TOMISLAVU MARINKOVIĆU NAGRADA VASKO POPA

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

BEOGRAD - Pesniku Tomislavu Marinkoviću u ponedeljak je dodeljena nagrada “Vasko Popa” za zbirku pesama “Običan život”, u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada.

Nagrada za najbolje pesničko ostvarenje srpske poezije u 2011. godini Marinkoviću će biti uručena 29. juna u Vršcu, na dan rodjenja pesnika Pope, rečeno je na konferenciji za novinare u poslovnom centru kompanije “Hemofarm” u Beogradu.

Predsednik žirija Radivoje Mikić kazao je da je Marinković autor sedam knjiga pesama, od kojih je poslednja, “Običan život” ponela jedno od najvažnijih priznanja za autore koji pišu na srpskom jeziku.

“Knjiga nam pokazuje da moderni pesnik ume iza prividne jednostavnosti da sakrije humor, ironiju i blagu setu sa kojom se suočava u svim onim trenucima u kojima u njegov unutarnji svet padne neka draga uspomena”, rekao je Mikić.

Žiri koji, pored Mikića, čine Dušan Belča i Duško Novaković, jednoglasno je doneo odluku o nagradi koju čine novčani iznos i povelja darodavca, kompanija “Hemofarm” iz Vršca.

Izvor: Beta

MEĐUNARODNI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA

Nebojša Đorđević    Film, Kultura, Vesti

Dunja Girić | ponedeljak, 18.06.2012. | 20:12

Ovogodišnji Međunarodni festival etnološkog filma održaće se od 11. do 15. oktobra 2012. godine

Na festivalu etnološkog filma biće prikazani najnoviji filmovi etnološkog ali i antropološkog sadržaja. Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće 90 filmova iz 25 zemalja.

Filmovi će biti podeljeni u dve kategorije, takmičarsku i informativnu. U okviru takmičarske kategorije biće dodeljene tri nagrade, Gran pri Dragoslav Antonijević za najbolji film Festivala, nagrada za najbolji domaći film i nagrada za najbolji strani film.

Komisija ovogodišnjeg festivala u sastavu Anita Panić, TV autor i dokumentarista, Gordana Simonović-Veljković, TV reditelj i mr Miloš Matić, etnolog i antropolog, je odlučila da 21 film na festivalu bude prikazan u okviru konkurencije, dok će 15 filmova biti prikazano u informativnoj sekciji.

Pored glavnog filmskog programa, na festivalu će biti prikazane i retrospektive filmova uz učešće gostiju iz inostranstva, okrugle stolove i radionice.

U planu je i prikazivanje serije emisija Iranske nacionalne televizije uz učešće reditelja Reze Madžlesija, kao i predstavljanje filmske produkcije Smitsonijan instituta u Vašingtonu, uz učešće Džejmsa Dojča, antropologa, i izbor novije ruske produkcije etnografskih filmova s Festivala RAFF iz Salekarda.

Izvor: Dnevni akter/ Dunja Girić

ŠPANSKI PESNICI - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

ŠPANSKI PESNICI

Spi kralj, sebe sni,vladara:
Tamo park, svaka reka
Bde do kula, znajući
Čudan svet da je

Ravnica, pozornica slavna,
Pesmom raste cveće:
Sonet do soneta: planina
Odjekuje zagrljene romanse:

O,LJUBLJENA,LAHOR ZBORI,
ŠUM VALOVA, LAK SE VIJE,
MOJA LJUBAV RIZNICA JE,
ZAKON, SILA:
SAN.

 

 

AFRO FESTIVAL 23. I 24.JUNA U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Afro festival, kulturna manifestacija koja se jednom godišnje organizuje u Muzeju Afričke umetnosti, biće održan 23. i 24. juna

Ovogodišnji Afro festival predstaviće stručnjake, predavače, profesore i studente koji će približiti umetnost i kulturu Afrike posetiocima. Tokom festivala biće organizovane izložbe, predavanja, filmske projekcije, muzičke, plesne i likovne radionice.

Tema ovogodišnjeg Afro festivala je vez. Motiv veza u afričkoj kulturi često prenosi poruke značajne za pojedinca, porodicu ili širu zajednicu. Tehnike veza prikazaće Vesna Rusić, koordinator udruženja Re:Crafts (Klaster za revitalizaciju starih zanata u Srbiji) i saradnici udruženja, Zoltan Varga, modelar kože (osnivač brenda Zolika) i Vera Lajko-Bajac (primenjeni umetnik).

Prvog dana festivala, 23. juna održaće se Afrički bazar, popularna manifestacija koja ima za cilj da promoviše likovnu i primenjenu umetnost afričkog kontinenta. Na prodajnom bazaru moći će da se pogledaju i kupe razna umetnička dela s afričkog kontinenata kao i tkanine, nakit i dekorativni predmeti za enterijer.

Predviđene su i dečije radionice u okviru kojih će se deca upoznati sa simbolima na tkaninama naroda Fon i motivima tkanina Filafani, kao i priliku da nauče oblikovanje predmeta od gline. Aktivnosti za decu vodiće antropolog Milica Naumov, primenjeni umetnik Marija Dimitrijević i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Milan Rakić, Olga Uzelac, Ana Lazić i Olivera Ercegović.

Za nedelju, 24. jun, planiran je centralni događaj manifestacije “Durbar: festival festivala” - dan prijateljstva, muzike i plesa.

Uz podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posetiocima će se pružiti prilika da uživaju i u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike: Angole, Alžira, Egipta, Gane, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa.

Događaju će prisustvovati i predstavnici ambasada afričkih zemalja u Beogradu.

Izvor: Dnevni akter Dunja Girić

NOVI RED ENGLESKIH VITEZOVA

Nebojša Đorđević    Vesti

Kenet Brana (Foto: Beta)

Britanski glumac i reditelj Kenet Brana proglašen je za viteza dok je njegova koleginica, oskarovka Kejt Vinslet nagrađena ordenom Komandanta reda britanskog carstva (CBE) koje im je dodelila kraljica Elizabeta povodom proslave svog rođendana.

Kako prenose britanski mediji, pevač grupe “Take That” Geri Barlou takođe je odlikovan kao i dizajnerka Sara Barton koja je osmislila venčanicu vojvotkinje od Kembridža.

Ser Kenet Brana, 51, rekao je BiBiSiju da je “počastvovan, uzbuđen i neverovatno srećan” što mu je dodeljena titula viteza.

Brana je poznat po svojim adaptacijama komada Vilijama Šekspira, ali i ulogom profesora Gilderoja Lokharta u filmovima o Hariju Poteru.

Kejt Vinslet, 36, koja je Oskara dobila za ulogu u filmu “Čitač” iz 2009. godine rekla je da je “iznenađena i počastvovana” odrenom.

“Zbog ovoga sam ponosna što sam Britanka”, rekla je ona.

Kraljica počasti dodeljuje dva puta godišnje - na Novu godinu i svoj rođendan. Izabranike biraju komiteti na osnovu nominacija vlade i javnosti. Većinu počasti uglavnom dobijaju ljudi koji nisu u žiži javnosti, mahom zaposleni u industriji ili građevinskom sektoru, ali se povremeno pojavi i neko poznato lice.

Izvor:: B 92/Tanjug