MUZIKA SA OI DOSTUPNA VEĆ OD 28.07.

Nebojša Đorđević    Muzika, Sport, Vesti

Muzika sa ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu (27. 7 - 12. 8) biće u prodaji već od 28. jula u ponoć u digitalnom izdanju.

„Pravi” album u fizičkom izdanju stiže u prodavnice 8. avgusta pod nazivom “Isles Of Wonder: Music for the Opening Ceremony of the London 2012 Olympic Games”.

Organizatori žele da sačuvaju u tajnosti spisak izvođača i numera. Međutim, prošlog meseca je na netu „procurila” vest da će se na stadionu čuti pesme Ejmi Vajnhaus, Arctic Monkeys i Muse.

Pol Makartni je već najavio da će svirati nekoliko svojih pesama a članovi bend Underworld su imenovani za muzičke direktore ceremonije otvaranja, pa će i ova imena svakako biti na spisku izvođača.

Digitalno izdanje albuma sa ceremonije zatvaranja, “A Symphony of British Music: Music For The Closing Ceremony of the London 2012 Olympic Games”, biće u prodaji od 12. avgusta.

Zvanična pesma OI u Londonu je „Survival” benda Muse.

Izvor: B92

NOVI ROMAN FILIPA ROTA U SRBIJI

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Izdavačka kuća “Paidea” objavila je roman “Uniženje” (The Humbling) živog klasika američke literature Filipa Rota, koji se već decenijama pominje kao jedan od kandidata za Nobelovu nagradu

Rot (79) je najnagrađivaniji američki pisac svoje generacije. Njegov prvi roman” Zbogom, Kolumbo”, doneo mu je Nacionalnu književnu nagradu 1960, a iste godine i “O’Henrijevu nagradu za kratku priču”.

Do sada je dobio preko 25 nagrada, tri puta je osvajao PEN/Fokner priznanje, po dva puta nagradu američkog Nacionalnog kruga književnih kritičara i nagradu za Knjigu godine (u domenu fikcije), Pulicera 1997. za “Američku pastoralu”…

U Evropi su ga takođe višestruko nagrađivali kao autora najboljih stranih knjiga, a ove godine mu je pripala najcenjenija španska nagrada “Princ od Asturije” za celokupno stvarlaštvo.

Srpskim čitaocima je poznat po romanima “Ljudsku mrlja”, “Udata za komunistu”, “Životinja na izdisaju”, a “Uniženje” (2009) je njegova 30. knjiga.

To je priča o naličju krize šezdesetih godina viđene očima junaka Sajmona Akslera, jednog od vodećih američkih pozorišnih glumaca.

Sa reputacijom poslednjeg američkog klasičnog glumca Aksler je sve što je radio bilo uverljivo i uspešno, nikad nije omašio u pozorištu, a onda se dogodila strahota - nije mogao da igra, gubio je magiju, izlazak na pozornicu postalo je mučenje.

Nekada samouveren da će uvek biti čudesan na sceni, sada je prestrašen da će omašiti, jer mu se već dogodilo da nije mogao da dopre do publike, što je značilo da je njegov talenat bio mrtav.

Neočekivano se pojavljuje žena sa kojom se upušta u neobičnu erotsku avanturu, toliko rizičnu i kontroverznu da u njoj ne nalazi zadovoljstvo i utehu, već se nezadrživo kreće ka tragičnom kraju.

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

FILM MIRE NAIR OTVARA 69. MOSTRU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Politički triler indijske rediteljke Mire Nair “The Reluctant Fundamentalist” otvoriće 29. avgusta 69. Venecijanski filmski festival (29. 8 - 8. 6), najavili su organizatori manifestacije.

Film zasnovan na istoimenom bestseleru pakistanskog autora Mohsina Hamida, govori o Pakistancu koji se, jureći uspeh na Vol Stritu, našao rastrzan između svog “američkog sna” i zova domovine i upetljan u problematičnu situaciju sa taocima.

U novom ostvarenju nagrađivane rediteljke igraju Riz Ahmed, Kejt Hadson, Kifer Saderlend i Liv Šrajber.

Direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera objasnio je da je Nairova uradila filmsku adaptaciju romana koji se bavi aktuelnim pitanjima fundamentalizma bilo koje vrste. “Festival će otvoriti film koji pruža mnogo tema za razmišljanje”..

Rediteljka je u Veneciji nagrađena “Zlatnim lavom” 2001. za film “Monsoon Wedding” 2001. a 1991. dobila je “Zlatni cijak” (nagradu filmskog časopisa Ciak) za “Mississippi Masala”.

“The Reluctant Fundamentalist” sniman je u Atlanti, Istanbulu, Lahoreu, Nju Delhiju i Njujorku, a u njemu je korišćena nova pesma engleskog muzičara Pitera Gabrijela.

Film će biti prikazan van takmičarske selekcije. Zvanični program 69. Mostre biće objavljen 26. jula, a glavnim žirijem - u kome su, između ostalih, Marina Abramović i Letisija Kasta - predsedavaće Majkl Man.

Izvor: B92/Tanjug