, kako kaže, bila je tvrdoglava.

Izvor: Glas javnosti

KONKURS ZA NAGRADU ” RADE TOMIĆ”

Nebojša Đorđević    Konkursi, Poezija

Književni klub “BrankoMiljković” Knjaževac raspisao je dvanaesti pesničkikonkurs za nagradu “RadeTomić”, koju će dodeliti u raspoloživom terminu između 15.maja i 15.juna 2013.godine, u okviru proslave Dana opštine Knjaževac.

Pored nagrade “RadeTomić”, koja podrazumeva objavljivanje knjige za najbolji rukopis, organitator će dodeliti i dve novčane nagrade za ciklus pesama.Najuspešnijim učesnicima biće uručene i specijalne povelje.

Pravo učešća na konkursu imaju svi autori koji pišu na srpskom jeziku.Neobjavljene rukopise, kao i cikluse neobjavljenih pesama u tri primerka, pod šifrom (sa razrešenjem šifre u posebnom kovertu) slati (isključivo poštom) na sledeću adresu: Književni klub “Branko Miljković”, 19350 Knjaževac, poštanski fah 58, sa naznakom - za nagradu “Rade Tomić”.

SUPERMEN I BETMEN ZAJEDNO U STRIPU

Nebojša Đorđević    Strip, Vesti

Kompanija Di-Si (DC) Entertejnment najavila je da će pokrenuti novi strip serijal, sa Supermenom i Betmenom kao nosiocima

Supermen i Betmen su najpoznatiji i najpouzdaniji strip heroji ove firme, koja je glavni konkurent Marvelu.

Serijal “Betmen/Supermen” trebalo bi da počne da izlazi u junu.

Scenarista budućeg stripa je Greg Pek (Pack), a crtač - Džej Li (Jae Lee).

Strip će se baviti prvim susretom dva superheroja, i to u nanovo izmaštanom univerzumu njihovih priča koji je osmislio Di-Si.

I Supermen i Betmen deo su Di-Sijevog panteona superheroja još od tridesetih godina prošlog veka.

Izvor: Dnevni akter/Beta