UMRO NIL ARMSTRONG, PRVI ČOVEK NA MESECU

Nebojša Đorđević    Vesti

Prvi čovek koji je hodao po Mesecu, Amerikanac Nil Armstrong umro je danas, preneli su američki elektronski mediji, pozivajući se na njegovu porodicu.

Armstrong je imao 82 godine. Uzrok smrti nije objavljen. Njemu je pre skoro tri nedelje operisano srce.

Sa suprugom je živeo u predgrađu Sinsinatija, a poslednjih godina se nije mnogo pojavljivao u javnosti.

Armstrong je bio komandant američke svemirske letelice Apolo 11, koja se 20. jula 1969. godine spustila na Mesec sa ljudskom posadom.

Tada je oko šestine stanovništva sveta pratilo TV-prenos spuštanja letelice na Mesec i čulo Armstornga kako, kada je sa stepenica stupio na tlo, izgovara: “Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki skok za čovečanstvo”.

Armstrong je skoro tri sata hodao po Mesecu, a u tome mu se priključio njegov kolega Edvin “Baz” Oldrin.

Izvor: agencije /Novi magazin

OTVORENI FILMSKI SUSRETI U NIŠU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, Filmski susreti, 47. po redu, otvoren je večeras na letnjoj pozornici na Niškoj tvrđavi.
Srđan Aleksić i Zlata Numanagić

Predsednica žirija, glumica Zlata Numanagić, primila je ključeve grada od gradskog većnika Srđana Aleksića i uzviknula: “Drage kolege glumci, tvrđava je naša!”

- I ove godine smo primili ključeve od vašeg grada, ali je mnogo važnije što mi glumci znamo da skoro 50 godina imamo ključeve od vašeg srca. Nigde na svetu naše kolege nemaju ovakav festival i ovakvu publiku, poručila je predsednica žirija.

Otvaranju Filmskih susreta prisustvovao je i novi ministar kulture Bratislav Petković, koji je napomenuo da je ovo “izuzetno važan festival, ne samo za kinematografiju nego i za celokupnu srpsku kulturu, jer bez odličnih glumačkih ostvarenja nema ni dobrog filma”.

Oko pet hiljada Nišlija došlo je da pogleda otvaranje propraćeno velikim vatrometom, kao i prva dva filma u zvaničnoj konkurenciji - “Šešir profesora Vujića” i “Crna Zorica”.

Izvpr: Blic Online/V.T

HARUKI MURAKAMI FAVORIT ZA NOBELA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Photo: EPA

Po mišljenju britanskog kladioničara Ladbrokes, Murakami, autor naslova poput “Norveške šume”, “Ljetopisa ptice navijalice” i, najnovijeg, “IQ84″ ima šanse 10 prema 1 za osvajanje prestižne nagrade, ispred nizozemskog književnika Ceesa Nootebooma i Kineza Mo Yana

Japanski književnik Haruki Murakami mogao bi biti jedan od favorita za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, piše britanski Guardian.

Po mišljenju britanskog kladioničara Ladbrokes, svjetskog predvodnika u online klađenju, Murakami, autor naslova poput »Norveške šume«, »Ljetopisa ptice navijalice« i, najnovijeg, »IQ84«, ima šanse 10 prema 1 za osvajanje prestižne nagrade, ispred nizozemskog književnika Ceesa Nootebooma i Kineza Mo Yana kojima su šanse procijenjene na 12 prema 1.

Prošlogodišnji dobitnik, švedski pjesnik Tomas Transtroemer, bio je Ladbrokesov drugi favorit za tu nagradu.

Ranije ove godine, čelnik Švedske akademije koja dodjeljuje nagradu Peter Englund otkrio je da je za ovogodišnjeg Nobela za književnost nominirano 210 književnika i književnica, od čega 46 po prvi puta. Kandidate nominiraju članovi Švedske akademije i istaknute ličnosti međunarodne književne scene.

Izvor: e-novine.com

FILM O SIMONU BOLIVARU STIŽE 2013.

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Glumačka zvezda iz Venecuele, Edgar Ramirez, tumači Simona Bolivara u najvećoj nezavisnoj južno-američkoj produkciji do sada (navodno “teškoj” 50 miliona dolara).

Istorijski ep „Libertador” (Oslobodilac) u režiji Alberta Arvela Mendose prati život Bolivara (1783-1830), ključnog igrača u borbi Latinske Amerike za nezavisnost od španske krune, jednog od najuticajnijih političara u istoriji kontinenta.

Scenario Timotija Sekstona (Children of Men) prati Bolivarovu misiju s početka 19. veka da uvede snažne nezavisne političke sisteme u zemlje Latinske Amerike.

Uz Ramireza glavne uloge igraju Deni Hjuston, Marija Valverde, Imanol Arias i Geri Luis.

Ugledni muzički direktor Losanđeleske filharmojie, Gustavo Dudamel iz Venecuele, komponovaće muziku za film čija je premijera je najavljena za sledeću godinu.

Ramirez, koji je oduševio kritiku glavnom ulogom u filmu „Carlos”, pojaviće se u novom filmu Ketrin Bigelou „Zero, Dark, Thirty”, a u francuskim bioskopima trenutno igra uz Žilijet Binoš u „ À coeur ouvert “.

Izvor: B 92

FILHARMONIJA “NAISSUS” KRENULA ZA ITALIJU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Članovi Omladinske filharmonije grada Niša “Naissus” otputovali su u petak popodne na festival u Rimu na kome će predstavljati grad Niš i Srbiju.

Niški muzičari trebalo bi da tokom popodneva stignu u Italiju. Na tamošnjem festivalu imaće nastupe 26. i 27. avgusta, na Španskom trgu i u jednoj katedrali.

Iako je filharmonija imala problema da obezbedi novac za putovanje i učešće na festivalu, to je tokom prethodnog dana rešeno.

Nikola Ćirić, jedan od mladih muzičara, koji je takođe krenuo za Italiju, kaže da je atmosfera u autobusu opuštena, ali da su svi vrlo srećni zbog ovog putovanja i da će, kao i uvek, dati najbolje od sebe tokom nastupa.

Izvor: Južne vesti /Jelena Cvetković