FARUKU ŠEHIĆU NAGRADA “MEŠA SELIMOVIĆ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

12. Međunarodni književni susreti u Tuzli

Bosanskohercegovački književnik Faruk Šehić dobitnik je regionalne književne nagrade “Meša Selimović” za roman “Knjiga o Uni”, javili su u subotu uveče bh. mediji. Nagrada je dodjeljena u okviru 12. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis koji se u nedjelju završavaja u Tuzli

Odlukom petočlanog žirija kojim je predsjedavao akademik Zdenko Lešić, Šehiću je pripala statua Mastionica i pero, rad akademskog vajara Pere Jelisića i novčana nagrada u iznosu od 7.000 KM. Nagrada je dodijeljena u subotu uveče na kompleksu Panonica u Tuzli.

Priznanje “Meša Selimović” dodjeljuje se autorima i autoricama sa područja Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a Šehićev roman je ove godine bio u konkurenciji sa knjigama Sanjao sam slonove Ivice Đikića (Hrvatska), Kalendar Maja Zorana Ferića (Hrvatska), Mein Kampf Svetislava Basare (Srbija) i Bernardijeva soba Slobodana Tišme (Srbija).

Faruk Šehić je rođen 1970. godine u Bihaću. Bio je pripadnik 5. korpusa Armije BiH od 1992-1995. Jedanput je teško ranjen. Rat završava u činu poručnika. Srednju školu završio je u Bosanskoj Krupi, a studirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Poeziju, prozu, eseje, likovne i književne kritike objavljuje od 1998. godine.

Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca na području bivše Jugoslavije, i predvodnikom tzv. pregažene generacije. Njegove knjige Hit depo (poezija), Pod pritiskom (kratke priče) i Transsarajevo (poezija) uživaju kultni status kod čitalačke publike, i objavljivane su u više tiraža. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra u BiH. Radi kao novinar i kolumnista u sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

Manifestacija Cum grano salis završava se u nedjelju druženjem novinara sa ovogodišnjim laureatom.

Izvor: e-Novine Photo: LA

RENOAROVA SLIKA VREDNA 100.000 DOLARA NAĐENA NA BUVLJOJ PIJACI

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti


Slika za koju stručnjaci veruju da ju je naslikao čuveni francuski umetnik Pjer Ogist Renoar, nađena je na buvljoj pijaci, prenosi “Njujork tajms”.

Nju je u Virdžiniji na buvljoj pijaci kupila jedna neimenovana žena zajedno sa kutijom i lutkom drvoseče Pola Banjena i plastičnom figurom krave za samo 50 dolara.

Slika se kod nje nalazila duže od godinu i po dana zaboravljena na gomili sa raznim stvarima.

Ženi se dopadao ram slike i odlučila je da ga odvoji od slike, ali ju je njena majka sprečila u tome i rekla joj da je odnese kod stručnjaka da bi utvrdili da li je vredna.

Njena majka je pomislila da bi to mogla biti Renoarova slika, jer se njegovo ime nalazilo na ramu.

Stručnjaci iz aukcijske kuće “Potomak” pregledali su sliku i ubrzo zaključili da se radi o Renoarovom “Pejzažu na obalama Sene” i da procenili njenu vrednost na između 75.000 i 100.000 dolara.

- Čim je vidite znate da je to prava stvara - rekla je En Norton Krejner iz aukcijske kuće.

Krejnerova je saznala da se slika do 1925. godine nalazila u galeriji Bernajm-Žen u Francuskoj, a kasnije prodata Herbertu Meju, suprugu Sejdi A. Mej, poznate kolekcionarke iz Merilenda.

Nije jasno kako je ona dospela iz kolekcije gospođe Mej na buvlju pijacu.
Sadašnja vlasnica slike odlučila je da je proda.

Slika će se naći na aukciji krajem septembra.

Izvor: Blic Online I.Kešanski

“PIETA” DOBILA ZLATNOG LAVA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Kim Ki Duk sa nagradom za najbolji film

Drama južnokorejskog režisera Kim Ki Duka “Pieta” dobila je danas Zlatnog lava za najbolji film 69. Venecijanskog filmskog festivala.

Srebrnog lava za najbolju režiju dobio je Amerikanac Pol Tomas Anderson za film “The Master”, inspirisanin osnivačem sajentološke crkve Ronom Habardom.

Glumci Hoakin Feniks i Filip Simor Hofman, koji su glumili u Andersonomvom filmu, proglašeni su za najbolje glumce, a za najbolju glumicu proglašena je Izraelka Hadas Jaron za rolu u filmu “Fill the Void”.

“Pieta”, nazvana po Mikelandjelovoj skulpturi, bavi se brutalnim uterivačem dugova koji upoznaje misterioznu ženu koja tvrdi da je njegova majka.

Izvor: Blic Online /BetaFoto: AFP

DILAN - NOVI ALBUM I 50 GODINA KARIJERE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Iako je često tema retrospektiva i izložbi, Bob Dilan neumorno nastavlja karijeru započetu pre 50 godina, a iduće nedelje objaviće novi album pod nazivom “Tempest”

To je prvi Dilanov album od “Together Through Life” iz 2009, iste godine kada je objavio disk tradicionalnih božićnih pesama pod nazivom “C h r i s t m a s in the Heart”. Robert Zimerman (71), koji se 1979. preobratio u hrišćanstvo, želeo je da tema novog albuma bude religija.

“Ali, nisam imao dovoljno pesama. Mnogo više koncentracije je potrebno za deset pesama na istu temu nego za album koji sam na kraju snimio”, kazao je Dilan magazinu Roling ston. “Tempest” je “zanimljiva gomila svega i svačega iz koje nešto može da ispadne”, objasnio je.

Pesme na albumu bave se ljudskom prirodom, potragom za ljubavlju i osvetom, nasiljem i smrću. Naslovna numera “Tempest” traje 14 minuta i uz umetničku slobodu govori o brodolomu “Titanika”.

Pesma “Roll on John” posvećena je ubistvu Džona Lenona. Album “Tempest”, koji je 35. studijski album Boba Dilana, spoj je roka, bluza, folka i džeza. U američke prodavnice stiže 11. septembra.

Izvor: Dnevni akter/Beta

SRUŠIO SE POTPORNI STUB U POMPEJI

Nebojša Đorđević    Vesti

Potporni srub ispod popločanog krova čuvene Vile tajni u Pompeji srušio se tokom noći, ali zgrada je i dalje otvorena za turiste, saopštili su zvaničnici

Reč je o drvenom potpornom stubu visine oko četiri metra koji je verovatno pao usled lošeg vremena, prenosi AFP. Zvaničnici su objasnili da je oblast osigurana i da ne postoji rizik od urušavanja krova, kao i da će vila i dalje biti otvorena za posetioce, osim jedne prostorije koju će zatvoriti za javnost iz bezbednosnih razloga.

Vila tajni, dobro očuvan primer prigradskih vila, jedna je od najpoznatijih pompejskih znamenitosti. Ovo nije prvi incident u Pompeji u poslednje dve godine, a najveću pažnju javnosti izavalo je rušenje zida Kuće gladijatora 2010.

Premijer Italije Mario Ponti nedavno je rekao da je Evropska unija izdvojila 104 miliona evra za sprovođenje plana održavanja i restauracije Pompeje, koji bi trebalo da se realizuje tokom naredne četiri godine.

Antički grad Pompeja uništen je u erupciji vulkana Vezuv 79. godine.

Izvor: Dnevni akter/Tanjug