ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АВИОНА ДОМАЋЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Nebojša Đorđević    Vesti

БЕОГРАД - У оквиру обележавања стогодишњице српског војног ваздухопловства, у Дому Војске у Београду данас је отворена изложба фотографија „Наша крила - Авиони домаће производње у наоружању југословенског и српског ваздухопловства 1945-2012″.

Историчар др Бојан Димитријевић, који је заједно с фотографом Зораном Миловановићем приредио изложбу, рекао је да је тешко говорити о изложби у дану када је ваздухопловство изгубило два припадника, који су погинули на Копаонику приликиом разминиравања терена.

„Али, историја ваздухопловства је праћена жртвама. Хоћу да верујем да ће и њихова жртва бити уграђена у искуство ваздухопловства”, рекао је Димитријевић.

Он је казао да је изложба направљена како би се јавности први пут приказали материјали медија центра „Одбрана” који сведоче о развоју ваздухопловства на овим просторима од 1945. године до данас.

„Установили смо да постоји значајна количина фотографија које сведоче о југословенским конструкцијама војних авиона и хеликоптера, који су коришћени или испитивани у оквиру система РВ и ПВО. Изложба не говори само о типовима ваздухоплова, већ и о људима који су их стварали”, рекао је Димитријевић.

Директор медија центра „Одбрана” Славољуб Марковић поручио је, отварајући изложбу, да ће 100. годишњица српског ваздухопловства бити обележена низом активности.

Централни догађај, како је рекао, биће Аеромитинг 2. септембра у Батајници, а до 24. децембра, дана Ваздухопловства и противваздухопловне одбране биће припремљена и монографија.

Изложено је укупно 95 фотографија, које су сврстане хронолошки у 29. целина, према типовима ваздухоплова. Посетиоци могу да виде фотографије неколико десетина типова летелица, са многим верзијама и подверзијама.

Најстарије фотографије приказују прве типове лаких авиона који су се појавили две године после Другог светског рата, насталих на бази пријеката из времена Краљевине Југославије.

Изложбу затварају фотографије авиона „ласта”, развијеног у оквиру најновије етапе ваздухопловне индустрије и војног ваздухоповства Србије.

Извор: Правда

ПОСЛЕ 40 ГОДИНА ПРОНАЂЕНА ЛИХТЕНШТАЈНОВА СЛИКА

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

ЊУЈОРК - Слика поп уметника Роја Лихтенштајна која је нестала пре 42 године, појавила се у једном складишту у Њујорку и тренутно се налази у „правном лимбу”.

Како преноси АП, црно-бела слика „Електрични кабл” украдена је након што ју је 1970. године власник Лео Кастели послао на чишћење.

На слици се види чврсто везан кабл.

Према судским извештајима, слика се појавила прошле седмице када је Фондација Рој Лихтенштајн обавестила Кастелијеву удовицу Барбару да неко покушава да је прода.

Слика је до недавно била изложена у музеју у Колумбији а Кастелијева удовица навела је да је „веома забринута” да би слика могла поново да нестане.

Суд у Њујорку јуче је издао наређење којим се складишту на Менхетну забрањује да прода или отуђи слику све до саслушања идуће седмице.

Извор: Правда/Танјуг

ČEŠALJ OD JELENSKOG ROGA STAR 2.000 GODINA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

FRINŠTAT - U Nemačkoj je u blizini Frništata nedavno otkriven češalj načinjen od jelenskog roga na kome je runama ispisana reč “kaba” što je protumačeno kao starogermanska reč za češalj.

Češalj, na kome je pri put nađeno izvorno ime češlja, star je 1.700 godina i datira iz perioda kada su germanska plemena još uvek koristila rune porede latinice koju su doneli Rimljani.

Na lokalitetu koji je otkriven prilikom sondiranja terana za jedan novi put nađeni su još zlatni prstenovi, broševi i rimski novčići.

Kako je preneo američki časopis “Arheolodži”, u jednoj laboratoriji u Kopenhagenu se ispituje poreklo roga da bi se tačnije utvrdilo gde je češalj izrađen.

Izvor: Glas javnosti

NIŠKI KARIKATURISTA NA OLIMPIJADI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Karikatura Saše Dimitrijevića nalazi se na međunarodnoj izložbi 26 radova koju je organizovao Olimpijski komitet Belgije na Igrama u Londonu.

Karikaturista niških Narodnih novina za svoj rad dobio je još jedno priznanje. Njegov rad nalazi se na izložbi u Londonu u sklopu Olimpijskih igara.

Tema konkursa, na kom je učestvovalo 239 autora iz 57 država sa 763 rada, bila je naravno “Olimpijske igre”.

- U februaru ove godine Međunarodni salon karikature ZEMST i belgijski Olimpijski komitet raspisali su konkurs na temu Olimpijskih igara. Poslao sam dve karikature i jedna od njih izabrana je za izložbu u Londonu - kazao je Saša Dimitrijević.

Na izložbi je predstavljeno 26 radova.

- Svaka od izabranih karikatura nalazi se na panoima na kojima su fotosi iz istorije Olimpijskih igara, a na svojoj sam pokušao da prikažem duh zajedništva Olimpijskih igara i ujedno “trčanje” Olimpijskih igara kroz vreme - dodao je Dimitrijević.

Dimitrijević je povodom Olimpijskih igara nacrtao još dve karikature. Na jednoj je predstavljen nosač baklje, a na drugoj srpski sveci koji prate dešavanja na terenima u Londonu.

Izvor: Južne vesti Ljubica Stojanović