AMERIKANCI SNIMAJU DOKUMENTARNI FILM KOJI ĆE OBJASNITI SVE O NIKOLI TESLI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Američki filmski autori Vil Čejsen i Karol Buržoa odlučili su da svojom dokumentarnom dramom “Elektricitet: priča i život Nikole Tesle”, čije je snimanje već počelo, isprave nepravdu nanesenu “najvećem pronalazaču svih vremena”, kome su “pohlepni biznismeni, veštiji u prodaji nego u pronalazaštvu” ukrali zasluženu slavu.

- ‘Elektricitet’ je priča o njemu, i prava američka epska priča: imigrant koji nalazi inspiraciju u SAD, mladost u sukobu sa establišmentom, sukob dobra i zla - opisuju Čejsen i Buržoa svoj filmski projekat, čije bi snimanje koštalo najmanje 300.000 dolara, ali će zahvaljujući besplatnoj pomoći prijatelja i poštovalaca Nikole Tesle biti snimljen za desetostruko manju sumu.

Film obrađuje brojne zanimljive činjenice, kao što je ona da bi Tesla verovatno bio prvi američki milijarder da nije pocepao ugovor sa Vestinghausom, kao i da mu je želja i namera bila da snabdevanje električnom energijom bude besplatno i svima dostupno.

Na pitanje šta bi Edison mislio o ovom filmu, Karol Buržoa odgovara: “Uprkos svom čuvenom ‘američkom smislu za humor’, mrzeo bi ga. Mrzeo je Teslu, i na kraju je prisvojio čitavo njegovo delo, tako da sigurno ne bi bio srećan što se upravo sada, kroz naš radi rad drugih ljudi, Tesli ponovo bar u izvesnoj meri priznaju ogromne zasluge koje ima”.

Izvor: Blic Online D.M.

IZLOŽBA POSVEĆENA MIHAJLU PUPINU U GALERIJI SANU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Izložba ”Mihajlo Idvorski Pupin - Stvaralačka koordinacija”, autorke Aleksandre Ninković-Tašić biće otvorena danas u Galeriji nauke i tehnike SANU, saopšteno je iz Centra za promociju nauke.

Izložba je deo projekta popularizacije lika i dela Mihajla Pupina, koju realizuje Udruženje Lumen u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, a projekat je finansijski podržao Centar za promociju nauke.

Kako ističe autorka izložbe, Pupin je jedan od najznačajnijih srpskih pronalazača i naučnika i njegove brojne aktivnosti na polju - nauke, profesorskog rada, osnivanja i unapredjenja mnogih institucija i udruženja u SAD, njegovi nacionalno-politički doprinosi, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti, briga o rodnom Idvoru, književni rad, ukazuju na veliko znanje, nesebičnu angažovanost, istrajnost, kao i na radan i delatan život.

- Imajući u vidu da je veliki broj njegovih dobročinstava, legata i mnogih drugih značajnih doprinosa zaboravljen, izložba ima za cilj da predstavi i ukaže na raznovrsno Pupinovo nasleđe, čija istorijska uloga nije dovoljno istaknuta - dodaje Ninković-Tašić.

Postavka uključuje postere-panoe, delove bogate arhivske građe, fotografije, kao i izbor knjiga koje su obeležile Pupinov životni put.

Posetioci će, prvi put na jednom mestu, zahvaljujući višem kustosu Narodnog muzeja Petru Petroviću i višem kustosu Univerzitetske biblioteke ”Svetozar Marković” Jeleni Đurđulov, moći da se upoznaju sa pričom o dva dragocena Pupinova legata.

U toku mesec dana, koliko će trajati izložba, biće organizovani susreti ”Pupin izbliza”, predavanja i radionice posvećene ovom izuzetnom čoveku.

Izložba će trajati do 11. oktobra.

Izvor: 24 sata /Tanjug

BELGIJANCIMA GRAN PRI ANIMANIME

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Žiri Međunarodnog festivala animacije Animanima 2012, koji je u 10. septembra završen u Čačku, odlučio je da gran pri, nagradu “Zlatni štift” i novčani deo u iznosu od 1.000 evra dobije belgijski film “O, Vili” čiji su autori Ema de Svaf i Mark Džejms Rul

Specijalnu nagradu za najbolju animiranu reklamu ili muzički spot u novčanom iznosu od 800 evra dobio je Teodor Ušev iz Kanade za muzički spot “Kottarashky Demoni”.

Posebnu nagradu žirija u novčanom iznosu od 500 evra dobio je francuski film “Una furtiva lagrima”, čiji je autor Karlo Vogele.

Specijalna priznanja žirija za najbolju režiju dobio je film Simone Masi iz Italije “O ubijanju svinje”, za najbolju animaciju film “Kali, mali vampir” čiji je autor Režina Pesoa iz Portugala.

Za najbolji scenario nagrađen je film “Poslednji autobus” čiji su autori Martin Snopek i Ivana Laučikova iz Slovačke i za najbolji dizajn zvuka nagrađen je film “Tramvaj” autora Mihaela Pavlatova iz Češke.

Nagradu “Periskop” za najbolji film programa filmova za decu i novčani deo u iznosu od 400 evra dobio je film “Grafalovo dete” čiji su autori Johanes Wajland, Uve Hajdšeter iz Nemačke.

Žiri 6. međunarodnog festivala animacije Animanima 2012. radio je u sastavu Andreas Hikade iz Nemačke, koji je bio i predsednik žirija, Džoan K. Grac iz SAD-a i Izabel Ergera iz Španije.

Na festivalu su prikazana 62 filma iz 21 zemlje u takmičarskom programu, kao i retrospektive filmova Džoan K. Grac i Andreasa Hikade.

Ove godine prvi put je održan takmičarski program filmova za decu, a tradicionalnu veliku izložbu stripa Animanima je priredila srpskom autoru Aleksandru Zografu.

Pokrovitelji festivala su Grad Čačak i Ministarstvo kulture Srbije.

Izvor: Dnevni akter

“JESENJA IZLOŽBA” U PAVILJONU “CVIJETA ZUZORIĆ”

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

U Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” večeras će biti otvorena “Jesenja izložba 2012.” i tom prilikom biće dodeljena Nagrada izložbe slikaru Milošu Šobajiću

U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu slikar-profesor FLU Velizar Krstić, novinar u redakciji kulture RTS Vjera Vuković, slikar i likovni kritičar Olivera Gavrić Pavić, multimedijalni umetnik Vladeta Stojić i slikar Dragan Marković Markus navodi se da je Šobajić “umetnik, osobene poetike, prepoznatljivog rukopisa koji već decenijama traje i istrajava, kako u našim tako i svetskim umetničkim prostorima”.

“Slike i skulpture Miloša Šobajića sazdane su od kretanja iz koga izbija sva akumulirana energija i ekspresivna snaga kojom je umetnik ispunio svoja dela. Prostor i vreme su za Šobajića bojno polje, njegovi radovi postaju simbol ovoga našeg sveta”, dodaje se u obrazloženju.

Nagrada podrazumeva štampanje monografije.

Na ovogodišnjoj postavci “Jesenje izložbe 2012.” biće zastupljeno 77 autora sa 109 radova.

“Jesenja izložba” je najstarija i najuglednija izložba članova Udruženja likovnih umetnika Srbije koja traje više od osam decenija. Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2012.

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

“FLEŠDENS” NA BRODVEJU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Njujork - Pozorišni mjuzikl, baziran na čuvenom filmu „Flešdens” iz 1983, dolazi na Brodvej sledećeg avgusta. Za sada nema ni nagoveštaja ko bi mogao da glumi u ovom mjuziklu, kao i kada bi bila premijera. S druge strane, priča o običnoj devojci, iz radničke porodice, koja sanja da postane profesionalna igračica, imaće svoju premijeru u januaru u izvođenju jedne druge kompanije koja će prvo nastupiti u Hajnc dvorani u Pitsburgu, da bi potom krenula na turneju po 25 gradova SAD.

Kada je reč o brodvejskom „Flešdensu”, rad na njemu je već uveliko počeo - koreograf i reditelj Serđo Truljo je osmislio novi način kako doneti poznatu priču kroz ples i odmah uvući publiku u dobro poznatu postavku „devojke sa snovima”.

U mjuziklu će se ponovo čuti hit pesme iz filma, kao što su „Flashdance - What a Feeling,” „Maniac,” „Gloria,” „Manhunt” i „I Love Rock & Roll”. Međutim, napisano je i 16 novih pesama, a za taj deo posla su bili zaduženi Robi Rot i Robert Kari.

Izvor: Danas V. T.