NOVI REKORD “TINTINA U AMERICI”

Nebojša Đorđević    Kultura, Strip, Vesti

Naslovna strana stripa “Tintin u Americi”, nastala 1932. koja je 2008. prodata za 780.000 evra na aukciji u Parizu, u subotu je ponovo prodata za rekordnu sumu koja je veća od 1,3 miliona evra nepoznatom obožavatelju Tintinovih avantura.

Korice na kojima je i potpis autora Eržea (Hergea), nastale 1932, prodate su kupcu koji je želeo da ostane anoniman, rekao je novinarima portparol aukcijske kuće “Articurial”, ne želeći da otkrije koliko se očekivalo od prodaje. Rekao je kako je i prethodni vlasnik želeo da ostane anoniman.

Naslovna strana s Eržeovim potpisom “Tintina u Americi” nastala je u sklopu prvog izdanja o Tintinovim pustolovinama, a objavio ih je “Petit Vingtieme”. Godine 1934. strip je izašao u izdanju kuće OgeO, a potom ga je 1935. izdao Casterman.

Postignuta suma na aukciji je svetski rekord za originalni crtež za strip.

Izvor: B 92

АНЕГДОТЕ О ВУКУ ДРАШКОВИЋУ

Aleksandra Radovanović    Knjige, Vesti

БЕОГРАД - Књига анегдота о лидеру Српског покрета обнове Вуку Драшковићу под насловом „Вукова азбука”, објављена је у издању издавачког предузећа „Аурора”" и Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета.

На око 200 страница наведен је велики број анегдотских догађаја И изјава Вука Драшковића које је током две деценије записао и приредио књижевник Александар Чотрић.

Представљене су анегдоте из Драшковићевог породичног живота, разговора са страначким сарадницима и представницима других странака, интервјуа домаћим и страним медијима, изјаве о Милошевићу, о Косову, мисли о хришћанству, наводи се у саопштењу издавача.

Књига даје увид у мање познату страну Драшковићеве личности, укључујући и говоре на затвореним седницама, приватне разговоре са пријатељима, згоде и незгоде у којима су актери и најзначајније личности политичког, јавног и уметничког живота Србије и света.

Извор: Правда/Бета

PESNIK IZ NOVOG PAZARA ENES HALILOVIĆ DOBITNIK NAGRADE ĐURA JAKŠIĆ

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Pesnik iz Novog Pazara Enes Halilović ovogodišnji je dobitnik nagrade za najbolju knjigu poezije “Pesme iz bolesti i zdravlja”, koja mu je dodeljena na manifestaciji “Dani Đure Jakšića - Liparske večeri” u Srpskoj Crnji.U konkurenciji za ovogodišnju nagradu za poetsko stvaralaštvo “Đura Jakšić” bilo je tridesetak zbirki, a u uži izbor su ušli Halilović, Dejan Aleksić, Zoran Đerić, Vladimir Kopicl, Radivoj Šajtinac i Momčilo Bakrač.

Većinom glasova žirija nagrada je pripala Enesu Haliloviću, za knjigu koju je objavio beogradski izdavač “Konras”.

Prema rečima predsednika žirija Vladimira Arsenića, poetska produkcija u 2011. godini je bila na izuzetno visokom nivou, a Halilovićeva zbirka svojim kvalitetom neznatno ali dovoljno nadvisuje ostvarenja iz užeg izbora.

- Ovogodišnjem dobitniku nagrada je dodeljena kao prvom među jednakima - rekao je Arsenić.

Pesnik Enes Halilović rođen je 1977. godine u Novom Pazaru i do sada je objavio zbirke poezije “Srednje slovo”, “Bludni parip” i “Listovi na vodi”, zbirke priča “Potomci odbijenih prosaca” i “Kapilarne pojave”, kao i drame “In vivo” i “Kemet”.

Halilović je prevođen na engleski, nemački, španski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski i katalonski jezik. On je osnivač književnog časopisa “Sent” i internetskog časopisa za književni intervju “Ekerman”.

Halilović je i dopisnik iz Novog Pazara novinske agencije FoNet. Manifestacija “Liparske večeri” organizuje se više od pet decenija u čast pesnika, pripovedača i slikara Đure Jakšića.

Svečanost je počela tradicionalnim okupljanjem meštana i gostiju pod lipama, u dvorištu rodne kuće Đure Jakšića, u kojoj će biti otvorena i izložba slika Danijela Babića.

Manifestaciju je sinoć otvorio pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, koji je rekao da je Đura Jakšić rođen i živeo u burnim vremenima, te da je bio burnog temperamenta i burnog umetničkog gesta.

“Ta bura na zemlji, oličena u Đuri Jakšiću izgleda još uvek traje. Veoma je važno da negujemo sećanje na naše velike ličnosti iz kulturne istorije, jer ih time poštujemo, ali i izgrađujemo spostveno samopoštovanje”, poručio je Đurić.

Izvor: Blic Online/Beta

“KUMOVI” DUŠANA KOVAČEVIĆA U ZAGREBU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Zvezdara teatar učestvovaće danas sa predstavom Dušana Kovačevića “Kumovi” na 36. “Danima satire” u Zagrebu.

Tradicionalni festival Satiričkog kazališta “Kerempuh” u toku je od 1. do 16. juna i okuplja najbolja komediografska i satirična dela pozorišne produkcije iz zemlje i inostranstva.

Predstave ocenjuje tročlani žiri čiji su članovi rediteljka Dora Ružđak Podolski, glumac Vilim Matula i urednica Kulture “Večernjeg lista” Bojana Radović.

Kovačević potpisuje i tekst i režiju za “Kumove”, a uloge igraju Predrag Miki Manojlović, Danica Maksimović, Branimir Brstina, Milica Mihajlović i Radoslav Milenković.

Priča se odigrava u toku jednog popodneva u domu manje-više običnog para (Manojlović i Maksimović). Politička situacija se ne spominje, ali celo popodne je prepuno zavijajućih sirena, što policijskih, što prve pomoći, sedativa i alkohola, pronađenih pištolja i droge, slabih živaca, ludih policajaca i špijuna.

Izvor: RTV

ŽUĆKU NAGRADA SREBRNI VITEZ

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Igrano-dokumentari film ”Žućko - priča o Radivoju Koraću” Gordana Matića osvojio je nagradu ”Srebrni Vitez” na upravo završenom 21. međunarodnom filmskom festivalu ”Zlatni vitez” u Rusiji, navodi se u saopštenju producenta filma.

Ovo je film o legendarnom košarkašu i prvoj autentičnoj svetskoj košarkaskoj zvezdi sa ovih prostora, ali i priča o jednom vremenu, o zemlji koje više nema, bivšoj Jugoslaviji koja je 50-tih i 60-tih godina 20. veka počela da se otvara prema Zapadu preko sporta, muzike, filma, mode, navodi se u saopštenju.

”Zlatni vitez” je festival sa dugogodišnjom tradicijom, a osnivači su reditelj i glumac Nikita Mihalkov i ruski glumac, reditelj, scenarista i producent Nikolaj Petrovič Burljajev.

Ovo je već treća međunarodna nagrada koju je ovaj film dobio.

Izvor: Glas javnosti