TURSKI PISAC NEDIM GURSEL DOBITNIK “BALKANIKE”

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Turskom piscu Nedimu Gurselu dodeljena je Međunarodna književna nagrada “Balkanika” za roman “Ðavo, anđeo i komunista” na svečanosti održanoj u bugarskom gradu Trnovu, saopštio je njegov srpski izdavač “Geopoetika”

Gurselu (61) je nagradu dodelio osmočlani žiri na čelu sa Endrujom Vahtelom, predsednikom Američkog univerziteta Centralne Azije.

Osnivač fondacije “Balkanika” Nikolaj Stajanov iz Bugarske je najavio da će nagrađeno delo biti uskoro objavljeno u prevodu na ostale balkanske jezike.

“Geopoetika” je nedavno objavila Gurselov roman “Alahove kćeri” u ediciji “Svet proze” i to je prvi put da je neko delo ovog uglednog turskog autora predstavljeno srpskim čitaocima. Ovaj roman je 2009. dobio Nagradu za slobodu misli i izražavanja koju dodeljuje Zajednica izdavača Turske.

Gursel je objavio više knjiga pripovedaka, nekoliko romana, putopise i književnoistorijske studije, preveden je na 20 jezika i dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su ” Nagrada slobode” Francuskog PEN -a, Zlatna plaketa Stručkih večeri poezije(1992), Nagrada za pripovetku Radija Frans internasional, Orden književnog viteza vlade Francuske…

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

REKONSTRUISANO LICE PERUANSKE SVEŠTENICE IZ 13. VEKA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Muzej u gradu Lambajeku u istoimenom regionu u Peruu otkrio je svoj najnoviji artefakt - skulpturu rekonstruisanog lica sikanske sveštenice koja je živela u 13. veku nove ere, prenosi “Skaj Njuz”.

Bista, izložena u muzeju Bruning, napravljena je na osnovu nađenih mumificiranih ostataka sveštenice, kompjuterski generisanih slika i fotografija žena koje danas žive u regionu Lambajek, od kojih su neke potomci starog naroda Sikan.

Rekonstrukciju su za pet-šest meseci rada napravili naučnici sa univerzita Vali u američkoj državi Juti.

Sveštenice su imale veliku moć i bile su važan činilac društvenog i političkog života sikanskog naroda.

“Ona (sveštenica) je bila verovatno jedna od najmoćnijih osoba u Lambajeku pre nekih 800 godina, moguća centralna figura u političkoj i religijskoj strukturi društva”, izjavio je Hagen Klaus, jedan od naučnika koji je radio na ovom projektu.

Mumificirani ostaci sveštenice su nađeni u grobnici prošle godine na arheološkom nalazištu Čotuna Čornankap, nedaleko od grada Lambajeka u istoimenom regionu.

Naučnici smatraju da je žena imala između 30 i 40 godina kada je umrla.

Narod Sikan živeo je u Peruu u regionu Lambajek između 750 i 1375 godine naše ere, pre uspona civilizacije Inka.

Izvor: Blic Online I.Kešanski

SNEŽNI KNJAŽEVAC - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

 

SNEŽNI KNJAŽEVAC

Čuj, kako šapućemo snegu da uzdigne belinu
kamen da prekrije grada
u Novo lice da ga umije,
voda žurnih oči sjaje,
nad njima koraci vidljivi!

Pogledaj kako tami utiskuje svetlinu
između lukova mostova
otvara i zatvara prozračnost
dodirujući lice lampiona!

Oseti golubje srce u Kuli od pahulja
kako topllim ispisuje hladnoću,
koje hladnim oslikava toplinu!

 

MIKIJU MANOJLOVIĆU NAGRADA DOBRIČIN PRSTEN

Nebojša Đorđević    Kultura, Pozorište, Vesti

Glumac Predrag Miki Manojlović dobitnik je nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo “Dobričin prsten” za 2012. godinu, odlučio je danas žiri.

Manojlović je postao 28. laureat tog visokog staleškog i esnafskog priznanja, navodi se u saopštenju Udruženja dramskih umetnika Srbije.

U konkurenciji za nagradu bili su i glumci Radmila Andrić, Sonja Jauković, Milena Dravić, Milan Gutović, Mirko Babić, Vlastimir Velisavljević, Đorđe Jelisić, Mirjana Karanović, Dragan Nikolić, Marko Nikolić, Nikola Simić, Ljiljana Stjepanović, Đurđija Cvijetić i Renata Ulmanski.

O dodeli nagrade odlučivao je sedmočlani žiri u kome su bili raniji dobitnici Dobričinog prstena Ružica Sokić, Vojislav Brajović i Predrag Ejdus, kao i glumica Dušanka Stojanović Glid, teatrolog Ksenija Šukuljević Marković, reditelj Slavenko Saletović i dramski pisac Igor Bojović.

Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića (rad Zlatare Majdanpek), a vreme i mesto uručenja tog priznanja Mikiju Manojloviću biće naknadno saopšteni.

Izvor: Blic Online/Beta

HOLIVUDSKA PRAZNIČNA PONUDA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

“Ana Karenjina” reditelja Džoa Rajta je oličenje raskošne praznične produkcije.

Kao i svake godine, Holivud je svoju najbolju ponudu sačuvao za prazničnu sezonu, dok se ujedno priprema pozornica za dodelu Oskara.

Svetla, kamera, akcija… Kao i svake godine, Holivud je svoju najbolju ponudu sačuvao za prazničnu sezonu, dok se ujedno priprema pozornica za dodelu Oskara. Od napetih trilera, do klasika i mitskih priča - ovi filmovi na nekoliko sati prenose publiku u daleke i fantastične svetove.

Ana Karenjina, u režiji Džoa Rajta, zasnovana na Tolstojevom romanu, predstavlja oličenje raskošne praznične produkcije. Donosi nam bogate kostime, zanosnu muziku i vrhunsku glumu.

Kira Najtli tumači ulogu tragične junakinje - Ane.

“Pravila filma čija se radnja odvija u prošloj eri su potpuno prekršena. Ana Karenjina je priča koja je mnogo puta ispričana, nije imalo smisla raditi tradicionalnu adaptaciju”, kaže britanska glumica.

Ana Karenjina, udata žena iz više klase, zaljubljuje se u konjičkog oficira, grofa Vronskog. Njihova afera krši pravila prividno moralnog društva, a Ana plaća cenu.

U svom filmu, Džo Rajt naglašava izveštačenost ruske aristokratije 19. veka. On svet Ane Karenjine smešta u kontrolisani prostor koji je raskošan, ali klaustrofobičan. Anin život završava pod točkovima voza…

“Pijev život”, - priča o opstanku i veri - sadrži više optimizma. Film je takodje adaptacija romana i traži od gledalaca da prihvate fantastične elemente.

Oskarom nagradjeni reditelj Ang Li očarava nas neverovatnom kamerom i fotografijom. Za scene koje se odvijaju u čamcu, filmska ekipa je stvorila digitalnog tigra.

Gledaoci koji vole inteligentan zaplet hvale špijunsku dramu Argo. Toni Mendez, operativac CIA-e, pokušava da izvuče šestoro američkih diplomata iz Irana za vreme krize sa taocima 1979.

Film je režirao dobitnik Oskara za scenario, Ben Aflek, koji takodje tumači ulogu Mendeza. Argo je zasnovan na istinitoj priči toliko neverovatnoj da zvuči kao fikcija.

Hobit, još jedan film u bioskopima ove praznične sezone, je novi spektakl reditelja Pitera Džeksona, namenjen milionima obožavalaca istoimenog romana Džej Ar Ar Tolkina, kao i trilogije “Gospodar prstenova”.

Na vrhuncu praznične sezone, na sam dan Božića, u bioskope stiže mjuzikl “Jadnici”, u režiji Oskarovca Toma Hupera. Za razliku od Ane Karenjine, Huperova adaptacija klasičnog romana Viktora Igoa je tradicionalnija i dosledna knjizi kao i brodvejskom mjuziklu na kome je zasnovana,

Slavna glumačka postava - uključujući En Hatavej i Hjua Džekmana - ne preskače nijednu notu iz originalnog mjuzikla.

Film, priča o ljubavi prema bližnjima i iskupljenju, odražava duh praznika. Ovi filmovi -kao i neki drugi - ne sadrže samo sastojke potrebne za uspešnu sezonu na bioskopskim blagajnama. Oni takodje podižu zavesu za januarske nominacije za Oskare.

Izvor: Glas Amerike Penelopi Pulu