AMERIČKI PESNIK ODBIO DA PRIMI MAĐARSKU KNJIŽEVNU NAGRADU

Nebojša Đorđević    Konkursi, Poezija, Vesti

Američki pesnik Lorens Ferlingeti odbio je da primi književnu nagradu koju delimično finansira mađarska vlada zbog zabrinutosti da se u toj centralnoevropskoj žemlji krše ljudska prava, saopštio je danas njegov izdavač.

Vlada premijera Viktora Orbana, koju u zemlji i inostranstvu optužuju da potkopava ljudska prava, delimično finansira Međunarodnu nagradu za poeziju “Janus Panonijus”, vrednu 50.000 evra, koju je ove godine ustanovio Mađarski PEN klub.

“Politika tog desničarskog režima teži autoritarnoj vlasti i sužavanju slobode izražavanja i građanskih sloboda”, kazao je Ferlingeti u svojoj poruci Mađarskom PEN klubu, prenosi AFP.

Geza Soč, predsednik Mađarskog PEN kluba od 2011. i bivši ministar kulture u Orbanovoj vladi, ponudio je da se novčani deo nagrade umanji za državni doprinos, ali je Ferlingeti odbio taj predlog.

“Odbijam nagradu u bilo kojoj formi”, kazao je američki pesnik, dodajući da se zahvalljuje svima onima u Mađarskoj koji su imali “najčistije namere” kada su mu ponudili nagradu.

Ferlingetijevo odbijanje nagrade usledilo je nakon odluke pisca i Nobelovca Elija Vizela da junu vrati Mađarskoj najviše državno priznanje u znak protesta zbog “revizije” mračne nacionalne ratne prošlosti koju sprovodi Orbanov režim.

Među onima koji su izrazili svoje negodovanje ponašanjem mađarske vlade je i Akos Kertes, 80-godišnji mađarski pisac jevrejskog porekla, koji je prošlog marta zatražio politički azil u Kanadi.

Pre njega, poznati mađarski pijanista Andraš Šif izjavio je da više neće nastupati u svojoj zemlji zbog porasta netrpeljivosti ne samo prema Jevrejima već i drugim manjinama, poput romske.

NOBEL ZA KNJIŽEVNOST KINEZU MO JANU

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

STOKHOLM - Kineski pisac Mo Jan dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas Švedska akademija u Stokholmu.

Mo Jan “halucinantnim realizmom spaja narodne priče, istoriju i današnjicu”, saopštila je akademija.

Mo Jan, čije ime na kineskom znači “nemoj da govoriš”, rođen 1955. godine, jedan je od najpoznatijih i često zabranjivanih kineskih pisaca. Nobelova nagrada je vredna 1,2 miliona dolara.

Jedan od njegovih najpopularnijih romana “Velika nedra i široka bedra” preveden je na srpski jezik u izdanju Portalibrisa. To je epski roman koji govori pre svega o ženama u zemlji u kojoj dominiraju muškarci.

Realizam pisanja i privrženost istočnom delu Kine preovlađuju u delima ovog 57-godišnjaka koga porede sa Vilijamom Foknerom i Gabrijelom Garsijom Markesom, piše agencija Frans pres.

Mo Jan danas je jedan od najuglednijih kineskih autora kako u zemlji tako i u inostranstvu, a po njegovom delu (Red Sorghum) snimljen je film “Crvena polja sirka” koji je 1988. godine osvojio Zlatnog medveda na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Iako njegova dela često prelaze 500 stranica, ona su redovno najprodavanija u Kini. Kao veliki čitalac, najnoviji nobelovac ceni zapadne pisce, rusku, japansku, i južnoameričku književnost.

Mo Jan koji je potpredsednik Udruženja kineskih pisaca, često je optuživan da mu nedostaje solidarnosti sa disidentima. Iako često gostuje u inostranstvu, Mo Jan ostaje veoma privržen rodnom Gaomiju, u provinciji Šandong, piše AFP.

Izvor: Glas Javnosti

SERĐO STIVALETI GOST FESTIVALA SRPSKOG FILMA FANTASTIKE

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

BEOGRAD - Festival srpskog filma fantastike (FSFF), na kojem će se za nagradu Koskar, pored kratkih srpskih ostvarenja nadmetati i filmovi iz zemalja bivše Jugoslavije, biće održan od 18. do 21. oktobra 2012. godine u Domu omladine Beograda i Muzeju jugoslovenke kinoteke.

Kako je u petak saopštio organizator manifestacije, udruženje Mladi kadrovi, FSFF će na svom sedmom izdanju prikazati 70 filmova iz Srbije, Italije, Španije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Kanade.

Počasni gost FSFF biće Serdjo Stivaleti (Sergio Stivaletti), italijanski majstor za maske i specijalne efekte koji se proslavio radeći sa Dariom Ardjentom (Dario Argento), Mikeleom Soavijem (Soavi), Lambertom Bavom (Lamberto Bava) i Robertom Beninjijem (Benigni). Pionir je kompjuterski generisanih vizuelnih efekata (CGI).

FSFF će, kao i prošle godine, dodeliti nagradu Koskar, statuu koja je omaž holivudskoj nagradi Oskar, ali u obliku kostura. Specijalna nagrada Piramida pripašće najboljoj filmskoj minijaturi na temu apokalipse - u skladu sa o ovogodišnjim festivalskim motom “Apokalipsa danas”.

Za Koskara će se u Domu omladine Beograda nadmetati 15 srpskih filmova najnovije produkcije, u kategorijama najbolji film po izboru žirija, najbolji film po izboru publike, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni dojam i specijalno dostignuće. Šest filmova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine nadmetaće se za Koskara u kategoriji najbolji film fantastike sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije.

O nagradama će odlučivati medjunarodni žiri u sastavu Loris Kurči (Lois Curci), producent iz Italije, Velimir Grgić, novinar i filmski kritičar iz Hrvatske i Stevan Filipović, režiser iz Srbije.

Izvor:Beta