PRONAĐEN DOBRO OČUVANI STARORIMSKI BROD

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Pretpostavlja se da je brod prevozio amfore sa vinom, ribom, pšenicom ili uljem

Italijanski ronioci su u Ligurijskom moru kod grada Varazea pronašli brod za koji veruju da je star oko 2.000 godina, prenosi BBC.

Brod je veoma dobro očuvan, a smatra se da je korišćen u trgovačke svrhe.

Lokalni ribari su godinama pronalazili ostatke grnčarije, zbog čega su policijski ronioci odlučili da krenu u potragu.

- Zanimljivo je to što je olupina skoro netaknuta. Verujemo da je napravljena u periodu između prve godine prenove ere i prve godine nove ere - izjavio je Frančesko Skilardi, potpukovniik policijskih ronilaca.

On je dodao da je mulj sa morskog sna dobro sakrio, ali istovremeno i zaštitio olupinu broda.

Pretpostavlja se da je brod putovao trgovačkim morskim putevima između današnje Španije i centralne Italije i prevozio oko 200 amfora sa ribom, vinom, pšenicom, uljem…

Grupa ronilaca koji su našli brod kažu da je moguće izvući ga na obalu, ali i da bi to bila skupa i komplikovana oparacija.

Za sada je oblast u kojoj se nalazi olupina obezbeđena, zabranjeno je pecanje, plivanje i plovidba, a na italijanskim vlastima je da odluče šta će dalje biti sa brodom.

Izvor: Blic Online I.K. Foto: AP

PREMINUO VELJKO ROGOŠIĆ

Nebojša Đorđević    Vesti

veljkorogosic.org (Fotografija: Mislav Kekez)

Proslavljeni hrvatski i jugoslovenski plivač Veljko Rogošić preminuo je u 72. godini u splitskoj bolnici posle duge i teške bolesti.

Rogošić je bio je sinonim za plivanje. Trećinu svog života proveo je u vodi - u morima, jezerima i rekama, a gde god se moglo nešto preplivati, Rogošić je to preplivao.

Rogošića je najstariji plivač i prvi Hrvat koji je preplivao La Manš 2004. godine, i prvi čovek koji je preplivao celu hrvatsku obalu Jadrana od najsevernije tačke u Savudriji do Prevlake na kranjem jugu.

Rogošić je bio legenda maratonskog plivanja i jednan od najpopularnijih sportista u bivšoj Jugoslaviji.

Rođen je 21. jula 1941. godine u Kaštel Lukšiću, četiri puta bio prvak sveta, višestruki svetski rekorder, sedam puta je proglašen za najboljeg maratonca sveta, i bio je svetski rekorder u etapnom plivanju.

Izvor. B92, hrt.hr | UŽ

IZLOŽBA KONJOVIĆEVIH SLIKA U PARIZU

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

NOVI SAD - Izložba slika Milana Konjovića “Povratak u Pariz” stiže iz Kulturnog centra Srbije u glavnom gradu Francuske i u sredu uveče se otvara u Novom Sadu, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Izložba 25 slika je u sklopu obeležavanja stogodišnjice stvaralaštva Milana Konjovića (1898-1993).

Slike su deo fundusa Galerije “Milan Konjović” u Somboru, umetnikovog legata rodnom gradu, datog 1966. godine. Zbirka broji 1.084 delo i prikazuje presek Konjovićevog stvaralaštva.

Tokom izložbe u Novom Sadu koja će trajati do 2. septembra, biće organizovano predavanje o Konjovićevim slikama i prikazivanje Tv-filma “Jubileji”, o stogodišnjici rodjenja Konjovića.

Izvor: Beta

FILM “VELIKI GETSBI” ODLOŽEN ZA 2013.

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Baz Lurmanova 3D adaptacija knjige i filma “Veliki Getsbi” (The Great Gatsby) neće biti prikazana pre sledećeg leta saopšteno je iz Varnera.

Nova verzija “Velikog Getsbija” u kojem glavne uloge tumače Leonardo DiKaprijo, Keri Maligan, Tobi Megvajer i Isla Fišer, trebalo je premijerno da bude prikazana na Božić 2012. u SAD-u i dan posle u Velikoj Britaniji. Međutim, kompanija Varner Bros objavila je da se “film odlaže da bi privukao što veću publiku.”

Odustajanje od prikazivanja filma, baziranog na romanu Skota Ficdžeralda, onemogućava ulazak u konkurenciju za Oskara sledeće godine.

Božićno prikazivanje filma bi ga stavilo u ravnopravnu poziciju sa drugim visoko očekivanim filmovima, kao što su “Jadnici”, prvi deo “Hobit” trilogije i “Džek Ričer” u kome glumi Tom Kruz.

Letnje prikazivanje takođe umanjuje šanse za dobijanje nagrada za 2014. godinu. Filmski studiji najčešće puštaju u bioskope svoje najjače kandidate u decembru i januaru, jer je to vreme kada glasači na Akademiji dobijaju glasačke listiće.

Varner Bros nije dao nikakvo logično objašnjenje za odlaganje osim toga da žele da „ovaj jedinstveni film dostigne najveću moguću publiku”.

Međutim, dva neimenovana izbora bliska produkciji otkrila su da bi dodatno vreme omogućilo Lurmanu da usavrši 3D efekte i muziku.

„Na osnovu onoga što smo videli Lurmanov rad je iznad očekivanog”, izjavio je Dan Felman, predsednik Varner Bros kompanije.

Ficdžeraldov roman, “Veliki Getsbi”, prikazuje američko društvo nakon Prvog svetskog rata, ispunjeno organizovanim kriminalom, prohibicijom i neobuzdanim materijalizmom.

Izvor:B92